sîmbătă, 20 iulie 2019

La mulți ani, România! Ce reprezintă Marea Unire de la 1918 pentru români

De Mediafax 10:18, 1 decembrie 2018 104 vizite NEPTUN TV LIVE
La mulți ani, România! Ce reprezintă Marea Unire de la 1918 pentru români

Se întâmpla la câteva zile după ce la Cernăuți, în 28 noiembrie 1918, se decisese unirea Bucovinei cu România.Cu alte câteva luni în urmă, în 27 martie 1918, la Chișinău, Sfatul Țării a hotărât unirea Basarabiei cu România. Câțiva istorici români au spus, pentru Descoperă, ce reprezintă Marea Unire.

Astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, România nu mai este cea din granițele de după recunoașterea Marii Uniri. Basarabia și părți din Bucovina sunt teritorii românești parte din alte țări, Moldova și Ucraina. Astăzi, la 100 de ani, deși mai sunt multe de rezolvat, România este însă mai modernă și mai dezvoltată decât era la 1 decembrie 1918. Fără Marea Unire de la 1918, fără jertfele pe care le-au făcut strămoșii și moșii noștri în Primul Război Mondial, poate nu ajungeam la nivelul de astăzi.

Anul 2018 a fost declarat „Anul Centenar” de către autorități. În multe părți ale țări s-au organizat evenimente sub brandul Centenarului, chiar dacă unele au avut legătură sau nu cu ce s-a întâmplat în anul 1918 în teritoriile actualei Românii. S-au branduit inclusiv autobuzele (cel puțin în Capitală) și diferite mașini ale autorităților. Până și înștiințările de la poliție au fost trimise cu sigla „100. Romania. 1918 - 2018. Sărbătorim împreună”, logo-ul oficial al Anului Centenar, scrie Descoperă.

Adrian Cioroianu: România este mai unită decât în 1918

Ce reprezintă Marea Unire de la 1918 pentru români? Ce ar trebui ea să reprezinte? Am stat de vorbă cu mai mulți istorici pentru a răspunde la această întrebare.

„Unirea de acum 100 de ani înseamnă o datorie pe care o moștenim de la cei care au făcut-o, anume aceea de a o duce mai departe și de a o întări. Unirea nu este numai un act politic, unirea trebuie să fie o construcție de zi de zi care include și infrastructură, include și autostrada A8 dintre Iași și Târgu Mureș. Este o datorie pentru noi cei de azi să fim urmașii celor care au făcut Unirea de la 1918”, a afirmat istoricul Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO.

Potrivit acestuia, românii au sentimentul național mult mai dezvoltat decât era la 1918. „Eu cred că România este mai unită decât era atunci prin simplul dat al istoriei, dar, în același timp, provocările sunt alte noi. Să nu ne imaginăm că unirea a fost făcută atunci și noi am scăpat de griji, dimporivă. Nu este posibil, totuși, la un secol de la unire să nu avem autostradă între provinciile istorice”, a atras atenția Adrian Cioroianu.

Bogdan Murgescu: Mai avem multe de făcut

Bogdan Murgescu, președinte al Societății de Științe Istorice din România, a afirmat că 1918 este un an crucial în istoria noastră, a românilor care au exprimat „valori de unitate, dar și de înnoire socială și de deschidere spre Occident”. „Are o semnificație, sigur, importantă națională, dar, atunci când încercăm să ne uităm la felul cum gândeau și la documentele programatice ale românilor cu statul român atunci, vedem o deschidere spre modernitate, spre valorile occidentale pe care se cuvine să o cinstim și să încercăm să emulăm. O bună parte din societate o cinstește. Sunt convins, însă, că mai avem multe de făcut și trebuie fiecare să ne străduim în felul nostru să fim demni de spiritul de la Alba Iulia, dar care este și spiritul de la Chișinău sau spiritul de la Cernăuți”, a adăugat istoricul Bogdan Murgescu.

