sîmbătă, 17 august 2019

Localnicii din Oituz au petrecut de Ziua Națională cu vin fiert, sărmăluțe și fasole cu ciolan

Nu e prilej pe care să-l rateze românul când vine vorba de grătare și ceaun în aer liber. Și astfel, Ziua Natională a României, sărbătorită în gospodăriile oamenilor inimoși poate trece într-un plan doi, fastul manifestărilor de la Cluj ori Arcul de Triumf, prin bucuria simplă adusă doar de respectarea tradițiilor. În Oituz, localitate dobrogeană înființată în onoarea și în sprijinul eroilor din Războiul de Întregire, petrecerea zilei de 1 Decembrie este în toi. Ființă socială, omul nu e făcut să trăiască singur. Cu atât mai puțin să petreacă! După Sfântul Andrei, Ziua Națională vine ca turnată, și ce-și poate dori gospodarul mai mult decât să fie înconjurat de oamenii dragi. Remus Haralambie, un român cu simțămintele naționale vii, a organizat în Oituz, la câțiva kilometri de Constanța, o petrecere să te ungă pe suflet de ziua țării tale! La Oituz, Ziua României este petrecută cum spune datina și după cum dictează gusturile dobrogene: sărmăluțe în foi de varză proaspăt murată, fasole cu ciolan la ceaun, plăcinte cum numai între Dunăre și mare găsești, vin din soiuri de viță ancestrale, înmiresmat și fiert. Mai mult: oaspetelui îi este adus aproape unul dintre cei mai buni prieteni, însoțitori ai omului de-a lungul întregii istorii: calul. La Oituz calul de rasă este ținut la mare rang, mai ales că a avut un rol hotărâtor în primul Război Mondial. Nimic nu e mai îmbucurător pentru o gazdă decât să-și vadă oaspeții mulțumiți, iar musafirii n-au decât să se închine gospodarului și ...să fie recunoscători istoriei! De Întâi Decembrie, românii sărbătoresc, și asta o fac temeinic!

Comenteaza aceasta stire