miercuri, 21 august 2019

IUBIRI CELEBRE Cella Serghi despre Camil Petrescu: „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi."

IUBIRI CELEBRE Cella Serghi despre Camil Petrescu: „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi.

„Ultima noapte de dragoste” a fost capturată într-o „Pânză de păianjen”, printr-o „Dulce povară, tinerețe”, completate perfect prin „Jocul ielelor” și proiectate în mai puțin dulcea realitate, prin povestea de dragoste dintre prozatoarea de la malul mării, Cella Serghi, și ilustrul scriitor român, Camil Petrescu.

 Scriitoarea se îndrăgostește în București

 Dar viața și cariera Cellei Serghi sunt marcate de către eterna dragoste a acesteia pentru scriitorul Camil Petrescu. Cei doi s-au cunoscut în București, la ștrandul Kiseleff, pe vremea când Cella avea doar 18 ani. În ceea ce o privește pe scriitoare a fost dragoste la prima vedere, deși această primă întâlnire nu a fost una care să lase urmări puternice pentru cei doi. După un an, aceștia se revăd, iar în acest moment, Cella este deja căsătorită cu primul ei soț și în anul doi de facultate. În momentul așteptatei reîntâlniri, Camil Petrescu a făcut cunoștință și cu soțul scriitoarei, de care rămâne plăcut impresionat.

 De aici înainte, tânăra face tot ce îi stă în putință pentru a fi în preajma lui Camil Petrescu, îi citește manuscrisele, îl așteaptă deseori dimineața pentru a-l conduce spre Capșa, locul unde acesta își citea ziarele și, deși observp o oarecare indiferență cu care o tratează și faptul că "Pe el, totul îl interesa. Pe mine, doar el", Cella dezvoltă o pasiune imensă pentru scriitor. Se alătura chiar și grupului său de prieteni, din care făcea parte și Mihai Sebastian, încurajată fiind de către reușitele pe care le avea în plan profesional și în viața de zi cu zi.

 Cella se gândește să se despartă de soțul ei

 Relația celor doi nu a fost deloc una liniștită și cu un parcurs lin, iar serile petrecute împreună la teatru, la film, chiar și acasă la Cella, unde scriitorul petrecea timp pentru a juca partide de șah cu soțul acesteia. Puținele clipe singuri când acesta o alinta "moft" au făcut-o pe tânără să își dorească mai mult, să își dorească să depășească acest moment de compromis și să devină "doamna Petrescu". Lucrul acesta nu s-a întâmplat, însă, niciodată, dar lucrul cert dintre cei doi este dragostea.

Sentimentele Cellei devin vizibile și în ochii soțului ei, care tolerează totuși acest comportament, rămânând alături de ea. Înăuntrul tinerei creștea dorința de a divorța de soțul ei și de a-i deveni soție lui Camil Petrescu, însă treptat și "ajutată" de către Mihai Sebastian, realizează că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Îi explică faptul că ea nu se încadrează în modelul de nevastă de scriitor, tăcută, retrasă, poate mai puțin inteligentă decât altele, care să își supună viața la picioarele soțului ei.

 Treptat, poate și chinuită de sentimentele de natură diferită pe care le avea, atât pentru Camil Petrescu, cât și pentru soțul ei, Cella renunță la gândurile de căsătorie și îndemnată de prozator, aceasta se apucă de scris. Primul ei roman, „Pânza de păianjen" (1937) este cel în care își face apariția ca și personaj, într-o formă sau alta Camil Petrescu, prin citate ca „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi”, dar și amărăciunea pe care i-a lăsat-o despărțirea de marea preaiubită.

 Dragostea neîmplinită pentru Camil Petrescu o împinge la scris

Romanul este unul autobiografic, scris sub îndrumarea acestuia, ce a sfătuit-o să se dedice poveștii trup și suflet, să scrie zilnic câte ceva, să se autoeduce și să muncească , motiv pentru care Cella recunoaște că lui Camil Petrescu îi datorează tot. „Pânza de păianjen" a primit laude și din partea lui Mihai Sebastian și Liviu Rebreanu și a fost urmată de romane precum "Această dulce povară, tinerețea", "Mirona", "Gentiane", "Pe firul de păianjen al memoriei".

 Pe lângă aportul lui Camil Petrescu în operele literare ale Cellei, scriitoarea a fost și ea prezentă în romanele acestuia, personajul doamnei T. din "Patul lui Procust" și toaletele personajelor feminine din "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" fiind inspirate de Cella Serghi.

 Povestea zbuciumată de dragoste a celor doi nu a avut un final fericit, iar Cella, care trăiește îmcă 35 de ani după moartea lui Camil Petrescu, mărturisește că pământul pentru ea este atât cât îl înconjoară pe el, lumea toată este el și a rămas etern în mintea și sufletul scriitoarei îndrăgostita de mare și de Camil Petrescu.

 Cella Serghi (22 octombrie 1907 - 19 septembrie 1992), scriitoare, publicistă și traducatoare este una dintre cele mai importante figuri feminine române ale literaturii perioadei interbelice și cu siguranță cea mai importantă prozatoare născută la malul mării. Perioada zbuciumată a războiului face ca familia Cellei, împreuna cu aceasta, să se mute în Brăila și ulterior, în București, iar atașamentul și iubirea de mare vor deveni un laitmotiv în operele sale literare.

Galerie foto

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire