duminică, 25 august 2019

Liceenii constănțeni fumează nestingheriți în incinta unităților de învățământ

Mai că tai norii de fum cu cuțitul în curtea unor licee constănțene, dar directorii se fac că nu văd! De sancțiuni pentru elevii care fumează în spațiul școlii, nici că mai încape vorbă. Dascălii sunt obișnuiți cu viciul elevilor, fie ei și minori!

Atât de obișnuiți încât s-au arătat mai deranjați de prezența noastră, decât de fumul elevilor. Și pentru că am ajuns la capitolul fumuri, am putea spune că le-am întâlnit și la unul dintre paznicii unui liceu în care am filmat astăzi. Bărbatul cu părul alb ne-a adresat o replică cu tentă sexuală în preajma copiilor și în plin scandal legat de terfelirea renumelui școlilor românești.

Nicio clipă nu le pasă de conducerea școlii sau de sancțiunile pe care le-ar putea primi. Nu concep pauza fără tutun și basta! Așa se face că în curtea liceului nu ai loc să arunci un ac, imediat după sunetul clopoțelului. Ne-am lămurit și pornim spre un alt liceu constănțean. Decebal! Așteptăm pauza să vedem dacă scenariul se repetă. Acolo, paznicul unității de învățământ, în loc să le atragă atenția elevilor să nu mai fumeze, așa cum ar trebui, îi avertizează pe tineri că se filmează!

Bărbatul ar fi trebuit să fie cel care să aibă grijă de elevi pe timpul pauzei, în schimb aceștia fumează nestingheriți chiar sub nasul lui. Atitudinea paznicului, dar și a elevilor care au lăsat țigara doar când au văzut camera de luat vederi ne-a determinat să stăm de vorbă cu directorul liceului. Nu suntem însă primiți în incintă, iar după câteva minute de insistențe, directorul apare la ușă.

Recunoaște cu nonșalanță că fenomenul fumatului în școală a scăpat de sub control, dar nu dorește să prezinte nicio poziție oficială. Cât despre atitudinea paznicului, care ne-a dat replici cu conotații sexuale, în preajma elevilor, așteptăm mâine, o reacție a directorului Liceului Teoretic Decebal. Cum reprezentanții liceelor în care elevii par să nu dea doi bani pe profesori ne-au tratat cum probabil au procedat și cu fenomenul fumatului, am mers astăzi, la Inspectoratul Școlar Județean.

Concluzia ar fi că viciul a reușit să bată toate campaniile atât printre elevi, majoritatea minori, cât și printre profesorii lor care, tot în majoritate, par să închidă ochii la această problemă. Sancțiunile nu-i mai sperie pe liceeni, deși în regulamentul unităților de învățământ există două articole care interzic consumul de țigări. Nici legea pentru combaterea fumatului nu le stă în cale, chiar dacă amenda este de 500 de lei. La ceea ce am filmat noi astăzi, în două liceea constănțene se adaugă și o statistică deloc de neglijat a medicilor. Și astfel, nu-i de mirare că un copil din cinci începe să fumeze de la vârsta de 10 - 11 ani.

Comenteaza aceasta stire