miercuri, 24 iulie 2019

Lipsă de sânge la Spitalul Județean Constanța: 'Suntem într-o situație critică. Nu trece zi fără un accident rutier!' - VIDEO

Semnal de alarmă de la medicii constănţeni! Numărul donatorilor de sânge s-a înjumătăţit, în timp ce numărul pacienţilor care au nevoie de transfuzii este în creştere. Mulţi dintre aceştia sunt turişti, victime ale accidentelor rutiere sau care descoperă că au afecţiuni cronice abia în timpul vacanţei. Pentru a nu se ajunge la o situaţie critică, reprezentanţii Centrului de Transfuzii au decis să lucreze şi într-una din zilele lor libere în care să îi aştepte pe cei care vor să doneze sânge şi astfel să salveze o viaţă.

Urgența Spitalului Județean Constanța este suprasolicitată în timpul sezonului estival, astfel că numărul pacienților care au nevoie de transfuzii aproape s-a dublat.

Pe lângă constănțeni, la spital ajung și turiști, care au ghinionul de a îmbolnăvi în vacanță.

"Numărul turiștilor proveniți din rândul turiștilor a fost, anul acesta, dintre cele mai mari pe care le-am văzut. Atât cu boli, descoperite pe litoral, cât și traumatismele. Nu a trecut zi aproape fără un accident în județul Constanța", a declarat dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Județean Constanța.

În timp ce numărul cazurilor dramatice pentru care transfuziile înseamă viața crește, în luna august, numărul donatorilor scade.

"Practic, de la 1 august numărul persoanelor care au donat este mai mic de jumătate din media noastră anuală. Având în vedere că urmează trei zile libere și că suntem în plin sezon estival și sunt mulți pacienți în spitale, chiar putem spune că suntem într-o situație relativ critică", a precizat dr. Alina Mirela Dobrotă, șeful Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Deocamdată, spitalele constănțene nu se confruntă cu o criză de sânge. Pentru ca rezervele să nu fie epuizate, personalul centrului a decis să renunțe la o zi liberă ca să-i poată aștepta pe donatorii care nu pot ajunge în timpul săptămânii.

Angajații Centrului de Transfuzii au luat inițiativa de a veni la muncă sâmbătă, 20 august. Cei care vor să facă o faptă bună sunt așteptați în intervalul 09.30 – 13.00.

Primii care au răspuns apelului sunt miltarii Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța.

Donatorii spun că sunt mândri că pot salva o viață. Unii au ajuns să facă asta periodic, după ce în viața lor a apărut o cumpănă.

Oricine poate veni să facă o faptă bună, cu condiția să nu fi suferit de o afecțiune cronică, să aibă până în 60 de ani și să nu fi consumat grăsimi și băuturi alcolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării.

Comenteaza aceasta stire