luni, 22 aprilie 2019

IUBIRI CELEBRE Cella Serghi despre Camil Petrescu: „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi."

IUBIRI CELEBRE Cella Serghi despre Camil Petrescu: „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi.

„Ultima noapte de dragoste” a fost capturată într-o „Pânză de păianjen”, printr-o „Dulce povară, tinerețe”, completate perfect prin „Jocul ielelor” și proiectate în mai puțin dulcea realitate, prin povestea de dragoste dintre prozatoarea de la malul mării, Cella Serghi, și ilustrul scriitor român, Camil Petrescu.

 Scriitoarea se îndrăgostește în București

 Dar viața și cariera Cellei Serghi sunt marcate de către eterna dragoste a acesteia pentru scriitorul Camil Petrescu. Cei doi s-au cunoscut în București, la ștrandul Kiseleff, pe vremea când Cella avea doar 18 ani. În ceea ce o privește pe scriitoare a fost dragoste la prima vedere, deși această primă întâlnire nu a fost una care să lase urmări puternice pentru cei doi. După un an, aceștia se revăd, iar în acest moment, Cella este deja căsătorită cu primul ei soț și în anul doi de facultate. În momentul așteptatei reîntâlniri, Camil Petrescu a făcut cunoștință și cu soțul scriitoarei, de care rămâne plăcut impresionat.

 De aici înainte, tânăra face tot ce îi stă în putință pentru a fi în preajma lui Camil Petrescu, îi citește manuscrisele, îl așteaptă deseori dimineața pentru a-l conduce spre Capșa, locul unde acesta își citea ziarele și, deși observp o oarecare indiferență cu care o tratează și faptul că "Pe el, totul îl interesa. Pe mine, doar el", Cella dezvoltă o pasiune imensă pentru scriitor. Se alătura chiar și grupului său de prieteni, din care făcea parte și Mihai Sebastian, încurajată fiind de către reușitele pe care le avea în plan profesional și în viața de zi cu zi.

 Cella se gândește să se despartă de soțul ei

 Relația celor doi nu a fost deloc una liniștită și cu un parcurs lin, iar serile petrecute împreună la teatru, la film, chiar și acasă la Cella, unde scriitorul petrecea timp pentru a juca partide de șah cu soțul acesteia. Puținele clipe singuri când acesta o alinta "moft" au făcut-o pe tânără să își dorească mai mult, să își dorească să depășească acest moment de compromis și să devină "doamna Petrescu". Lucrul acesta nu s-a întâmplat, însă, niciodată, dar lucrul cert dintre cei doi este dragostea.

Sentimentele Cellei devin vizibile și în ochii soțului ei, care tolerează totuși acest comportament, rămânând alături de ea. Înăuntrul tinerei creștea dorința de a divorța de soțul ei și de a-i deveni soție lui Camil Petrescu, însă treptat și "ajutată" de către Mihai Sebastian, realizează că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Îi explică faptul că ea nu se încadrează în modelul de nevastă de scriitor, tăcută, retrasă, poate mai puțin inteligentă decât altele, care să își supună viața la picioarele soțului ei.

 Treptat, poate și chinuită de sentimentele de natură diferită pe care le avea, atât pentru Camil Petrescu, cât și pentru soțul ei, Cella renunță la gândurile de căsătorie și îndemnată de prozator, aceasta se apucă de scris. Primul ei roman, „Pânza de păianjen" (1937) este cel în care își face apariția ca și personaj, într-o formă sau alta Camil Petrescu, prin citate ca „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi”, dar și amărăciunea pe care i-a lăsat-o despărțirea de marea preaiubită.

 Dragostea neîmplinită pentru Camil Petrescu o împinge la scris

Romanul este unul autobiografic, scris sub îndrumarea acestuia, ce a sfătuit-o să se dedice poveștii trup și suflet, să scrie zilnic câte ceva, să se autoeduce și să muncească , motiv pentru care Cella recunoaște că lui Camil Petrescu îi datorează tot. „Pânza de păianjen" a primit laude și din partea lui Mihai Sebastian și Liviu Rebreanu și a fost urmată de romane precum "Această dulce povară, tinerețea", "Mirona", "Gentiane", "Pe firul de păianjen al memoriei".

