luni, 24 septembrie 2018

Lovitură pentru șefa DNA! CCR o obligă pe Kovesi să se prezinte în fața Comisiei de anchetă și să dea informațiile solicitate!

Lovitură pentru șefa DNA! CCR o obligă pe Kovesi să se prezinte în fața Comisiei de anchetă și să dea informațiile solicitate!

Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, este obligată să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 și să furnizeze informațiile solicitate sau să pună la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, a statuat, azi, CCR, cu majoritate de voturi.

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. În soluționarea conflictului, Curtea a constatat obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”, menționează CCR într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, CCR a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și PÎCCJ generat de refuzul procurorului general de a exercita acțiunea disciplinară împotriva procurorului șef al DNA pentru neprezentarea în fața Comisiei de anchetă și de refuzul PÎCCJ de a transmite Comisiei o copie după dosarul de urmărire penală aflat pe rolul acestui parchet.

„În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a exercita acțiunea disciplinară împotriva procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție pentru neprezentarea în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial, și de refuzul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a transmite comisiei speciale de anchetă o copie după dosarul de urmărire penală aflat pe rolul acestui parchet”, se mai arată în comunicatul citat.

Președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat, în 13 septembrie, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public, după refuzul Parchetului de a transmite Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 dosarul scrutinului.

Cei doi președinți de Cameră solicitau CCR să stabilească care este întinderea competențelor/atribuțiilor constituționale ale Parlamentului și ale ministerului Public în legătură cu realizarea anchetelor parlamentare. Decizia celor doi președinți ai Camerelor de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului Procurorului Șef al DNA Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, precum și al refuzului Procurorului General Augustin Lazăr de a înainta Comisiei de anchetă o copie a dosarului de urmărire penală nr.213/P/2017 privind scrutinul din 2009.

Potrivit celor doi președinți, conflictul juridic de natură constituțională dintre Parlament și ministerul Public ar avea la bază „refuzul celor două persoane care reprezintă Ministerul Public de a ține cont de solicitările unei comisii de anchetă, comisie recunoscută constituțional, și punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotarâre”.

În cadrul sesizării CCR, Dragnea și Tăriceanu solicită „obligarea” ministerului Public să transmită copia dosarului scrutinului, precum și „obligarea” Laurei Codruța Kovesi să răspundă la întrebarea adresată de Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 privind prezența sa acasă la Gabriel Oprea în seara scrutinului. ”Vă rugăm să obligați ministerul Public să transmită de îndată comisiei parlamentare de anchetă copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul șef al DNA să răspundă la întrebarea formulată”, se arată în sesizările transmise CCR.

Comenteaza aceasta stire

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial
De Neptun TV 7 septembrie 2018

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.