miercuri, 20 februarie 2019

IUBIRI CELEBRE Cella Serghi despre Camil Petrescu: „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi."

IUBIRI CELEBRE Cella Serghi despre Camil Petrescu: „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi.

„Ultima noapte de dragoste” a fost capturată într-o „Pânză de păianjen”, printr-o „Dulce povară, tinerețe”, completate perfect prin „Jocul ielelor” și proiectate în mai puțin dulcea realitate, prin povestea de dragoste dintre prozatoarea de la malul mării, Cella Serghi, și ilustrul scriitor român, Camil Petrescu.

 Scriitoarea se îndrăgostește în București

 Dar viața și cariera Cellei Serghi sunt marcate de către eterna dragoste a acesteia pentru scriitorul Camil Petrescu. Cei doi s-au cunoscut în București, la ștrandul Kiseleff, pe vremea când Cella avea doar 18 ani. În ceea ce o privește pe scriitoare a fost dragoste la prima vedere, deși această primă întâlnire nu a fost una care să lase urmări puternice pentru cei doi. După un an, aceștia se revăd, iar în acest moment, Cella este deja căsătorită cu primul ei soț și în anul doi de facultate. În momentul așteptatei reîntâlniri, Camil Petrescu a făcut cunoștință și cu soțul scriitoarei, de care rămâne plăcut impresionat.

 De aici înainte, tânăra face tot ce îi stă în putință pentru a fi în preajma lui Camil Petrescu, îi citește manuscrisele, îl așteaptă deseori dimineața pentru a-l conduce spre Capșa, locul unde acesta își citea ziarele și, deși observp o oarecare indiferență cu care o tratează și faptul că "Pe el, totul îl interesa. Pe mine, doar el", Cella dezvoltă o pasiune imensă pentru scriitor. Se alătura chiar și grupului său de prieteni, din care făcea parte și Mihai Sebastian, încurajată fiind de către reușitele pe care le avea în plan profesional și în viața de zi cu zi.

 Cella se gândește să se despartă de soțul ei

 Relația celor doi nu a fost deloc una liniștită și cu un parcurs lin, iar serile petrecute împreună la teatru, la film, chiar și acasă la Cella, unde scriitorul petrecea timp pentru a juca partide de șah cu soțul acesteia. Puținele clipe singuri când acesta o alinta "moft" au făcut-o pe tânără să își dorească mai mult, să își dorească să depășească acest moment de compromis și să devină "doamna Petrescu". Lucrul acesta nu s-a întâmplat, însă, niciodată, dar lucrul cert dintre cei doi este dragostea.

Sentimentele Cellei devin vizibile și în ochii soțului ei, care tolerează totuși acest comportament, rămânând alături de ea. Înăuntrul tinerei creștea dorința de a divorța de soțul ei și de a-i deveni soție lui Camil Petrescu, însă treptat și "ajutată" de către Mihai Sebastian, realizează că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Îi explică faptul că ea nu se încadrează în modelul de nevastă de scriitor, tăcută, retrasă, poate mai puțin inteligentă decât altele, care să își supună viața la picioarele soțului ei.

 Treptat, poate și chinuită de sentimentele de natură diferită pe care le avea, atât pentru Camil Petrescu, cât și pentru soțul ei, Cella renunță la gândurile de căsătorie și îndemnată de prozator, aceasta se apucă de scris. Primul ei roman, „Pânza de păianjen" (1937) este cel în care își face apariția ca și personaj, într-o formă sau alta Camil Petrescu, prin citate ca „În care anume clipă m-am îndrăgostit de el nu voi ști niciodată. Dragostea mea pentru el s-a născut, poate, din nevoia mea de a iubi”, dar și amărăciunea pe care i-a lăsat-o despărțirea de marea preaiubită.

 Dragostea neîmplinită pentru Camil Petrescu o împinge la scris

Romanul este unul autobiografic, scris sub îndrumarea acestuia, ce a sfătuit-o să se dedice poveștii trup și suflet, să scrie zilnic câte ceva, să se autoeduce și să muncească , motiv pentru care Cella recunoaște că lui Camil Petrescu îi datorează tot. „Pânza de păianjen" a primit laude și din partea lui Mihai Sebastian și Liviu Rebreanu și a fost urmată de romane precum "Această dulce povară, tinerețea", "Mirona", "Gentiane", "Pe firul de păianjen al memoriei".

 Pe lângă aportul lui Camil Petrescu în operele literare ale Cellei, scriitoarea a fost și ea prezentă în romanele acestuia, personajul doamnei T. din "Patul lui Procust" și toaletele personajelor feminine din "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" fiind inspirate de Cella Serghi.

 Povestea zbuciumată de dragoste a celor doi nu a avut un final fericit, iar Cella, care trăiește îmcă 35 de ani după moartea lui Camil Petrescu, mărturisește că pământul pentru ea este atât cât îl înconjoară pe el, lumea toată este el și a rămas etern în mintea și sufletul scriitoarei îndrăgostita de mare și de Camil Petrescu.

 Cella Serghi (22 octombrie 1907 - 19 septembrie 1992), scriitoare, publicistă și traducatoare este una dintre cele mai importante figuri feminine române ale literaturii perioadei interbelice și cu siguranță cea mai importantă prozatoare născută la malul mării. Perioada zbuciumată a războiului face ca familia Cellei, împreuna cu aceasta, să se mute în Brăila și ulterior, în București, iar atașamentul și iubirea de mare vor deveni un laitmotiv în operele sale literare.

Galerie foto

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire

Aurul atinge un nou maxim, pe ultimii șase ani! Euro crește în raport cu leul
De Neptun TV 20 februarie 2019

Cursurile de schimb afișate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacțiilor interbancare.

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% în 2018
De Neptun TV 19 februarie 2019

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual.

19 februarie - Ziua Brâncuși! Se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui sculptor
De Neptun TV 18 februarie 2019

Constantin Brâncuși, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, din județul Gorj, și decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța, figură centrală în mișcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

CONSTANȚA. Pesta porcină africană face ravagii - mistreți morți găsiți de vânători! Măsurile luate de autorități
De Neptun TV 18 februarie 2019

Pesta porcină africană a fost confirmată pe trei fonduri de vânătoare. Aici au fost găsiți mistreți morți. Autoritățile au dispus primele măsuri.

Municipiul Constanța, promovat la Târgul de Turism al României de fanfara Forțelor Navale
De Neptun TV 16 februarie 2019

Târgul de Turism al României se va desfășura în perioada 21-24 februarie la Centrul de Expoziții Romexpo București.

Luna iubirii - cele mai romantice destinații pentru nunți!
De Mediafax 16 februarie 2019

Februarie vine cu două sărbători dedicate iubirii, una importată, Valentine's Day, pe data de 14, alta autohtonă, marcată pe 24 ale lunii. Prezentăm mai jos o serie de destinații romantice pentru cei care aleg să își oficializeze relația, potrivit The Independent.

CONSTANȚA. ALERTĂ ALIMENTARĂ la Auchan: produs contaminat cu o bacterie periculoasă, retras de la vânzare! Constănțenii, sfătuiți să înapoieze produsul
De Neptun TV 15 februarie 2019

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma.

CONSTANȚA. Apel pentru pictorița Ecaterina Vrana Gora - artista are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi!
De Neptun TV 15 februarie 2019

Pictorița Ecaterina Vrana (49 ani) este mamă a doi copii și se află de câteva zile într-o situație critică, de sănătate.

CADOURI de Valentine's Day: Idei și sugestii în funcție de cât de veche este relația: De la cei care abia s-au îndrăgostit, până la cei care au trecut de nunta de aur
De Mediafax 14 februarie 2019

Valentine's Day 2019. "Ziua Îndrăgostiților", sărbătoarea împrumutată din tradiția occidentală și devenită mai populară decât echivalentul autohton Dragobete, poate constitui o sursă de mare stres pentru cei care se află în căutarea cadoului perfect.

CONSTANȚA. Semafoarele luminează sub formă de inimi, în luna iubirii!
De Neptun TV 13 februarie 2019

Autoritățile constănțene s-au gândit să marcheze într-un mod inedit zilele dedicate iubirii din luna februarie, culoarea roșie a semafoarelor urmând să lumineze sub formă de inimioare de Valentine’s Day și Dragobete.

Valentine's Day. Ziua îndrăgostiților, o sărbătoare modernă a iubirii cu o istorie tot mai populară la români
De Neptun TV 13 februarie 2019

Povestea zilei iubirii datează însă din vremuri îndepărtate și a oscilat între ritualuri, scrisori de dragoste și cereri în căsătorie.

Senatorul constănțean Ștefan Mihu, despre Cazinou: 'Edificiul simbol al orașului lăsat de ani buni în paragină va avea fondurile necesare pentru reabilitare'
De Neptun TV 12 februarie 2019

Potrivit senatorului social-democrat Ștefan Mihu, clădirea emblematică a Constanței poate fi readusă la viață.

CONSTANȚA. Primii artiști care și-au anunțat prezența la festivalul NEVERSEA
De Neptun TV 12 februarie 2019

În perioada 4-7 iulie, pe cele șapte scene amplasate pe plaja NEVERSEA vor urca unii dintre cei mai buni artiști ai momentului, anunță organizatorii.

CONSTANȚA. Amendă exorbitantă pentru o șoferiță care a intrat cu mașina pe plajă, în plină iarnă
De Neptun TV 11 februarie 2019

Potrivit reprezentanților Direcției Generale Poliția Locală Constanța, femeia, în vârstă de 44 de ani, din București, a intrat duminică pe plaja 3 Papuci din orașul Constanța cu un autoturism de teren, dar a fost observată de polițiștii locali.

Telefoanele care emit cele mai multe RADIAȚII în 2019. Modele populare, în listă
De Neptun TV 11 februarie 2019

În ciuda faptului că smartphone-urile sunt dispozitive pe care le avem cu noi peste tot, există riscuri în utilizarea lor, datorate în special radiațiilor pe care acestea le emit.

CONSTANȚA. Zona peninsulară devine pietonală. În ce condiții va fi permis accesul auto
De Neptun TV 9 februarie 2019

Accesul auto pe străzile din zona peninsulară a municipiului Constanța va fi permis doar anumitor categorii de autovehicule. Primăria a publicat lista străzilor exclusiv pietonale.

Cinci locuri de vizitat de Anul chinezesc al Porcului
De Mediafax 9 februarie 2019

Anul Nou chinezesc, sub semnul Porcului de Pământ, simbolul bunăstării, a început pe 5 februarie. Sunt cinci locuri de vizitat sub semnul animalului asociat, potrivit horoscopului chinezesc, cu bucuria, prietenia, iubirea și succesul.

Locuri scoase la concurs de școlile militare pentru cei care vor să devină subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri! Criterii de recrutare și ce salariu pot primi
De Neptun TV 8 februarie 2019

Cei care vor să urmeze o carieră militară și vor să ajungă subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri se mai pot înscrie până la 1 martie pentru a se bate pentru unul din cele 2.570 de locuri scoase la concurs de unitățile militare de învățământ universitar, postliceal sau liceal.

CONSTANȚA. Virusul gripal a mai făcut o victimă - un bărbat a murit! Numărul deceselor a ajuns la 92
De Neptun TV 7 februarie 2019

În data de 30 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemie de gripă.

CONSTANȚA. O tânără își caută mama după ani buni în care n-a vrut să știe nimic de ea: 'Dumnezeu mi-a dat o viață fericită, dar ceva îmi lipsește'
De Sorin Cealera 6 februarie 2019

O tânără părăsită imediat după naștere a refuzat ani de zile să știe ceva despre cea care a adus-o pe lume. Un fapt întâmplat recent, însă, a făcut-o să se răzgândească.

Copiii din România, cei mai sănătoși din Europa
De Neptun TV 6 februarie 2019

Pentru copiii cu varste intre 10 si 15 ani, procentul Romaniei era de 99,1%, urmata de Italia (98,4%) si Bulgaria (98,2%).