vineri, 16 noiembrie 2018

Loteria Etnică a Vizelor

Loteria Etnică a Vizelor

''Diversity Immigrant Visa - Green Card Lottery'', cunoscută drept Loteria Vizelor este un program derulat de Departamentul american de Stat, prin care se eliberează aproximativ 50.000 de vize pe an de rezidență permanentă. Aplicanții sunt inițial aleși la întîmplare de computer, prin tragere la sorți, după care încep să funcționeze diferite filtre, numai de ei știute. Așa se face că țiganii români, beduinii și cei din Burkina Fasso, ca să dăm doar trei exemple, nu prea cîștigă ;-)

Chipurile, vizele sunt distribuite pe șase regiuni geografice, cu un număr mai mare de vize acordat regiunilor cu o rată mai redusă. Prin urmare, europenii sunt ''cîh'', fiind ei mai nespălați, mai neinstruiți și mai periculoși, ca potențial terorist.

În schimb, țări ca Uzbekistan, Kîrgîstan, Daghestan, Cecenia primesc mai multe vize. De aici provin teroriștii care au executat atentatele de la maratonul din Boston și cel recent, de la New York. Islamiști proveniți din regiuni radicalizate. De ce au nevoie SUA de musulmani (extremiști)? Pentru diversitate?! Nu le e suficient că bună parte din populația afro-americană e sedusă, de la Muhammad Ali (Casius Clay) încoace, de religia musulmană și că multe vedete rap, baschet și fotbal american s-au convertit la islam și au fost urmate de cohorte de fani?

Politica externă, dar și internă a SUA a fost deseori privită ca o curiozitate de lumea civilizată, de bun simț. S-a asumat că ''au ei regulile lor'', pe care nu le-nțeleg europenii. Poate doar Angela Merkel, autoarea unei politici similare față de imigranții, nu neapărat de toate felurile, ci mai ales musulmani. Abia acum, administrația republicană a mult-hulitului Donald Trump realizează că degeaba se fac controale draconice, pîn-la piele pe aeroporturile lor și se refuză vizele românilor și altor est-europeni de mîna a doua, dacă în SUA intră cu drept de rezidență PERMANENTĂ și ulterior cetățenie americană tot felul de dubioși

Știm, ''Trump'' e nașpa. Mai bună ar fi fost Hillary Clinton, care se pare că a vîndut 20% din rezerva de uraniu a SUA Rusiei, pe vremea cînd era Secretar de Stat. Dar asta-i altă discuție, la fel de incorectă politic precum Loteria Etnică a Vizelor.

Comenteaza aceasta stire