marţi, 20 august 2019

Irlanda se împrumută 85 de miliarde de euro

A fost confirmat oficial. Autoritatile din Irlanda au precizat, azi, că suma pe care o vor împrumuta de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional se ridică la 85 de miliarde de euro. De asemenea, Guvernul de la Dublin a declarat că măsurile de austeritate luate pentru micșorarea deficitului bugetar uriaș în următorii patru ani sunt draconice.

Guvernul irlandez a confirmat, miercuri, ajutorul financiar extern în valoare de 85 de miliarde de dolari. Însă pachetul de salvare de la Uniunea Europeană și FMI este condiționat de un plan de austeritate draconic. Pentru economisirea a 15 miliarde de euro în următorii 4 ani, Executivul de la Dublin prevede  disponibilizări și tăieri salariale în administrația publică. De asemenea, proprietarii de imobile vor plăti o taxa funciară, iar jumătate din populația activă a țării, scutită în prezent de impozitul pe venit, va începe să fie taxată. Guvernul nu se va atinge, însă, de impozitul pe profit plătit de companiile private, care este unul dintre cele mai scăzute din Europa. Totodată, mare parte din sistemul bancar din Irlanda va fi naționalizată. Până în 2014, deficitul bugetar astronomic al țării de 32% din PIB trebuie redus la 3%. Opinia publică irlandeză este furioasă și se simte umilită, fiindcă urmează o scădere drastică a nivelului de trai. Însă premierul este optimist.     

Imediat după anunțul Irlandei referitor la certitudinea împrumutului externe, rating-ul de țară a fost redus cu două trepte. Totodată, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că ajutorul acordat irlandezilor este condiționat de luarea unor măsuri pentru stabilizarea finanțelor publice. Deficitul bugetar al Irlandei a crescut la dimensiuni astronomice în timpul crizei financiare, când statul a fost nevoit să injecteze 50 de miliarde de euro în capitalul băncilor pentru a preveni falimentul acestora.

Comenteaza aceasta stire