marţi, 20 martie 2018

Inteligență marca SRI

Inteligență marca SRI

După două-trei săptămâni de intense investigații, purtătorul de cuvânt SRI ne face o informare de o importanță cardinală. Legată de proveniența faimosului dispozitiv de interceptare montat în locuința ministrului de Interne Carmen Dan. Dezvăluirea este pe măsura dimensiunii, forței și competenței și, mai ales, bugetului celui mai inteligent serviciu dintre serviciile secrete ale României. În ce constă?

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

1). Dispozitivul de interceptare montat într-o priză din apartamentul închiriat de doamna Carmen Dan valorează doar 300 de euro, fiiind fabricat hăt demult, în 2009. Are și serie de fabricație.

2). Nu a existat un mandat de interceptare de siguranță națională. Ca atare, se înțelege, nu SRI a montat dispozitivul. A fost ridicat butucul de la ușă. Nu ni se spune de ce. Dar avem toate motivele să presupunem că scopul este acela de a se descoperi în viitor dacă pe respectivul butuc există sau nu semne de forțare.

Nu ne rămâne decât să felicităm pentru performanța sa deosebită Serviciul Român de Informații și să-i urăm, cu prilejul Anului Nou care se apropie, noi succese în activitate. Între timp, nimic nu ne împiedică să medităm la ceea ce se întâmplă în interiorul celui mai inteligent serviciu secret din România.

Așadar, un membru al Guvernului, care în plus mai este și ministru de Interne și membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a fost interceptat cu ajutorul unui dispozitiv montat la domiciliu. Este firesc ca în aceste condiții instituțiile statului, plătite la greu în acest scop, să se pună imediat în mișcare și cât se poate de competent și de profesionist să afle cine și de ce a spionat-o pe doamna Carmen Dan. Ceea ce aparent s-a și întâmplat. Dar iată cu ce rezultat.

Că dispozitivul nu ar aparține SRI am aflat și ni s-a comunicat din prima clipă. Nu era deloc nevoie să cerceteze cineva timp de trei săptămâni. Dacă microfonul nu e pe inventarul SRI, treaba e clară. Cu atât mai mult cu cât are inscripționat numărul de fabricație, iar SRI nu a achiziționat niciodată așa ceva. Una la mână. Și faptul că dispozitivul este unul ieftin și costă numai 300 de euro îl știam de la bun început. Rezultă că SRI nu se încurcă cu asemenea microfoane ieftine. Mă întreb totuși câți bani cheltuie instituția pentru a plasa un asemenea dispozitiv în domiciliul miilor de teroriști și spioni pentru care a solicitat și a primit mandate de siguranță națională.

Asta nu ne-ar putea spune și nouă domnul Marincea? Ce înseamnă preț mic și ce înseamnă preț corect în materie de interceptare? Următorul lucru pe care ni l-a comunicat SRI după atâta amar de timp ar fi putut fi și el cunoscut instantaneu. Că a existat sau nu a existat un mandat de siguranță națională pe numele doamnei Carmen Dan. Iată că nu a existat. Dar nu se știa de la bun început? Sau aceste mandate nu sunt niciunde înregistrate și centralizate? Poate că ele stau alandala prin diverse birouri și fișete și au tebuit deschise toate pe rând, timp de trei săptămâni, pentru ca, în final, nedescoperindu-se niciunul, instituția, cu inteligența care o caracterizează și care, în definitiv, îi definește activitatea, să fi concluzionat că asupra doamnei Carmen Dan nu a planat vreun asemenea mandat. În fine, noutatea noutăților este că a fost luat la puricat butucul.

Ca și când acest lucru nu ar fi trebuit fi făcut, dacă nu chiar în prima clipa, măcar în primele cinci minute de la descoperirea microfonului. Era la mintea cocoșului că fie doamna Carmen Dan, fie cineva din familie care are acces nelimitat în apartamentul acesteia, fie cineva din afară putea pătrunde și monta dispozitivul. Dacă butucul este sau nu forțat trebuia să se știe de la bun început. Iată așadar cum o banală anchetă – senzațională doar pentru că vizează un ministru de Interne membru în CSAT – a bătut pasul pe loc și iată cum, în același timp, tam-nesam, SRI a simțit nevoia, crezându-ne de-a dreptul tâmpiți, să ne demonstreze contrariul.  Oare de ce? Totul lasă impresia adevărului absolut al zicalei conform căreia ”Cine se scuză se acuză”. La mai mare!

      Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.