joi, 18 iulie 2019

UPDATE. Audierea lui Kovesi, acuzată de abateri, AMÂNATĂ

UPDATE. Audierea lui Kovesi, acuzată de abateri, AMÂNATĂ

 

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și adjunctul său, Marius Iacob, au ajuns, miercuri, la sediul CSM, pentru a fi audiați de procurorii Consiliului în cadrul sesizării Inspecției Judiciare, după ce inspectorii au constatat abateri disciplinare. 

Audierea procurorului șef al DNA la Secția pentru procurori a CSM a fost amânată pentru 9 mai, au spus reprezentanții CSM. Laura Codruța Kovesi s-a prezentat, miercuri, la CSM, alături de adjunctul său, Marius Iacob.

"Este o procedură care nu este publică. Ne-am prezentat. Vom prezenta cereri de administrare de probe, cereri în apărare. Este o procedura în curs.O să ne facem apărările, o să vedem decizia. Fiind o procedură nepublică nu pot să fac alte comentarii", a declarat Laura Codruța Kovesi, la intrarea în CSM.

După 30 de minute, cei doi magistrați din conducerea DNA au părăsit sediul CSM, audierea fiind amânată pentru 9 mai.

 

Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului șef al DNA, constatată de inspectori, se referă la înregistrările apărute în spațiul public, din timpul unei ședințe de lucru, pe data de 18 iunie 2017.

"Procurorul șef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilității instituției, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniștri”, de impact mediatic, și-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv și general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 și a folosit exprimări inadecvate la adresa Curții Constituționale și a unui judecător al Curții Constituționale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcție de care se prioritizează soluționarea dosarelor este impactul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelor cercetate", spuneau inspectorii, într-un comunicat de presă, în ianuarie.

Potrivit sursei citate, Kovesi a folosit "față de colegii procurori un ton superior și agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică și deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare și a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremației Constituției și a legilor, precum și a imparțialității procurorilor".

 

 

Comenteaza aceasta stire