marţi, 16 iulie 2019

INTERNET. Primul site din lume tocmai a împlinit 25 de ani!

INTERNET. Primul site din lume tocmai a împlinit 25 de ani!

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută mai ales prin acronimul CERN, păstrat de la vechea denumire Consiliul European pentru Cercetare Europeană, se bucură de performanța unică de a fi prima instituție din lume care s-a lansat în mediul online. Pe 20 decembrie 1990, Tim Berners-Lee, cercetător în cadrul CERN lansa primul website.

Găzduit de World Wide Web de unde provine celebra prescurtare „www”, primul website explica ceea ce este internetul și cum poate fi folosit. Site-ul a fost folosit intern de angajații CERN, iar din august 1991 a fost deschis oricui avea conexiune la internet. În timp, CERN a abandonat acest site, dar când oamenii de știință și-au dat seama că dispuneau de o adevărată comoară au făcut eforturi însemnate pentru a reveni la adresa originală, iar în prezent primul website din lume poate fi din nou vizitat. Acest site ne arată acum cât de mult s-a progresat în prezent când vine vorba despre design și funcționalitate.

Și primul motor de căutare din lume a aparținut tot CERN, gândit de Martijn Koster în 1993. Aliweb permitea utilizatorilor mai degrabă să indexeze site-uri prin folosirea unor cuvinte-cheie sau chiar a unor descrieri. Și acesta poate fi accesat în prezent.

Printre primele organizații care au sesizat importanța internetului este Amnesty International, care dispune de propriul site încă din 1994. Chiar dacă designul său lăsa de dorit, Pizza Hut a următoarea mare companie care s-a lansat în lumea online tot în 1994. Evoluția internetului în numai 20 de ani a fost extren de spectaculoasă. În prezent, numărul de website-uri depășește un miliard.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire