joi, 18 octombrie 2018

Iohannis atacă la CCR legea privind presemnalizarea prin panouri a mașinilor de poliție cu radar

Iohannis atacă la CCR legea privind presemnalizarea prin panouri a mașinilor de poliție cu radar

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate pe legea privind presemnalizarea prin panouri a mașinilor de poliție cu radar, șeful statului considerând, printre altele, că prevederile nu au rolul de a duce la îmbunătățirea siguranței rutiere.

Referitor la prevederea potrivit căreia „dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive”. De asemenea, alin. (6) din același articol al legii criticate dispune obligativitatea presemnalizării dispozitivelor radar utilizate în mod staționar, prin panouri de atenționare, instalate pe sensul de mers la o distanță de 500 – 1000 m în localitate, respectiv de 2.000 – 4.000 m în afara localităților", Klaus Iohannis arată, în sesizare, că prevederile sunt neclare.

Astfel, transmite președintele, din formulare nu se înțelege clar dacă poziționarea vizibilă se referă la autovehicule, la înscrisurile sau la însemnele distinctive ale poliției rutiere.

Totodată, nu este clar dacă vizibilitatea trebuie raportată în vreun fel la distanțele de 500 și 1.000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor radar în localități, respectiv la distanțe între 2.000 și 4.000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor în afara localităților.

În plus, consideră Klaus Iohahnis, această soluție legislativă se îndepărtează de la scopul instituirii normei, respectiv acela de a conduce la îmbunătățirea siguranței rutiere.

 

 
 
 

Comenteaza aceasta stire

Klaus Iohannis începe astăzi vizita de stat în Republica Italiană, prima după 45 de ani
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Președintele va avea, și la Roma, o întrevedere cu Primarul orașului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanții comunității românești, cea mai numeroasă din afara granițelor și cea mai mare comunitate străină din Peninsulă. La întâlnire va participa și primar, Virginia Raggi, a conchis Administrația Prezidențială.

Ce prevede Ordonanța de Urgență pe legile justiției. Pensionarea magistraților, amânată
De Mediafax 12 octombrie 2018

În Ordonanța pe legile justiției, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, între care se numără și amânarea pensionării anticipate a magistraților întrucât va avea un impact major asupra funcționării instanțelor și parchetelor.

Elena Udrea și Alina Bica, în arest preventiv pentru două luni, anunță șeful biroului Interpol Costa Rica
De Neptun TV 4 octombrie 2018

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de polițiști în Costa Rica în noaptea de miercuri spre joi, a confirmat Biroul de Presă al IGPR.

Premierul Viorica Dăncilă, în Parlamentul European: Nu am venit să dau socoteală, ci din respect pentru forul european
De Neptun TV 3 octombrie 2018

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentl European, că miercuri i-a informat pe membrii acestui for despre abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor secrete, solicitându-le acestora să nu le mai ignore.