sîmbătă, 24 august 2019

LUJU.RO. Modificările la Legea 303/2004 adoptate de Camera Deputaților fac imposibilă angajarea răspunderii patrimoniale a magistraților pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare!

LUJU.RO. Modificările la Legea 303/2004 adoptate de Camera Deputaților fac imposibilă angajarea răspunderii patrimoniale a magistraților pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare!

Judecatorii si procurori abuzivi pot sta linistiti: modificarile aduse articolului 96 din Legea 303/2004 care prevede raspunderea magistratilor nu pot fi puse in practica, chiar daca statul este obligat acum sa se indrepte impotriva procurorului sau judecatorului care a gresit.

Si asta pentru ca in Camera Deputatilor a fost introdus un alineat care arunca totul in aer: ”Pentru exercitarea actiunii in regres este necesara stabilirea existentei relei-credinte sau a gravei neglijente a judecatorului sau procurorului prin hotarare penala definitiva sau in conditiile prevazute de art. 44 - 51 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitoare la verificari prealabile, cercetarea disciplinara, actiunea disciplinara si solutionarea acesteia prin hotarare definitiva”.

Practic, nu este suficienta o hotarare penala definitiva impotriva unui magistrat, ci este nevoie ca CSM sa decida ca procurorul sau judecatorul a actionat cu rea-credinta sau grava neglijenta atunci cand a comis eroarea judiciara.

Iata de ce, in forma votata de Camera Deputatilor, magistratii nu vor raspunde daca actioneaza cu rea-credinta sau grava neglijenta:

-victima unui proces ajunge sa fie condamnata pe nedrept dupa o ancheta penala si o judecata in fond si caile de atac care dureaza in medie 7 ani;

-mai trec inca circa trei ani pana cand victima erorii judiciare reuseste printr-o cale de atac interna sa i se admita o revizuire. Daca revizuirea i se admite ca urmare a unei condamnari a Romaniei la CEDO, termenul urca de la 3 ani la minim 7 ani;

-victima erorii judiciare achitata definitiv in revizuire mai trebuie sa astepte inca trei ani pana cand va obtine in instanta o hotarare definitiva impotriva statului roman, prin Ministerul Finantelor, de a i se acorda pe cale civila despagubiri pentru condamnarea nedreapta;

-mai trece 1 an pana cand statul ii acorda efectiv despagubirile, moment din care se naste dreptul statului de a se indrepta cu actiune in regres impotriva magistratilor care au gresit;

-dupa cele trei cicluri procesuale de mai sus, rezulta ca au trecut intre 10 si 15 ani pana la data cand se pune problema anchetarii penale a magistratilor care au gresit pentru a li se stabili vinovatia. 

Este evident ca in acel moment, o posibila infractiune de serviciu (abuz in serviciu, fals intelectual) este deja prescrisa. De asemenea, daca s-ar pune problema unei abateri disciplinare prin intermediul IJ si CSM, si in aceasta situatie s-ar constata interventia prescriptiei. 

Intregul material poate fi citit AICI!

Comenteaza aceasta stire