sîmbătă, 24 august 2019

Investiții uriașe „Made in China“

Investiții uriașe „Made in China“

Acordurile bilaterale dintre China și România semnate la Palatul Victoria vizează investiții pe termen lung în principal în infrastructură, industrie și energie. Una dintre înțelegeri vizează domeniul nuclear și termoelectric.

Astfel, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu președintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenție pentru colaborare. Este bine cunoscută dorința chinezilor de a contribui la construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. De asemenea, acordurile prevăd și o înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 și 4 de la centrala termoelectrică Deva.

Memorandumurile semnate de oficialii români și chinezi includ și înființarea unui parc tehnologic în România și reluarea exporturilor de bovine și carne de porc spre China.

Tot la Guvern a fost semnat și un acord pentru investiții în centrale eoliene și echipamente de export, precum și sprijinirea unui gigant în telecomunicații din China pentru înființarea unui centru regional la București. Premierul chinez a anunțat că suma investițiilor o va depăși pe cea preconizată inițial.

"În ceea ce privește suma, vreau să vă asigur că este uriașă. Grupul de lucru dintre cele două părți va discuta și proiectele privind calea ferată rapidă și pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăși valoarea care este inițial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aș dori să fie o surpriză", a spus Li Keqiang, premierul Chinei.

Suma totală a proiectelor româno-chineze vehiculată este cuprinsă între 5 și 8 milliarde de euro, spun surse neoficiale. Premierul chinez consideră România

un "fanion de colaborare". Keqiang crede că firmele asiatice vor ajunge să investească în Europa Centrală și de Est prin țara noastră. Detaliile colabărorii cu China vor fi și subiectul de dezbatere în cadrul Forumului Economic China-Europa de Est care începe mâine la Palatul Parlamentului.

Cea de-a treia ediție a „Forumului economic și comercial China - Europa Centrală și de Est“ se va desfășura   la Palatul Parlamentului. Organizatorii așteaptă peste 1.000 de reprezentanți ai firmelor private și de stat din China.

Forumul are loc în contextul negocierilor dintre China și Uniunea Europeană în vederea unui acord bilateral de investiții . În ceea ce privește valoarea schimburilor comerciale între China și țara noastră, doar în primele 10 luni ale anului 2013, suma a ajuns la 3,27 miliarde de dolari. 

Premierul chinez și delegația uriașă de demnitari și oameni de afaceri vor sta în România până pe 28 noiembrie.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire