miercuri, 21 august 2019

Jamaica a rămas în istorie cu echipa sa de bob prezentă în 1988 la Jocurile Olimpice de la Calgary

Jamaica a rămas în istorie cu echipa sa de bob prezentă în 1988 la Jocurile Olimpice de la Calgary

Canadienii n-au fost superstițioși: pe 13 februarie 1988, Jocurile începeau la Calgary cu o ceremonie fastuoasă, urmărită în direct de un miliard și jumătate de oameni! Postul american ABC a cumpărat drepturile de televizare pentru 309 milioane de dolari, cea mai mare sumă platită până la acel moment pentru un eveniment sportiv! Datorită veniturilor uriașe, care au depășit investițiile, canadienii s-au ales cu o infrastructură care le-a permis să dezvolte un program olimpic pe termen lung, din care au rezultat 26 de medalii, cucerite 22 de ani mai târziu, la Vancouver.

Boberul Costel Petrariu a fost port-drapelul României, care a reușit cel mai bun rezultat la schi fond, un loc 12 obținut de ștafeta feminină de 4x5km. Dar, care au fost eroii Jocurilor? Frumoasa Katarina Witt a impresionat pe muzica operei Carmen, de Georges Bizet, est-germanca, deja medaliată cu aur în 1984, la Sarajevo, devenind a doua patinatoare din istorie după Sonja Henie care și-a apărat titlul olimpic. Numită de revista Time “cel mai frumos chip al socialismului”, Katarina a devenit în scurt timp vedetă de cinema.

A câștigat un premiu Emmy în 1990 pentru rolul din “Carmen pe gheață”, film bazat pe reprezentația sa de la Calgary. Unde cucerise definitiv inimile iubitorilor patinajului și... în special pe cea a schiorului Alberto Tomba. Cuceritor nu doar pe pârtiile lumii, italianul a făcut vâlvă în presa vremii, invitând-o în oraș pe Katarina. I-a rezistat sau nu frumoasa nemțoaică, rămâne o enigmă... Sigur e că nimeni nu i-a rezistat atunci lui Tomba “La Bomba” în cursele de slalom și slalom uriaș.

Cele două medalii de aur au fost începutul unei cariere de excepție, italianul devenind primul schior din istorie medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. Cei mai titrați sportivi la Calgary, însă, au fost, cu câte trei medalii de aur fiecare, finlandezul zburător Matti Nykanen, vedeta concursului de sărituri cu schiurile și patinatoarea olandeză Yvonne van Gennip, regina probelor de viteză. Pe pista de la Olympic Oval din Calgary a strălucit însă și est-germanca Christa Rothenburger, medaliată cu aur în proba de 1000 de metri.

Cinci luni mai târziu, la Jocurile Olimpice de Vară de la Seul, ea a cucerit o medalie de argint la ciclism, devenind singura sportivă din istorie care a urcat pe podiumul olimpic la două ediții diferite, în același an! Campionii nu sunt însă numai acolo unde strălucește aurul! Jamaica a debutat la Jocurile Olimpice cu patru boberi recrutați din cadrul armatei.

Dudley Stokes și Michael White au încheiat pe locul 30 din 41 de competitori, câștigând faimă și respect deopotrivă. Alături de Chris Stokes și Devon Harris, ei au ratat la bob 4, dar povestea lor a inspirat studiourile Walt Disney. Cool Runnings, lansat în 1993, a stârnit hohote de râs, dar și admirație pentru isprava celor patru Reggae Boys.

 

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire