luni, 19 august 2019

La muncă, în cuptor

Credeați că le-a fost învățătură de minte? Nici vorbă. Moartea celor doi muncitori din week-endul trecut nu a însemnat nimic pentru angajatorii și angajați șantierelor din Constanța. La 35 de grade celsius, pe o căldură sufocantă, muncitorii își pun viața în pericol pentru a nu fi dați afară. Aproape toți lucrează fără nicio protecție împotriva soarelului și mai niciunul nu primește apă din partea patronului. Urmăriți un material filmat cu camera ascunsă.

 

Ora 13, Constanța, 34 de grade celsius. Pe un șantier din centrul orașului, mai mulți muncitori lucrează de zor la construcția unei clădiri. Muncesc toți în pielea goală în speranța că o pală de vînt îi va mai răcori din cînd în cînd.

Pe un alt șantier, de data acesta din zona Far, aceeași poveste. Aici, nici apa nu este asigurată de patron. 

Angajaților le este frică să-și ceară drepturile pentru a nu ajunge șomeri sau pentru a nu li se tăia leafa.

La fel probabil au gândit și cei doi constănțeni care au murit week-endul trecut la locul de muncă. Din cauza căldurii orice om sănătos poate ceda, spun medicii.

Medicii spun că în aceste momente, corpul uman simte un stres termic, apar grețuri, cefalee și tulburări hidro-electrolitice. Ei recomandă un consum ridicat de lichide pentru reducerea temperaturii și comprese cu gheață. De la 39 de grade în sus încep problemele critice.

Ne întoarcem la muncitorii de pe șantiere care ar trebui să primească între doi și patru litri de apă pe zi și pauze la umbră sau la aer condiționat. Dacă sunt prinși că încalcă aceste reguli, patronii sunt amendați de Inspectorii de muncă.

Credeți că se sperie cineva de așa ceva? Nici vorbă. Amenzile, atâta timp cât sunt doar în legislație, par o perspectivă îndepărtată. Totul, spre necazul muncitorilor care trăiesc zi de zi în cuptorul de afară.

 

 

 

Comenteaza aceasta stire