luni, 18 februarie 2019

Iohannis atacă la CCR legea privind presemnalizarea prin panouri a mașinilor de poliție cu radar

Iohannis atacă la CCR legea privind presemnalizarea prin panouri a mașinilor de poliție cu radar

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate pe legea privind presemnalizarea prin panouri a mașinilor de poliție cu radar, șeful statului considerând, printre altele, că prevederile nu au rolul de a duce la îmbunătățirea siguranței rutiere.

Referitor la prevederea potrivit căreia „dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive”. De asemenea, alin. (6) din același articol al legii criticate dispune obligativitatea presemnalizării dispozitivelor radar utilizate în mod staționar, prin panouri de atenționare, instalate pe sensul de mers la o distanță de 500 – 1000 m în localitate, respectiv de 2.000 – 4.000 m în afara localităților", Klaus Iohannis arată, în sesizare, că prevederile sunt neclare.

Astfel, transmite președintele, din formulare nu se înțelege clar dacă poziționarea vizibilă se referă la autovehicule, la înscrisurile sau la însemnele distinctive ale poliției rutiere.

Totodată, nu este clar dacă vizibilitatea trebuie raportată în vreun fel la distanțele de 500 și 1.000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor radar în localități, respectiv la distanțe între 2.000 și 4.000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor în afara localităților.

În plus, consideră Klaus Iohahnis, această soluție legislativă se îndepărtează de la scopul instituirii normei, respectiv acela de a conduce la îmbunătățirea siguranței rutiere.

 

 
 
 

Comenteaza aceasta stire

Senatorul Ștefan Mihu, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital - Dezbaterea bugetului de stat 2019
De Neptun TV 11 februarie 2019

Bugetul de stat pe 2019 a intrat în dezbaterea comisiilor parlamentare dupa ce deputații și senatorii au depus amendamentele formulate.