luni, 22 aprilie 2019

Jamaica a rămas în istorie cu echipa sa de bob prezentă în 1988 la Jocurile Olimpice de la Calgary

Jamaica a rămas în istorie cu echipa sa de bob prezentă în 1988 la Jocurile Olimpice de la Calgary

Canadienii n-au fost superstițioși: pe 13 februarie 1988, Jocurile începeau la Calgary cu o ceremonie fastuoasă, urmărită în direct de un miliard și jumătate de oameni! Postul american ABC a cumpărat drepturile de televizare pentru 309 milioane de dolari, cea mai mare sumă platită până la acel moment pentru un eveniment sportiv! Datorită veniturilor uriașe, care au depășit investițiile, canadienii s-au ales cu o infrastructură care le-a permis să dezvolte un program olimpic pe termen lung, din care au rezultat 26 de medalii, cucerite 22 de ani mai târziu, la Vancouver.

Boberul Costel Petrariu a fost port-drapelul României, care a reușit cel mai bun rezultat la schi fond, un loc 12 obținut de ștafeta feminină de 4x5km. Dar, care au fost eroii Jocurilor? Frumoasa Katarina Witt a impresionat pe muzica operei Carmen, de Georges Bizet, est-germanca, deja medaliată cu aur în 1984, la Sarajevo, devenind a doua patinatoare din istorie după Sonja Henie care și-a apărat titlul olimpic. Numită de revista Time “cel mai frumos chip al socialismului”, Katarina a devenit în scurt timp vedetă de cinema.

A câștigat un premiu Emmy în 1990 pentru rolul din “Carmen pe gheață”, film bazat pe reprezentația sa de la Calgary. Unde cucerise definitiv inimile iubitorilor patinajului și... în special pe cea a schiorului Alberto Tomba. Cuceritor nu doar pe pârtiile lumii, italianul a făcut vâlvă în presa vremii, invitând-o în oraș pe Katarina. I-a rezistat sau nu frumoasa nemțoaică, rămâne o enigmă... Sigur e că nimeni nu i-a rezistat atunci lui Tomba “La Bomba” în cursele de slalom și slalom uriaș.

Cele două medalii de aur au fost începutul unei cariere de excepție, italianul devenind primul schior din istorie medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. Cei mai titrați sportivi la Calgary, însă, au fost, cu câte trei medalii de aur fiecare, finlandezul zburător Matti Nykanen, vedeta concursului de sărituri cu schiurile și patinatoarea olandeză Yvonne van Gennip, regina probelor de viteză. Pe pista de la Olympic Oval din Calgary a strălucit însă și est-germanca Christa Rothenburger, medaliată cu aur în proba de 1000 de metri.

Cinci luni mai târziu, la Jocurile Olimpice de Vară de la Seul, ea a cucerit o medalie de argint la ciclism, devenind singura sportivă din istorie care a urcat pe podiumul olimpic la două ediții diferite, în același an! Campionii nu sunt însă numai acolo unde strălucește aurul! Jamaica a debutat la Jocurile Olimpice cu patru boberi recrutați din cadrul armatei.

Dudley Stokes și Michael White au încheiat pe locul 30 din 41 de competitori, câștigând faimă și respect deopotrivă. Alături de Chris Stokes și Devon Harris, ei au ratat la bob 4, dar povestea lor a inspirat studiourile Walt Disney. Cool Runnings, lansat în 1993, a stârnit hohote de râs, dar și admirație pentru isprava celor patru Reggae Boys.

 

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire

Fed Cup | Simona Halep a câștigat primul meci din semifinale, contra Kristinei Mladenovic
De Mediafax 20 aprilie 2019

În partida desfășurată la Rouen, Simona a făcut break la scorul de 2-2, în actul inaugural, însă Mladenovic a revenit imediat. Tenismena din România s-a desprins din nou, după un game maraton și a încheiat primul set după 56 de minute de joc, câștigând cu 6-3.

Ashleigh Barty a câștigat turneul de la Miami. Simona Halep rămâne pe locul 2 WTA
De Neptun TV 30 martie 2019

Australianca Ashleigh Barty (22 de ani, 11 WTA) a câștigat turneul de la Miami, după ce a trecut în ultimul act de Karolina Pliskova (27 de ani, 7 WTA), scor 7-6 (1), 6-3.

Simona Halep ratează revenirea în fruntea clasamentului WTA după eliminarea din turneul de la Miami!
De Neptun TV 29 martie 2019

Simona Halep a ratat șansa de a reveni pe prima poziție WTA și de a o depăși pe Naomi Osaka.

Simona Halep, la un meci distanță de primul loc în clasamentul WTA
De Neptun TV 28 martie 2019

Simona Halep are nevoie de o singură victorie pentru a redeveni lider mondial și pentru a începe sezonul favorit, de zgură, de pe locul 1 WTA. Și-a egalat deja cea mai bună performanță a carierei la Miami.

CONSTANȚA. Scene șocante la un meci de rugby - puștii de 17 ani s-au călcat în picioare sub ochii părinților
De Neptun TV 27 martie 2019

Scene desprinse parcă din filme de război s-au derulat la un meci de rugby din campionatul de juniori al României.

TURNEUL DE LA MIAMI. Simona Halep, victorie clară cu Venus Williams: E mereu o plăcere să joci în fața surorilor Williams
De Neptun TV 26 martie 2019

Simona Halep (27 de ani, 3 WTA) a obținut o victorie clară cu Venus Williams (38 de ani, 44 WTA) și s-a calificat în faza sferturilor de finală ale turneului de la Miami pentru a patra oară în carieră.