joi, 22 martie 2018

Justiție, principii și o dilemă

Justiție, principii și o dilemă

Urmăresc cu atenție evoluția așa numitelor legi ale justiției (in fapt legi de amendare a legilor existente ale justiției). Desfășurarea de forțe este, daca memoria nu mă înșală, cea mai spectaculoasă din 90 încoace.

Pe de o parte, o alianță de partide (PSD și ALDE) care au elaborat aceste legi și aparent sunt dispuse să meargă până în pânzele albe pentru ele, probabil din motive ce au de a face cu orice altceva decât o justiție puternică. Pe altă parte, structura de forță a statului băsist (îl numesc așa după creatorul său) cu Parchetul General și DNA pe post de vârfuri de lance, hotărâte până la disperare să apere status-quo-ul cele conferă puteri de arbitru discreționar, ferit în mod meșteșugit de orice răspundere și responsabilitate. Sigur, pe lângă PG ș DNA mai avem și două remorci descentrate, PNL și USR, fantome jalnice și demne de milă ale unor partide transformate în portavoci isterice și necondiționate ale procurorilor.

Ca o paranteză, nu mi-am imaginat vreodată că PNL, garantul liberalismului și libertății individului, va ajunge atât de jos încât să susțină în mod total ilogic și necondiționat niște structuri de forță care au în cap orice, numai libertatea și tratamentul echitabil al individului nu. Despre această uriașă dezamăgire însă, cu altă ocazie.

Încerc să fac un exercițiu de obiectivitate și să ignor cele două părți care prin defectele și interesele lor obscure deturnează o mare parte din atenție și din substanța unei dezbateri care ar trebui să fie eminamente principială. Îmi ies în evidență trei aspecte fundamentale asociate celor trei defecte structurale ale sistemului de justiție din România. Acestea sunt, în ordinea importanței percepute de mine, statutul de magistrat al procurorului, controlul/anchetarea magistraților și răspunderea magistraților.

Nu pot nicicum să înțeleg care este logica conferirii aceluiași statut judecătorului și procurorului. Mi se pare de domeniul evidenței că ierarhia naturală este cea în care judecătorul este primul nivel iar procurorul și avocatul pe cel de al doilea, egali. Înțelegerea mea limitată a principiilor fundamentale ale justiției este că procurorul și avocatul au rolul de a furniza argumente coerente și legale judecătorului, pentru a-l ajuta să ia decizia corectă.

Judecătorul este, la urma urmei, singurul care decide asupra vinovăției și, prin extensie, asupra vieții unui om, unei familii, unei comunități și chiar unei țări (vezi CCR). Este fără dubiu deasupra procurorului și avocatului care, la rândul lor trebuie să fie egali ca forță și statut. Mărturisesc cu amărăciune că în 2005, când procuroarea ceaușistă a lui Băsescu a introdus dezechilibre fundamentale în sistem, mi-a păsat prea puțin și n-am gândit cu mintea mea.

Am înghițit pe nemestecate sloganul și limba de lemn ”reforma justiției” fără a-mi păsa nici măcar de modul profund nedemocratic în care s-a înfăptuit ”reforma”. Doisprezece ani mai târziu, am măcar atâta minte cât să cercetez pe cont propriu și să nu mai preiau necondiționat bau-bau-ul zilei, ”independența justiției”. Și sincer, nu reușesc să găsesc o explicației satisfăcătoare nici pentru statutul egal al judecătorului și procurorului, nici pentru acest amestec dovedit toxic de judecători și procurori în CSM.

Al doilea aspect este cel al controlului, Din punct de vedere strict logic, starea actuală este un nonsens total. Judecătorul poate fi anchetat de un procuror al cărui coleg de birou poate fi parte dintr-un proces în care judecătorul trebuie să dea o decizie imparțială. Dacă mai iau în calcul și practica cu iz stalinist a deschiderii unui dosar și a trenării cercetării în vederea utilizării acestuia pe post de sabie a lui Damocles, contradicția este evidentă.

