joi, 22 august 2019

JUDEȚUL CONSTANȚA. Noi focare de pestă porcină au apărut în ultimele zile - 8 localități în carantină!

JUDEȚUL CONSTANȚA. Noi focare de pestă porcină au apărut în ultimele zile - 8 localități în carantină!

Centrul Local de Combatere a Bolilor a prezentat ieri un bilanț al situației răspândirii virusului pestei porcine africane în județul Constanța. Noi focare de boală au apărut în ultimele zile.

Prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, a coordonat ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie, joi, 9 august, prilej cu care a fost prezentat și un bilanț al situației răspândirii virusului pestei porcine africane. La ședință au participat toți primarii comunelor și orașelor din județ.

„Până la această dată, începând din 05.07.2018, sunt confirmate 27 focare de pestă porcină africană (PPA) în 8 localități: Vadu, Cheia, Dulcești, Istria, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova. Dintre acestea în localitățile Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Dulcești au fost întreprinse și finalizate toate acțiunile aprobate în Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA. Se acționează în prezent cu echipe de specialiști, cu suportul structurilor M.A.I. și M.Ap.N în Hîrșova, Ciobanu și Gîrliciu. Pentru asigurarea măsurilor de limitarea evoluției pestei porcine se acționeaza cu 7 filtre rutiere”, se arată în comunicatul transmis de prefectura Constanța.

Ieri s-a confirmat un nou focar de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimenii Mici și o suspiciune de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimeni. Ca urmare, Centrul Local de Combatere a Bolilor a dispus convocarea echipelor de evaluare, a celor de ucidere, acțiunea urmând să înceapă în data de 10.08.2018, ora 08.30 . Acestea au în sprijin forțe ale M.A.I și M.Ap.N.

Totodată s-a dispus instituirea de filtre la căile de acces în/din localități. Conform unor date preliminare, în comuna Seimeni sunt aproximativ 300 de porci care urmează să fie uciși. Prefectura Constanța nu a anunțat numărul total al porcilor uciși la nivelul județului din momentul confirmării primului focar de pestă porcină africană.

Comenteaza aceasta stire