marţi, 19 iunie 2018

Mândria viticultorilor români - vinul de Murfatlar - scos la licitație de ANAF

Nu era toamnă ca Dobrogea să nu capete parfum de must. Milioane de litri din licoarea toamnei ieşeau din dealurile Murfatlarului, mândria ţării. Acum, s-a ales praful de cele mai renumite vii ale Dobrogei, ale ţării, dar şi de sticlele de vin care i-au încântat pe chinezi, israelieni sau americani. ANAF a scos la licitaţie vinurile de colecţie ale Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, aflată în insolvență. 11 mii de sticle îşi aşteaptă noii proprietari, care trebuie să fie dispuşi să dea câteva sute de lei pentru fiecare sticlă.

De Roxana Glăvan 20:10, 10 octombrie 2017 532 vizite Social

Ne aflăm pe ținutul aromelor tămâioase, scăldat de mare și pârguit de soare, la Murfaltar. Un loc de legendă, care și-a răspândit licoarea în toate colțurile lumii. Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Fetească ori Pinot Noir au rodit pe cele aproape 3000 de hectare. De la an la an, producătorii s-au lăudat cu recolte record, cu cel mai dulce vin, cu milioane de sticle comandate de China, Statele Unite ale Americii sau Israel. În 2012, una din patru sticle de vin produse în România purta sigla Murfatlar.

Tot orașul a lucrat pe podgoriile de la Murfatar și, anual, sute și chiar mii de zilieri erau aduși din toate colțurile țării. Doamna Maria a lăsat Botoșaniul în urmă și, timp de 20 de ani, a trăit printre rândurile de vie.

Murfatlar nu mai livrează vinuri în România de un an, iar producția și îmbutelierea au fost sistate la început de 2017. ANAF a pus sechestru pe colecția de la Murfatlar, pe cele peste 11 mii de sticle de vin extrem de valoroase ale Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.

La fel de prețios este și Pinot Gris, tot din 1950, dar și sticlele de Merlot, peste 1400 la număr, pentru care se cer câteva zeci de mii de lei. ANAF  a organizat, astăzi, o primă licitație, însă nimeni nu și-a anunțat intenția de a participa. La următoarea sesiune, valoarea vinurilor va scădea cu 25%, apoi cu 50% și tot așa. Se alege praful de vinoteca dobrogeană din care clienții străini comandau cu ani înainte, să se asigure că licoarea toamnei are parfum de mare. Nici dacă te duci la Crama Murfatlar, cândva obiectiv turistic în Dobrogea, nu mai ai ce să faci.

De paradisul de la Murfatlar beneficiază patru producători de vin: Murfatlar România, Stațiunea de cercetare Murfatlar, Fruvimed Medgidia și Vinex Cernavodă. Murfatlar România este din 2012 în insolvență și din 2014 în reorganizare. Aceeași soartă o au și ceilalți producători. Vizată acum de ANAF, Stațiunea de Cercetare se chinuie să se redreseze după un credit bancar obținut în anii 90 de la Banca Agricolă.

Comenteaza aceasta stire

NEVERSEA lansează campania 'S.O.S. Cazino' Constanța!
De Neptun TV 18 iunie 2018

Organizatorii festivalului NEVERSEA alături de Primăria municipiului Constanța demarează astăzi campania “S.O.S Cazino”, campanie prin care inițiatorii doresc să pună în valoare această clădire simbol a României dar și să contribuie la procesul de salvare a clădirii.

Românii din diaspora, plângere penală împotriva revistei Charlie Hebdo pentru caricatura cu Halep
De Mediafax 17 iunie 2018

Precizările vin după ce revista satirică franceză Charlie Hebdo a publicat recent o caricatură prin care ironizează victoria Simonei Halep de la Roland Garros, în care aceasta apare strigând "Fier vechi! Fier vechi!".

Nicolae Voiculeț urcă pe scenă la Constanța
De Ciprian Vieru 16 iunie 2018

Ziua drapelul Național, care se serbează anual la data de 26 iunie, se anunță încă de pe acum una plină de evenimente la Constanța. Pe lângă ceremoniile organizate cu această ocazie, în Piața Ovidiu va avea loc și un concert, în cadrul căruia pe scenă va urca și celebrul naist Nicolae Voiculeț. Spectacolul din Constanța va marca de altfel și debutul celei de a doua faze a turneului national „Dumnezeu Ocrotește România“, organizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Despărțirea dintre Facebook și cei doi fondatori ai WhatsApp și efectele ei
De Mediafax 16 iunie 2018

Cât de urâtă a fost despărțirea dintre Facebook și cei doi fondatori ai WhatsApp, cea mai mare achiziție a companiei? Creatorii uneia dintre cele mai populare aplicații de mesagerie pleacă din companie lăsând pe masă 1,3 miliarde de dolari, scrie Ziarul Financiar.