 Pe lângă aportul lui Camil Petrescu în operele literare ale Cellei, scriitoarea a fost și ea prezentă în romanele acestuia, personajul doamnei T. din "Patul lui Procust" și toaletele personajelor feminine din "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" fiind inspirate de Cella Serghi.

 Povestea zbuciumată de dragoste a celor doi nu a avut un final fericit, iar Cella, care trăiește îmcă 35 de ani după moartea lui Camil Petrescu, mărturisește că pământul pentru ea este atât cât îl înconjoară pe el, lumea toată este el și a rămas etern în mintea și sufletul scriitoarei îndrăgostita de mare și de Camil Petrescu.

 Cella Serghi (22 octombrie 1907 - 19 septembrie 1992), scriitoare, publicistă și traducatoare este una dintre cele mai importante figuri feminine române ale literaturii perioadei interbelice și cu siguranță cea mai importantă prozatoare născută la malul mării. Perioada zbuciumată a războiului face ca familia Cellei, împreuna cu aceasta, să se mute în Brăila și ulterior, în București, iar atașamentul și iubirea de mare vor deveni un laitmotiv în operele sale literare.

Galerie foto

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Amenzi uriașe și mașini ridicate pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap
De Neptun TV 18 aprilie 2019

Polițiștii locali constănțeni au dat pe 16 aprilie,15 sancțiuni contravenționale pentru staționarea pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoanele cu handicap. Cuantumul total al amenzilor s-a ridicat la suma de 7.500 lei.

INFORMARE PUBLICĂ. Primăria Constanța: 'Facem apel către toți locuitoriii orașului să nu folosească locurile de joacă în curs de amenajare!'
De Neptun TV 17 aprilie 2019

Tot în perioada următoare se va monta gardul de protecție și mobilierul urban. După finalizarea tuturor lucrărilor și când temperaturile vor permite va fi turnat și covorul de cauciuc pentru protecția celor mici.

CONSTANȚA. Scaner cu raze X de ultimă generatie pentru fluidizarea fluxului de containere în portul Constanța-Sud
De Neptun TV 17 aprilie 2019

DP World Constanța dă în folosință gratuită Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Sud un scaner cu raze X de ultimă generatie cu scopul de a fluidiza fluxul containerelor în portul Constanța-Sud, în conformitate cu toate reglementările legale privind controalele vamale de securitate.

Topul celor mai ROMANTICE orașe din Europa Centrală
De Mediafax 16 aprilie 2019

Americanii se declară uimiți de „vederile pastorale, vârfurile montane care taie respirația și coastele spectaculoase” din regiune.

Intră în Campania 'Donează sânge, fii erou!' și salvează vieți printr-un gest simplu!
De Neptun TV 16 aprilie 2019

Persoanele care îndeplinesc condițiile de admisibilitate sunt așteptate la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, nr. 85, pentru a dona sânge. Gestul acestora poate salva viețile celor care au nevoie urgentă de transfuzii din cauza unor boli grave sau în urma efectuării unor intervenții medicale complexe.

Începe capturarea câinilor fără stăpân din Constanța
De Neptun TV 15 aprilie 2019

Fiecare mașină de capturare este inscripționată corespunzător și deservită de personal specializat, medic veterinar și tehnician veterinar.

Floriile 2019. Tradiții și superstiții. Ce să NU faci niciodată
De Neptun TV 15 aprilie 2019

Floriile 2019. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează după aceasta sărbătoare.

CONSTANȚA: Continuă acțiunea de ridicare a autovehiculelor abandonate
De Neptun TV 12 aprilie 2019

Autoturismele vor fi depozitate într-un loc special amenajat de către administratorul drumului.

Nicolae Voiculeț și orchestra sa, concerte de nai la Vilnius și Riga
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Cu acest prilej, domnul Dan Bălănescu, ambasadorul României în Lituania și Letonia, va face un scurt bilanț al primei jumătăți a președinției României la Consiliului Uniunii Europene și va vorbi despre evenimentele care urmează a avea loc la București și Bruxelles, dar și în cele două țări baltice, până la 30 iunie 2019.

