miercuri, 21 august 2019

Legea 'Scade rata' - speranțe pentru românii cu credite în franci

Românii care au credite în franci elveţieni ar putea să scape de ratele mari. Reprezentanţii lor s-au întâlnit cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, iar discuţiile au vizat legea denumită “Scade rata”. Şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a obţinut o victorie în instanţă. Când decizia va fi definitivă, o bancă din România va fi obligată să scoată din toate contractele în franci elveţieni prevederile care i-au permis să crească nejustificat dobânzile.

Reprezentanții celor peste 75 de mii de români cu credite în franci vor ca proiectul de lege inițiat de fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, să fie concretizat de Eugen Teodorovici.

"Este vorba de discount-ul de 25% minim pe care noi îl cerem să fie aplicat la soldul acestor credite, cel târziu în ultima parte a lunii august sau începutul lunii septembrie. Să fie adoptat fie prin ordonanță de urgență, fie sub formă de act normative adoptate de Guvern și trimis Parlamentului pentru dezbatere", a precizat Alin Iacob, președintele AURSAF.

Cei care au credite în moneda Țării Cantoanelor  spun că o astfel de măsură ar fi salvatoare pentru ei, mai ales că situația se înrăutățește de la o lună la alta.

În cazul în care propunerea va fi acceptată, românii cu credite în franci elvețieni vor beneficia de conversia împrumuturilor în lei la cursul actual, cu o reducere substanțială a soldului creditului și, implicit, a ratelor lunare. Primele semne ale crizei au apărut la sfârșitul anului trecut. De atunci, francul a crescut și cu peste 22% față de leu.

Pe 23 ianuarie, moneda elevețiană a fost cotată la aproape 4 lei și 6 de bani, depășind euro.  Situația a devenit dramatică pentru românii cu credite în franci, care au protestat  în stradă, revoltați că nu mai pot să își plătească ratele.

Mii de plângeri privind abuzurile băncilor au fost trimise pe adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Instituția a câștigat un prim proces colectiv cu o bancă pe tema clauzelor  din contractele de credit în franci elvețieni.

Comenteaza aceasta stire