miercuri, 26 iunie 2019

Lucruri neștiute. Regele Mihai, despre relația cu Carol al II-lea în exil: 'El râvnea să revină înapoi aici ca rege'

De Mediafax 11:40, 2 decembrie 2018 171 vizite NEPTUN TV LIVE
Lucruri neștiute. Regele Mihai, despre relația cu Carol al II-lea în exil: 'El râvnea să revină înapoi aici ca rege'

Regele Mihai vorbește despre relația cu tatăl său, Carol al II-le după exilul său la Lausane într-un fragment oferit în exclusivitate pentru MEDIAFAX de Grupul Editorial Corint care lansează marți, de la ora 17.00, în foaierul Ateneului Român, volumul ¨Conversații cu regele Mihai¨ de Stelian Tănase.

Evenimentul programat marți, la ora 17:00, volumul ¨Conversații cu regele Mihai¨ de Stelian Tănase, este prezentat de editori ca ¨o veritabilă pagină de istorie trăită¨.

„Trebuie să învățăm să ne îndreptăm, să ne curățăm în suflet și la cap! Eu tot revin că cine este sus, conducătorii și Biserica, ar trebui să insufle sensul acestei schimbări radicale. Eu cred că românul simplu ar învăța destul de repede dacă ar simți că e ceva și pentru el în asta. Așa s-ar putea să ne integrăm mult mai bine. Cel puțin, mă rog lui Dumnezeu să fie așa...”, spune Regele Mihai în volum.

 În afara lui Stelian Tănase, autorul dialogurilor înregistrate în aprilie 2005, la evenimentul de la Ateneul român sunt invitați Elena Vijulie, jurnalist, Andrei Dimitriu, director Ateneul Român, Ion M. Ioniță, redactor-șef revista Historia și Ana Antonescu, director editorial Editura Corint. Moderatorul evenimentului este Carmen Mușat, redactor-șef revista Observator Cultural. La eveniment și-a anunțat participarea Alteța Sa Regală Principesa Elena și Excelența Sa Alexander Phillips Nixon.

Redăm un fragment:

Stelian Tănase: După ce ați ajuns în exil, ce s‑a întâmplat în relația cu tatăl Majestății Voastre, Carol al II‑lea?

Regele Mihai: Relația cu tatăl meu… Se știe deja, probabil, cum erau relațiile mele cu el. Când am sosit în Elveția, m-a contactat imediat. Cred chiar că a fost un telefon. Voia să știe și el câte ceva și mi-a zis că vrea să mă vadă. Și am spus că în niciun caz nu pot să vin acum, că am alte lucruri de făcut și că pregătesc câteva proiecte.

A fost liniște un timp, apoi insistențe. Tot la Lausanne, când m-am întors din America, mi-a trimis o scrisoare în care îmi cerea insistent să iau un avion și să vin la el, în Portugalia.

Ei, asta a fost o chestiune destul de complicată, nu complicată pentru mine, fiindcă eu știam ce am să fac, ci cum să îi explic lui că nu vreau (să-l văd – n. ed.). Am avut oarecare conciliabule, nu cu mama mea, că ea, așa cum am mai spus, nu a zis niciodată ceva urât despre el. O singură dată a spus – așa, sub forma asta – că aproape își cere scuze mie că s-a măritat cu el. Ăsta a fost maximul pe care l-a spus vreodată. În fine… Prin discuțiile pe care le-am avut, găsisem o formulă, din păcate, a trebuit să fie cam brutală. Fiindcă el, tatăl meu, nu înțelegea de ce nu vreau să vin, de ce nu vin, se plângea în scrisoare de fel de fel de lucruri. Pe urmă mi-a mai și telefonat pe aceeași temă. Până la urmă, mi-am luat puțin curaj și i-am scris o scrisoare. Din păcate, nu am copie. Și în esență a fost așa: i-am spus că nu pot să vin. Fiindcă în situația pe care a lăsat-o el după ce a plecat – n-am vorbit de Antonescu –, am spus că marea majoritate a populației României îl ține pe el răspunzător de ceea ce s-a întâmplat, de situația în care s-a găsit țara când a trebuit să plece. Nu i-am dat detalii nici despre Basarabia, nici despre rezistență, nici despre nimic. Doar atât i-am spus: „Văzând această situație, în situația mea, este imposibil ca să vin și să ne mai întâlnim.” Și cu asta s-a terminat!

Culmea a fost că, la puțin timp după asta, Lupeasca mi-a trimis o scrisoare. Scria banalități, iar la urmă, mi se pare, ultima frază a fost: „Nici nu mă mai aștept să îmi răspunzi.” Ceva de felul ăsta. Avea dreptate… Cum să îi și răspund?! Ei, a fost ultimul contact pe care l-am avut cu ei.