CONSTANȚA. RESTRICȚII de circulație, în acest weekend. Mai multe competiții sportive
De Neptun TV 11 aprilie 2019

Se vor lua măsuri de siguranță, în sensul că accesul autovehiculelor în zona de desfășurare a evenimentului va fi interzis în intervalul orar 10:00-12:00.

Peste 14.000 de companii vor oferi angajaților tichete cadou de Paște
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Conform analizelor efectuate de companie, tichetele cadou sunt pe locul 4 în topul beneficiilor extrasalariale acordate de companii în România, iar tichetele de vacanță pe locul 5, alături de tichete de masă, decontarea transportului, asigurări sau abonamente medicale private.

Ministrul Sănătății, indignat după un control la Spitalul de Urgență Constanța: 'Dezastru, mizerie, debandadă!'
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Imediat după sosirea Sorinei Pintea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la fața locului a ajuns și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, dar managerul unității, Cătălin Grasa, a întârziat până la finalizarea controlului, sosind după aproximativ o oră, fapt care l-a nemulțumit pe Horia Țuțuianu.

CONSTANȚA. Încep acțiunile de deratizare - care este programul pe cartiere
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Momelile, care conțin substanțe raticide anticoagulante biodegradabile, vor fi protejate în stațiile de intoxicare marcate și inscripționate corespunzător.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Sol contaminat la Vadu. Terenul aparține companiei Rompetrol și se află la 2,5 kilometri metri de plajă
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Din datele preliminare, cantitatea totală de sol contaminat este estimată la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanță de peste 500 de metri față de localitatea Vadu și aproximativ 2,5 kilometri de țărmul Marii Negre.

Constanța Parking, noul sistem de plată a parcării în Constanța și în Mamaia!
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Constanța Parking este noul sistem de plată a parcării prin SMS ce va fi implementat începând cu data de 15 aprilie.

ALERTĂ LA CONSTANȚA! Cetățenii, sfătuiți să sune de urgență la Poliție: 'Aceste colete pot pune în pericol viața'
De Neptun TV 6 aprilie 2019

Polițiștii au transmis un mesaj pentru constănțeni ca în cazul în care găsesc pachete pe plajă să nu le deschidă întrucât acestea conțin...

Începe cel mai mare exercițiu multinațional naval din Marea Neagră, organizat de Forțele Navale Române
De Neptun TV 5 aprilie 2019

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), la exercițiu, ce va avea loc în perioada 5 - 13 aprilie, vor participa 14 nave militare românești și șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari.

CURĂȚĂM CONSTANȚA NOASTRĂ! Constanța intră în curățenia generală de primăvară!
De Neptun TV 4 aprilie 2019

Constanța intră în curățenia generală de primăvară! Cea de a opta ediție a campaniei Curățăm Constanța Noastră a început săptămâna aceasta, iar primele vizate au fost arterele principale ale orașului.

CONSTANȚA. Peste 200 de locuri de parcare, create după demolarea unor garaje VIDEO
De Neptun TV 4 aprilie 2019

Echipele de muncitori lucrează în continuare la înființarea unor noi parcări în mai multe zone din oraș. Se acționează acum pe străzile Mălinului, Tulcei, Păun Pincio și Dreptății, unde garajele demolate vor face loc altor câteva zeci de locuri de parcare pentru autoturismele riveranilor.

Campanie de amploare. Polițiștii rutieri din toate statele UE acționează pentru prinderea vitezomanilor
De Neptun TV 3 aprilie 2019

Controalele Polițiilor Rutiere din Europa vizează respectarea regimului legal de viteză și reducerea numărului și gravității consecințelor accidentelor rutiere înregistrate pe fondul vitezei neadaptate condițiilor de drum și a celei excesive.

CONSTANȚA. Doi roboți care cântă și dansează, folosiți de psihologi în terapia copiilor cu autism
De Neptun TV 2 aprilie 2019

Proiectul Nao urmărește să implementeze un program terapeutic adaptat în limba română, care să permită psihologilor o mai bună comunicare și interacțiune alături de copil.