Chiar și în ipoteza judecător = procuror, lucrurile tot nu au sens. La o privire mai atentă, a devenit clar pentru mine că singura variantă logică este crearea unei structuri de investigare/anchetare care să nu poată tehnic interfera cu actul de decizie al judecătorului. Ultimii doisprezece ani mi-au dovedit cu vârf și îndesat că singurul rezultat palpabil al abordării actuale a fost apariția unui mâl infect în care nu ai cum să mai discerni între realitatea obiectivă, realitatea procurorului și realitatea securistului.

În fine, al treilea aspect este cel al răspunderii. Orice profesie publică trebuie să trăiască având deasupra capului sabia răspunderii. Încalci regulile, normele, standardele profesiei tale, cu bună știință și rea-voință, plătești proporțional cu răul generat. Mai simplu spus, daca obiectivul tău este să ”paradești la cetățeni”, atunci să plătești frate paraditul ăsta. Este absurd că, la adăpostul unei răspunderi teoretice care nu a fost vreodată pusă în practică, magistratul român este imun la răspundere.

Șirul aparent interminabil de achitări în instanță după luni sau ani de anchetă și/sau arest preventiv, respectiv procesele pierdute la CEDO, demonstrează faptic că în justiția românească există încă o doză de arbitrar și, uneori, rea-voință sau acțiune la ordin în câmpul tactic. Îmi este realmente dificil să înțeleg logica după care cineva (în afara judecătorilor și procurorilor, evident) ar fi împotriva transformării răspunderii teoretice de acum într-una practică, aplicabilă. Evident, slogane din categoria ”răspunderea ar submina independența” sunt pentru oameni lipsiți de un elementar simț logic. Asta pentru că, mergând mai departe pe acest raționament, ar trebui ca nicio castă profesională (e.g. medici, șoferi, etc...) să nu poată fi trasă la răspundere pe motiv că posibilitatea răspunderii stresează și facilitează greșeala. Ar fi o lume interesantă, nu?

Așadar, dacă trag linie, îmi rezultă următoarele concluzii:

  • Procurorul nu are ce căuta pe același palier cu judecătorul din punct de vedere al statutului. Locul său este pe parchet, unde are dreptul și datoria de a se lupta de la egal la egal cu avocatul.
  • Controlul, investigarea sau anchetarea magistratului trebuie făcute de o structură care nu poate ajunge parte în procese.
  • Judecătorul și procurorul trebuie să poarte o răspundere reală în cazul în care judecă sau anchetează cu rea-voință, cu dedicație sau la comandă.

Din păcate pentru validitatea exercițiului meu logic, nu am găsit până acum în tabăra celor care se opun acestor principii o explicație coerentă și credibilă care să îmi demonteze raționamentele. În afară de țipete isterice brodate în jurul limbii de lemn ”independența justiției”, nu am reușit să identific argumente contra. Rămân pe recepție, dispus să îmi ajustez opinia în baza unei argumentații logice solide.

Ajung astfel la marea dilemă în care mă aflu. O alianță formată dintr-un partid cu care nu rezonez de niciun fel (PSD) și unul care, sincer, mă lasă complet indiferent (ALDE) susține în parlament inițiative legislative care se aliniază într-o bună măsură cu convingerile mele pe teme de justiție.

Partidul care ar trebui să îmi reprezinte interesele (PNL) se afundă atât de mult în contradicții, isterie ieftină și mediocritate încât începe să-mi devină ușor antipatic. Creația securității de rit nou (USR) și barcazul amiral al celui care a adus justiția în halul în care e azi (PMP), sunt niște accidente care probabil vor dispărea complet în maxim două cicluri electorale. Pe de altă parte, sunt convins că dacă nu reglăm într-un mod coerent aberațiile sistemului de justiție din prezent, în țara asta nu se va mai putea trăi în scurt timp.

Întrebarea maestrului Caragiale devine dureros de actuală – eu cu cine votez?

 

                Editorial de Ciprian Jichici

 
 
 

Comenteaza aceasta stire

S-au pierdut scrisorile?

Oare s-au pierdut somațiile scrise ale Comisie din arhivele Ministerului Justiției? Știm acum că toate depeșele îi erau adresate ministrului Justiției. Indiferent cine a fost acesta.

Aștept despăgubiri! Mari!

Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei.

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.