Când a murit, în 1953, acolo a fost o întreagă intrigărie în jurul acestui lucru și față de mine. Unii au acuzat-o pe mama că mi-a interzis în vreun fel să mă duc la înmormântare. Ceea ce a fost absolut fals. Ea nu s-a băgat deloc. Bineînțeles că vorbeam. Dar ideea mea a fost alta. Prin ce trecusem eu cu el și cu toată ambianța din jurul lui… Mi-am pus problema că mă duc și intru acolo într-un cuib de viespi. Mi-am zis că asta nu pot! Prea am văzut multe. Prea am văzut persoane de acolo, de toate tipurile. Și am spus: „Asta chiar nu pot!” Și în plus de asta… să o iau pe regină cu mine, acolo, ca ea să întâlnească toată… mă iertați de vorba pe care o spun… șleahta, cum să spun altfel… Mi-am zis: „Asta nu se poate.” Și atunci, bineînțeles, a început să bâzâie toată lumea, alții mi-au trimis telegrame, chiar portughezii. Că nu se face, că trebuie să merg, că nu știu cum. Nicolae mi-a scris o scrisoare foarte urâtă.

Stelian Tănase: Ce spunea?

Regele Mihai: Spunea, între altele, că el nu poate să înțeleagă atitudinea mea față de tatăl meu și lipsa de loialitate de fiu față de tată, nu știu cum, lucruri de felul ăsta. Atunci era un om prost, dacă nu înțelegea ce s-a întâmplat în toți anii ăștia. În fine, nu am răspuns nimic și am lăsat-o așa cum a fost. Portughezii – în fine, acolo au avut dreptate – l-au înmormântat în catedrala cea mare, unde sunt și regii Portugaliei. Asta au făcut. Dar eu nu am putut să mă duc.

Stelian Tănase: Care a fost viața lui Carol al II ‑lea după ce a plecat din România? Ce știți?

Regele Mihai: După ce a plecat din țară, viața tatălui meu a fost destul de zbuciumată. Chiar înainte de exilul meu, el a ajuns în Spania. Franco, mi se pare, nu i-a dat voie să plece, totuși nu știu cum a reușit, s-a ascuns într-o mașină, ceva de felul ăsta. A ajuns în Portugalia, nici acolo nu a fost prea bine primit. S-a mutat în Mexic. Am rămas puțin surprins, de ce totuși în Mexic? După aceea s-a dus în Brazilia.

Stelian Tănase: Aici s‑a căsătorit cu Elena Lupescu.

Regele Mihai: S-a căsătorit câțiva ani mai târziu. Și acolo a fost un subterfugiu, bineînțeles, tipic în legătură cu ce făcea această femeie. Deodată s-a îmbolnăvit subit, hm… (ironic – n. ed.), și a indus în eroare mai mulți membri ai familiei noastre mai îndepărtate, cum a fost, de exemplu, regele Umberto. Știa el ce știa, dar nu chiar așa în profunzime. Și se mai vedeau din când în când. Și ea s-a îmbolnăvit subit, a chemat doctori, și nu știu mai cine prin jurul ei pe acolo. Era pe moarte. Deodată. Și atunci, ca să se regleze situația, tatăl meu mi-a trimis o telegramă când eram încă aici, în România și mi-a zis că, după atâția ani, vrea să regularizeze situația cu ea și că s-a hotărât să se căsătorească. Asta a fost când eu încă eram aici, la București, și că mă roagă să îi dau un titlu. Și a propus el, așa, câteva titluri: principesă de nu știu ce, principesă de cutare. I-am trimis telegramă înapoi: „Așa cum știi foarte bine, în Constituția noastră scrie că nu se dau titluri.” Atât, nimic altceva. Nici urări, nici nimic.

Ei, cum s-au căsătorit, ea s-a lecuit deodată de boala pe care o avea. Hm… (ironic – n. ed.) A fost consternație în multe cercuri, dar, în special, în celelalte familii ale noastre. Zic: „Cum e posibil?!” Din una în alta, mama i-a explicat regelui Umberto, erau destul de buni prieteni: „Dacă te-a indus în eroare și nu crezi ce spunem noi, poftim!” (Râde – n. ed.) Cam așa a fost.
Pe urmă, a cerut să meargă în America, a cerut viză și nu i s-a dat.

Stelian Tănase: Regelui Carol al II‑lea?

Regele Mihai: Tatăl meu, da. Alte zvonuri erau că fusese în contact cu ambasada sau cu ambasadorul rus. Astea au fost zvonuri, dar era totuși ceva adevăr în ele, fiindcă el râvnea să revină înapoi aici ca rege. Și discuțiile cu rușii, cu una, cu alta, nu au dus la nimic. Situația lor… bani aveau ei destui. Dar nu îi mai plăcea acolo, în America de Sud, și atunci s-a hotărât să se întoarcă la Lisabona. Că-s aici, alături. Și acolo a rămas până a murit. Contact cu el nu am mai avut deloc.

Fragment oferit în exclusivitate pentru MEDIAFAX de la paginile 198-201 din ¨Conversații cu regele Mihai de Stelian Tănase¨.

 

 

Comenteaza aceasta stire