miercuri, 21 noiembrie 2018

Județul TULCEA: Acțiuni de recoltare a mistreților pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane

Județul TULCEA: Acțiuni de recoltare a mistreților pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane

Reprezentanții Direcției Silvice și cei ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) au capturat, până în prezent, 40 de exemplare de mistreți în zona de terasă a județului Tulcea, în cadrul acțiunilor preventive pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane (PPA).

Angajații Direcției Silvice au început acțiunile în urmă cu aproximativ două săptămâni, din cota de 119 mistreți, pe cele șapte fonduri de vânătoare, fiind capturate 20 de exemplare, potrivit reprezentanților instituției statului.

Un număr similar de mistreți a fost capturat și de AJVPS pe cele nouă fonduri de vânătoare gestionate în zona de terasă a județului.

"Până aseară (joi seara - n.r.), nu am găsit leșuri de mistreți. Aseară, pe fondul Crapina, a fost identificat cadavrul în putrefacție al unui mistreț și am anunțat medicii veterinari care au luat probe pentru analiză", a precizat președintele Consiliului de Administrație al AJVPS, Tudorel Oancea.

Acțiunile de capturare la pândă a mistreților în zona de terasă a județului se desfășoară, potrivit sursei, foarte greu, din cauza temperaturilor ridicate, iar cota la mistreți este de circa 270.

Potrivit legislației în domeniu, exemplarele de mascul din populația de mistreți pot fi capturate pe toată perioada anului, iar vânarea femelelor și a godacilor este permisă de la finele verii până la sfârșitul lunii ianuarie.

În Delta Dunării, zonă în care în luna iunie s-a identificat PPA și în care în urmă cu circa opt ani s-a interzis vânătoarea, recoltarea mistreților va începe după clarificarea legislației în domeniu.

Conform unei decizii adoptată la 1 august de Comitetul ministerul pentru situații de urgență privind combaterea PPA, în ariile naturale protejate, inclusiv în Rezervația Biosferei Delta Dunării, la fel ca în județul Constanța și în Insula Mare a Brăilei și în Balta Ialomiței, toți mistreții și prădătorii, cu excepția speciilor aflate pe cale de dispariție, vor fi uciși preventiv.

PPA nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social și din punct de vedere economic. Această boală virală a porcinelor domestice și sălbatice are o evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin și nici tratament. Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă ei pot reprezenta o sursă de infecție prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare și nerespectarea normelor sanitar-veterinare.

Comenteaza aceasta stire

Accident grav. Nouă persoane rănite, după ce un autocar s-a răsturnat
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

Acesta a mai precizat că nouă persoane au suferit diverse traumatisme și au fost transportate la spital pentru investigații. Traficul nu a fost afectat. La acest moment polițiștii acționează la locul evenimentului.

Lovitură de teatru: Tabloul găsit la Tulcea despre care se credea că a fost pictat de Picasso este un FALS
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

S-a dovedit a fi o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, relatează Die Presse și televiziunea olandeză Nos.

VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL. Cine este tânărul care a intrat cu mașina în mulțime la mall-ul din Brăila: 'Trebuie să curgă sânge în țara asta!'
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Agresorul se numește Marius Valentin Parfenie, are 20 de ani și nu are nicio ocupație. El este cunoscut ca fiind o persoană turbulentă, predispusă la scandaluri. Există suspiciunea că ar fi fost drogat în momentul atacului.

CONSTANȚA. Imagini de COȘMAR. A intrat cu mașina pe trecerea de pietoni, trei persoane au fost rănite, una a murit. FOTO/VIDEO
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

La locul incidentului au ajuns mai mult echipaje SMURD și al Serviciului județean de Ambulanță, iar cele patru victime, două aflate în stare gravă, au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Destin frânt. Absolvent de facultate din România, mort într-un accident în Anglia, unde muncea pentru un trai mai bun. Familia îndoliată cere AJUTOR
De Neptun TV 11 noiembrie 2018

Zeci de mesaje de condoleanțe au fost postate pe pagina de Facebook a acesteia. "Câtă durere ne-ai provocat măi copile", a scris unul dintre prieteni.

ALERTĂ în România! Un tânăr a înjunghiat un bărbat, apoi a intrat cu mașina în patru persoane. GALERIE FOTO
De Neptun TV 11 noiembrie 2018

Tânărul a ajuns până în parcarea unui centru comercial, unde a intrat într-un grup de persoane, rănind alte două persoane.

CONSTANȚA: Accident de muncă mortal în portul maritim
De Neptun TV 7 noiembrie 2018

Polițiștii au început o anchetă pentru a stabili responsabilitățile și cauza producerii accidentului.

Dosar penal pentru 68.300 de ghirlande electrice din China, susceptibile a fi contrafăcute
De Neptun TV 3 noiembrie 2018

Totodată, la data de 30 octombrie, polițiștii de la Transporturi au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea activității ilegale de taximetrie în zona Aeroportului Internațional "Henri Coandă" București. În urma acestei acțiuni, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.285 de lei.

CONSTANȚA. O tânără, agent de poliție, lovită în timp ce traversa pe zebră
De Neptun TV 31 octombrie 2018

Victima este agent de poliție în cadrul IPJ Constanța”, au precizat polițiștii constănțeni.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Cinci vagoane încărcate cu cărbuni au fost cuprinse de un incendiu într-o gară
De Neptun TV 28 octombrie 2018

Reprezentanții ISU Dobgrobea au mai spus că la ora transmiterii acestei știri incendiul nu se mai manifestă cu flacără, ci doar fumegă.

TRAGEDIE pe străzile din județul CONSTANȚA. Două mașini s-au făcut praf, două persoane și-au găsit sfârșitul între fiarele contorsionate
De Neptun TV 24 octombrie 2018

Polițiștii efectuează cercetari pentru a afla cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.

JUDEȚUL CONSTANȚA. TRAGEDIE. O femeie a fost decapitată de tren. VIDEO
De Neptun TV 22 octombrie 2018

Ea a fost lovită de un tren de marfă, fiind ucisă pe loc.

CONSTANȚA. Metoda Accidentul face noi victime
De Neptun TV 22 octombrie 2018

Polițiștii constănțeni au deschis anchete în cele două cauze pentru identificarea autorilor, depistarea acestora și tragerea lor la răspundere penală.