Ovidiu Cristea: Mulți nu ar fi trăit azi dacă nu ar fi existat acel moment

Directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Ovidiu Cristea, a atras atenția că Marea Unire de la 1918 nu este un moment din trecut cu puțină importanță . „Mulți dintre semenii noștri nu își dau seama că mulți dintre ei nu ar mai fi trăit astăzi dacă nu ar fi fost acel moment. Este un al doilea act de naștere după 1859 și întregirea unei aspirații naționale și a unui ideal național. Asta înseamnă 1918, asta ar trebui să însemne 1918 pentru români”, precizează el.

Istoricul Ovidiu Cristea a opinat că este firesc ca românii din 2018 să aibă alte idealuri decât cei de la 1918, însă a subliniat nepăsarea multora față de ce înseamnă trecutul istoric. „Eu nu văd empatie cu anul 1918, poate greșesc. O văd în rândul unor istorici, în primul rând, dar în rândul unei mase de oameni cultivați o sesizez prea puțin. Impresia mea este că un sondaj rapid despre ce a însemnat participarea României la Primul Război Mondial, care au fost câteva dintre marile personalități implicate în acel eveniment și care au fost câteva dintre personalitățile implicate în negocierile care au dus la semnarea tratatelor de pace și la făurirea României Mari, îmi este teamă că am fi dezamăgiți. Repet, nu mă refer la un sondaj în rândul oamenilor de pe stradă, ci în rândul unei populații care are o cultură generală destul de solidă”, a susținut acesta.

În continuare, directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române a vorbit despre monumentele „care nu sunt atât de multe”, bunurile culturale pe care generațiile trecute le-au transmis, precum carte veche, podoabe, diferite obiecte, inclusiv de artă, care nu sunt întreținute sau puse la adevărata lor valoare. „Pentru foarte puțini români, anul acesta are, într-adevăr, o semnificație. Această sărbătoare nici măcar nu este foarte îndepărtată. 100 de ani la scara istoriei nu înseamnă foarte mult. Suntem o națiune încă foarte tânără care a realizat niște lucruri foarte importante în acești 100 de ani, a reușit să se ridice din câteva momente și perioade mai puțin fericite. Ar fi poate mai potrivit, mai frumos, mai recomandat să ne gândim la ce a fost în trecut cu mai multă considerație”, a atras atenția istoricul Ovidiu Cristea.

Alina Pavelescu: A fost o surpiză oarecum și a fost un noroc

Alina Pavelescu, directorul adjunct al Arhivelor Naționale, amintește ce consemna Regina Maria în jurnalul ei chiar în ziua de 1 decembrie, când s-a întors la București alături de regele Ferdinand și de generalul Berthelot: „Este incredibil, ne-am întors și este incredibil că ne-am întors învingători. Totuși se întâmplă”.

„Până la urmă, Marea Unire asta a fost în contextul celor doi ani de război ai României. A fost o surpiză oarecum și a fost un noroc pe care România trebuia să învețe să îl gestioneze și să îl exploateze în favoarea ei. Gândiți-vă că, foarte repede după intrarea în război, armata română este învinsă și jumătate de țară este ocupată de germani și pentru Casa Regală și pentru Guvernul și Parlamentul României urmează o perioadă de exil lung, dureros și incert, presărat cu dezamăgiri de toate felurile”, a afirmat Alina Pavelescu.

Directorul adjunct al Arhivelor Naționale amintește de momentele grele ale României din 1918, precum Pacea umilitoare de la București încheiată cu Puterile Centrale, dar și amenințarea pe care o reprezentau frământările bolșevice ale armatei ruse aflate pe teritoriul Moldovei. „Iată că, la sfârșitul războiului, se întâmplă acest miracol. Aliații din 1916 ai României câștigă războiul, România se află și ea printre învingători, sigur, în urma unui efort supraomenesc și presărat cu sacrificii dintre cele mai mari. Eu cred că ar fi util pentru noi să vedem Marea Unire de la 1 decembrie ca un moment de început al unei constituții naționale cu evoluțiile ei uneori foarte complicate, dar un moment de început. Un moment, o șansă de la care, sigur, destinul României putea să treacă la un nivel superior”, concluzionează istoricul Alina Pavelescu.

Comenteaza aceasta stire

Cum să suportați mai ușor canicula. Sfaturi de la specialiștii ISU Dobrogea și medicii SMURD
De Neptun TV 5 iulie 2019

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități) interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferindu-le asistență ori de câte ori au nevoie;