Furtunile au făcut ravagii în țară! Zeci de locuințe și drumuri afectate de inundații în 16 județe!
De Neptun TV 16 iunie 2018

Peste 44 de locuințe, 39 beciuri și subsoluri, 120 curți, două obiective economice, două anexe gospodărești, o mașină, o fântână și opt tronsoane de drum au fost afectate de ploile din ultimele zile și de scurgerile de pe versanți, potrivit IGSU.

CONSTANȚA. Mâncare pentru copii gătită într-un beci - JEG de nedescris! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 iunie 2018

Se preparau alimente care se comercializau într-un magazin din centrul orașului și la chioșcul din curtea Liceului Mihai Eminescu.

CONSTANȚA. TRAGEDIE: Un bebeluș de numai 9 luni a murit de rujeolă. Discuții aprinse pe Facebook: copilul ar fi fost pus într-un salon cu copii bolnavi, deși nu fusese încă vaccinat!
De Neptun TV 14 iunie 2018

Copilul a fost internat în perioada 15 – 21 mai la Spitalul Județean Constanța cu bronșită, dar după mai puțin de 10 zile, a revenit în stare gravă.

CONSTANȚA. Cine este militarul care a murit încercând să salveze un copil! Două fete au rămas fără tată: 'Soțul meu a sărit să salveze un suflet de copil abandonat la naștere'
De Neptun TV 13 iunie 2018

Surprinzător este faptul că militarul a fost declarat luni, 11 iunie, în jurul orei 19.00, absent nejustificat de la unitate, așa cum au transmis reprezentanții Forțelor Aeriene Române, urmând ca miercuri să fie dat dezertor. Duminică, Petru Cosma se afla alături de ceilalți colegi pe plajă.

GERMANIA. Român mort după ce mai bine de o oră a cerut șefilor nemți să cheme ambulanța!
De Neptun TV 13 iunie 2018

În urmă cu trei săptămâni un alt român de 48 de ani a murit. Nimeni nu știe însă ce s-a întâmplat cu el. Pe imaginile de la Bornheim se pot vedea barăcile în care trăiesc românii și care sunt împrejmuite cu garduri.

ȚEAPĂ în numele Poliției Române! 'Dacă primiți un astfel de mesaj, este important să știți că este o fraudă'
De Neptun TV 12 iunie 2018

Dacă primiți un astfel de mesaj, este important să știți că este o fraudă și să nu dați curs cererii!

Trenul Regal, drum simbolic în Constanța!
De Neptun TV 11 iunie 2018

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Maria vor călători spre Dobrogea cu Trenul Regal, vineri, 15 iunie, transmite Secretariatul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.

NEVERSEA 2018. Cel mai mare festival de pe plajă din Europa va avea loc pe plaja Modern! Ce artiști și-au mai anunțat prezența
De Neptun TV 11 iunie 2018

În acest an scena principală a festivalului NEVERSEA este una și mai impresionantă, dar și cea mai mare ca suprafață, construită pe litoralul Românesc. Pentru a le oferi câtor mai mulți fani ai festivalului experiența unică a răsăritului din fața mainstage-ului, în acest an zona respectivă a crescut la peste 12.000 de metri pătrați.

CONSTANȚA. Un tânăr a murit după ce a intrat în mare să se răcorească! O fată este în stare de șoc - IMAGINI EXCLUSIVE
De Neptun TV 10 iunie 2018

Tânărul era însoțit de o tânără, care a suferit un șoc, echipajul de la SMURD administrându-i un calmant.

România ocupă locul șase în topul țărilor din UE la cheltuielile din perioada verii
De Mediafax 10 iunie 2018

România se situeazã pe pozitia a șasea în topul cheltuielilor din perioada vacanței de vară din Uniunea Europeană, urmând să aloce 58,9% din veniturile lunare, echivalentul a aproximativ 528 de euro, arată Barometrul de Varã Ferratum.

România, pe primul loc în Europa la numărul de accidente grave! Tot mai mulți oameni mor pe șosele
De Neptun TV 8 iunie 2018

282 de milioane de euro - atât a cheltuit statul român în ultimii 7 ani încercând să scoată din circulație peste 250.000 de rable mai vechi de 8 ani. Eforturile au fost anulate în doar câteva luni de eliminarea taxei auto.

PROGNOZĂ METEO. România între furtuni violente și temperaturi de vară toridă! Cum va fi vremea în weekend
De Neptun TV 8 iunie 2018

În weekend, cerul va avea înnorări temporar accentuate în Banat, Crișana, Maramureș și nordul Moldovei, precum și la munte, unde pe arii relativ extinse vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

O nouă gafă Facebook! Mesajele a 14 milioane de utilizatori, făcute publice: 'Ne cerem scuze'!
De Neptun TV 8 iunie 2018

Compania Facebook și-a exprimat regretul după ce setările de confidențialitate a până la 14 milioane de utilizatori Facebook au fost modificate din cauza unei defecțiuni, astfel că postările unor utilizatori ai rețelei au devenit publice pentru câteva zile în cursul lunii mai.