marţi, 23 iulie 2019

Județul TULCEA: Acțiuni de recoltare a mistreților pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane

Județul TULCEA: Acțiuni de recoltare a mistreților pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane

Reprezentanții Direcției Silvice și cei ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) au capturat, până în prezent, 40 de exemplare de mistreți în zona de terasă a județului Tulcea, în cadrul acțiunilor preventive pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane (PPA).

Angajații Direcției Silvice au început acțiunile în urmă cu aproximativ două săptămâni, din cota de 119 mistreți, pe cele șapte fonduri de vânătoare, fiind capturate 20 de exemplare, potrivit reprezentanților instituției statului.

Un număr similar de mistreți a fost capturat și de AJVPS pe cele nouă fonduri de vânătoare gestionate în zona de terasă a județului.

"Până aseară (joi seara - n.r.), nu am găsit leșuri de mistreți. Aseară, pe fondul Crapina, a fost identificat cadavrul în putrefacție al unui mistreț și am anunțat medicii veterinari care au luat probe pentru analiză", a precizat președintele Consiliului de Administrație al AJVPS, Tudorel Oancea.

Acțiunile de capturare la pândă a mistreților în zona de terasă a județului se desfășoară, potrivit sursei, foarte greu, din cauza temperaturilor ridicate, iar cota la mistreți este de circa 270.

Potrivit legislației în domeniu, exemplarele de mascul din populația de mistreți pot fi capturate pe toată perioada anului, iar vânarea femelelor și a godacilor este permisă de la finele verii până la sfârșitul lunii ianuarie.

În Delta Dunării, zonă în care în luna iunie s-a identificat PPA și în care în urmă cu circa opt ani s-a interzis vânătoarea, recoltarea mistreților va începe după clarificarea legislației în domeniu.

Conform unei decizii adoptată la 1 august de Comitetul ministerul pentru situații de urgență privind combaterea PPA, în ariile naturale protejate, inclusiv în Rezervația Biosferei Delta Dunării, la fel ca în județul Constanța și în Insula Mare a Brăilei și în Balta Ialomiței, toți mistreții și prădătorii, cu excepția speciilor aflate pe cale de dispariție, vor fi uciși preventiv.

PPA nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social și din punct de vedere economic. Această boală virală a porcinelor domestice și sălbatice are o evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin și nici tratament. Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă ei pot reprezenta o sursă de infecție prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare și nerespectarea normelor sanitar-veterinare.

Comenteaza aceasta stire

Criminal în libertate: Patru oameni înjunghiați, iar un altul lovit cu mașina în Timiș/ Un bărbat, atacat în parc, a murit
De Neptun TV 3 iulie 2019

Un bărbat și o femeie, soț și soție, au venit în parc cu bicicletele pentru a face mișcare. La un moment dat, un tânăr în vârstă de 33 de ani, din localitatea Bichigi, a scos un cuțit, pe bărbat l-a înjunghiat mortal, iar pe femeie a rănit-o grav.

CONSTANȚA. Tânăr prins în flagrant cu droguri, pe care intenționa să le vândă la un festival de pe litoral
De Neptun TV 2 iulie 2019

Surse din rândul anchetatorilor au spus că bărbatul se pregătea să vândă drogurile la un festival care are loc în acest sfârșit de săptămână pe litoral.

CONSTANȚA. Trei fete rănite în fața unui centru de examen de Bacalaureat. Un șofer de 18 ani a intrat cu mașina în stația de autobuz
De Neptun TV 1 iulie 2019

Trei fete au fost lovite într-o stație de autobuz din fața unui liceu, de un șofer de 18 ani care a intrat pe contrasens. Victimele au fost duse la spital.

CARNAGIU. O familie care se întorcea din Grecia, spulberată de un șofer teribilist - cinci oameni au murit, iar alți doi sunt în stare critică!
De Neptun TV 30 iunie 2019

Un grav accident rutier s-a produs în noaptea e 29/30 iunie, pe drumul european 581, în localitatea Bădeana din județul Vaslui. Cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte au fost rănite, două dintre ele, printre care o adolescentă de 15 ani, fiind în stare critică.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Femeie însărcinată, lovită de mașină. TRAGEDIE
De Neptun TV 29 iunie 2019

O femeie în vârstă de 37 de ani, însărcinată în 8 luni, a fost lovită de un autoturism după ce a traversat strada prin loc nepermis.

CONSTANȚA. Marea face, din nou, victime! Un bărbat s-a înecat
De Neptun TV 25 iunie 2019

Salvamarii s-au apucat de protocolul de resuscitare .La fața locului au intervenit echipajele Smurd Fripis și SMURD C.

VIDEO. Noi imagini cu fetița de la Baia de Aramă, după ce a ajuns la familia adoptivă: 'Mama ei o filmează. Nu comentăm despre proteste'
De Neptun TV 23 iunie 2019

Familia adoptivă a fetiței de 8 ani a făcut, duminică, publice noi imagini, în încercarea de a demonstra celor care protestează în Baia de Aramă că fetița este bine.