duminică, 21 iulie 2019

Lecție de șofat cu Barbara Panco, o descendentă a familiei Ghica

Pe Barbara Panco am găsit-o împreună cu două dintre elevele sale. Abia ieșiseră de la examenul auto. Nu au avut succes însă nu le pare rău. Mai multe ore cu Barbara sunt binevenite. Așa ca au pornit din nou pe traseu.

Majoritatea elevilor săi sunt fete. Pentru că până și Barbara recunoște că femeile la volan sunt uneori o problemă și au nevoie de cineva care înainte de toate să le înțeleagă modul de a gândi.

„Există o legenda urbană care zice că femeile conduc prost. Pentru un bărbat o mașină e un challenge. Performanță. Am alergat cu atât, am întors cu frâna de mână, câți cai putere ai. Pentru o femeie ce e masina? Mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase … mașina. Mă duce la piață, mă aduce înapoi, mă duce la școală cu copilul, mă aduce înapoi“, spune Barbara.

„Eu am mai făcut odată școala cu un instructor bărbat care a fost absolut groaznic. Poate că nu a fost persoana potrivită, poate că la nivel de compatibilitate nu ne-am înțeles. Dar cu doamna Panco m-am înțeles din prima super bine și nu am avut nicio reținere față de ea“, povestește Iulia, o studentă.

Asta nu înseamnă că o femeie instructor te felicită atunci când greșești.

„Cu Barbara poți să discuți întotdeauna de la orice revistă până la politică și orice. Te face să te destinzi, te face să poți să fii atent în trafic, să reacționezi în timp real pentru că este foarte degajată“, spune Andra, o altă studentă.

Descendenta a vechii familii boierești Ghica, Barbara Panco a urmat, la început, un traseu educațional pe placul celor de acasă. Ea a absolvit  cursurile Facultății de litere, secția română-franceză. 

„Trebuia să mergem să facem practică în școală și pregătisem o lecție așa frumoasă cu Le petit France a lui Francois de Saint Exupery și copiilor le ardea de franceză cum îți arde ție să mergi pe Lună. Și am intrat în clasă, am zis Bonjour mes enfants. La un moment dat am avut senzația că vorbesc altă limbă. Și i-am întrebat dacă știu ce am vrut eu să spun. Liniște. Și, în fine, o manuță timidă s-a ridicat și a spus: Bună ziua elefanții mei!“, povestește ea.

Atunci a realizat că profesia de dascăl nu era pentru ea și s-a reorientat către mașini. În 1976 a absolvit școala de șoferi amatori din Bucuresti unde, mai întâi, a fost etichetată drept obraznică. I s-a spus că nu există femei-instructor auto.

De-a lungul anilor, Barbara Panco spune că a descoperit lucruri noi despre traficul bucureștean.

„Știi ce e o claxosecunda? Nu? Claxosecunda este cea mai mică unitate de timp, mai mică decât nanosecunda. Este timpul care se scurge din momentul în care nu s-a dat verde și până ești claxonat“, spune ea.

Stresul din trafic nu o mai sperie pe Barbara la cei 70 de ani pe care îi poartă cu mândrie pe umeri. A găsit și remediul. Le pune elevilor să asculte Dire Straits, dar  nu se dă la o parte nici de la heavy metal.

Cu Barbara Panco vă puteți reîntâlni luni de la ora 17.00 pe Neptun Tv în cadrul emisiunii „Asta-i viața”. Ea va fi invitata colegei noastre Elena Calcan. 

Comenteaza aceasta stire