miercuri, 17 ianuarie 2018

Inteligență marca SRI

Inteligență marca SRI

După două-trei săptămâni de intense investigații, purtătorul de cuvânt SRI ne face o informare de o importanță cardinală. Legată de proveniența faimosului dispozitiv de interceptare montat în locuința ministrului de Interne Carmen Dan. Dezvăluirea este pe măsura dimensiunii, forței și competenței și, mai ales, bugetului celui mai inteligent serviciu dintre serviciile secrete ale României. În ce constă?

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

1). Dispozitivul de interceptare montat într-o priză din apartamentul închiriat de doamna Carmen Dan valorează doar 300 de euro, fiiind fabricat hăt demult, în 2009. Are și serie de fabricație.

2). Nu a existat un mandat de interceptare de siguranță națională. Ca atare, se înțelege, nu SRI a montat dispozitivul. A fost ridicat butucul de la ușă. Nu ni se spune de ce. Dar avem toate motivele să presupunem că scopul este acela de a se descoperi în viitor dacă pe respectivul butuc există sau nu semne de forțare.

Nu ne rămâne decât să felicităm pentru performanța sa deosebită Serviciul Român de Informații și să-i urăm, cu prilejul Anului Nou care se apropie, noi succese în activitate. Între timp, nimic nu ne împiedică să medităm la ceea ce se întâmplă în interiorul celui mai inteligent serviciu secret din România.

Așadar, un membru al Guvernului, care în plus mai este și ministru de Interne și membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a fost interceptat cu ajutorul unui dispozitiv montat la domiciliu. Este firesc ca în aceste condiții instituțiile statului, plătite la greu în acest scop, să se pună imediat în mișcare și cât se poate de competent și de profesionist să afle cine și de ce a spionat-o pe doamna Carmen Dan. Ceea ce aparent s-a și întâmplat. Dar iată cu ce rezultat.

Că dispozitivul nu ar aparține SRI am aflat și ni s-a comunicat din prima clipă. Nu era deloc nevoie să cerceteze cineva timp de trei săptămâni. Dacă microfonul nu e pe inventarul SRI, treaba e clară. Cu atât mai mult cu cât are inscripționat numărul de fabricație, iar SRI nu a achiziționat niciodată așa ceva. Una la mână. Și faptul că dispozitivul este unul ieftin și costă numai 300 de euro îl știam de la bun început. Rezultă că SRI nu se încurcă cu asemenea microfoane ieftine. Mă întreb totuși câți bani cheltuie instituția pentru a plasa un asemenea dispozitiv în domiciliul miilor de teroriști și spioni pentru care a solicitat și a primit mandate de siguranță națională.

Asta nu ne-ar putea spune și nouă domnul Marincea? Ce înseamnă preț mic și ce înseamnă preț corect în materie de interceptare? Următorul lucru pe care ni l-a comunicat SRI după atâta amar de timp ar fi putut fi și el cunoscut instantaneu. Că a existat sau nu a existat un mandat de siguranță națională pe numele doamnei Carmen Dan. Iată că nu a existat. Dar nu se știa de la bun început? Sau aceste mandate nu sunt niciunde înregistrate și centralizate? Poate că ele stau alandala prin diverse birouri și fișete și au tebuit deschise toate pe rând, timp de trei săptămâni, pentru ca, în final, nedescoperindu-se niciunul, instituția, cu inteligența care o caracterizează și care, în definitiv, îi definește activitatea, să fi concluzionat că asupra doamnei Carmen Dan nu a planat vreun asemenea mandat. În fine, noutatea noutăților este că a fost luat la puricat butucul.

Ca și când acest lucru nu ar fi trebuit fi făcut, dacă nu chiar în prima clipa, măcar în primele cinci minute de la descoperirea microfonului. Era la mintea cocoșului că fie doamna Carmen Dan, fie cineva din familie care are acces nelimitat în apartamentul acesteia, fie cineva din afară putea pătrunde și monta dispozitivul. Dacă butucul este sau nu forțat trebuia să se știe de la bun început. Iată așadar cum o banală anchetă – senzațională doar pentru că vizează un ministru de Interne membru în CSAT – a bătut pasul pe loc și iată cum, în același timp, tam-nesam, SRI a simțit nevoia, crezându-ne de-a dreptul tâmpiți, să ne demonstreze contrariul.  Oare de ce? Totul lasă impresia adevărului absolut al zicalei conform căreia ”Cine se scuză se acuză”. La mai mare!

      Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?

PNL, o nouă greșeală capitală

Inițial, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat în mod ferm că va ataca noile legi la Curtea Constituțională.