luni, 26 februarie 2018

Mândria viticultorilor români - vinul de Murfatlar - scos la licitație de ANAF

Nu era toamnă ca Dobrogea să nu capete parfum de must. Milioane de litri din licoarea toamnei ieşeau din dealurile Murfatlarului, mândria ţării. Acum, s-a ales praful de cele mai renumite vii ale Dobrogei, ale ţării, dar şi de sticlele de vin care i-au încântat pe chinezi, israelieni sau americani. ANAF a scos la licitaţie vinurile de colecţie ale Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, aflată în insolvență. 11 mii de sticle îşi aşteaptă noii proprietari, care trebuie să fie dispuşi să dea câteva sute de lei pentru fiecare sticlă.

De Roxana Glăvan 20:10, 10 octombrie 2017 503 vizite Social

Ne aflăm pe ținutul aromelor tămâioase, scăldat de mare și pârguit de soare, la Murfaltar. Un loc de legendă, care și-a răspândit licoarea în toate colțurile lumii. Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Fetească ori Pinot Noir au rodit pe cele aproape 3000 de hectare. De la an la an, producătorii s-au lăudat cu recolte record, cu cel mai dulce vin, cu milioane de sticle comandate de China, Statele Unite ale Americii sau Israel. În 2012, una din patru sticle de vin produse în România purta sigla Murfatlar.

Tot orașul a lucrat pe podgoriile de la Murfatar și, anual, sute și chiar mii de zilieri erau aduși din toate colțurile țării. Doamna Maria a lăsat Botoșaniul în urmă și, timp de 20 de ani, a trăit printre rândurile de vie.

Murfatlar nu mai livrează vinuri în România de un an, iar producția și îmbutelierea au fost sistate la început de 2017. ANAF a pus sechestru pe colecția de la Murfatlar, pe cele peste 11 mii de sticle de vin extrem de valoroase ale Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.

La fel de prețios este și Pinot Gris, tot din 1950, dar și sticlele de Merlot, peste 1400 la număr, pentru care se cer câteva zeci de mii de lei. ANAF  a organizat, astăzi, o primă licitație, însă nimeni nu și-a anunțat intenția de a participa. La următoarea sesiune, valoarea vinurilor va scădea cu 25%, apoi cu 50% și tot așa. Se alege praful de vinoteca dobrogeană din care clienții străini comandau cu ani înainte, să se asigure că licoarea toamnei are parfum de mare. Nici dacă te duci la Crama Murfatlar, cândva obiectiv turistic în Dobrogea, nu mai ai ce să faci.

De paradisul de la Murfatlar beneficiază patru producători de vin: Murfatlar România, Stațiunea de cercetare Murfatlar, Fruvimed Medgidia și Vinex Cernavodă. Murfatlar România este din 2012 în insolvență și din 2014 în reorganizare. Aceeași soartă o au și ceilalți producători. Vizată acum de ANAF, Stațiunea de Cercetare se chinuie să se redreseze după un credit bancar obținut în anii 90 de la Banca Agricolă.

Comenteaza aceasta stire

La 26 de ani, o tânără din Cluj a dat cariera din oraș pe afacerea din satul bunicilor: 'Am lucrat trei ani într-o multinațională, câștigam binișor, dar am vrut să fiu propriul șef'
De Mediafax 24 februarie 2018

Împreună cu prietenul ei, Bogdan, care este IT-ist, au deschis o mică afacere de familie într-un domeniu complet nou, în agricultură, „Grădina din deal”, care presupune cultivarea de legume bio.

Lâna de oaie, folosită pentru izolarea caselor – sistem revoluționar creat de un bistrițean!
De Mediafax 24 februarie 2018

Lâna de oaie este folosită de un om de afaceri din Bistrița-Năsăud pentru a izola casele deconstruite din lemn, la munte. După mai mulți ani de cercetări, Emil Iugan a adus pe piață produsul revoluționar.

24 februarie - sărbătoarea iubirii la români! Tradiții și obiceiuri de Dragobete
De Neptun TV 23 februarie 2018

Sărutul este obligatoriu în fiecare cuplu care dorește să își mențină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la persoane care au exploatat sexual femei - 10 suspecți REȚINUȚI!
De Neptun TV 23 februarie 2018

Zece persoane suspectate de proxenetism în cazul unei rețele care facilita unor românce practicarea prostituției în Cehia și România au fost reținute.

Noile tarife RCA - acestea sunt mai mari decât cele in 2017. Cât vor plăti șoferii pentru polița de asigurare obligatorie
De Neptun TV 23 februarie 2018

Schimbarea relativă a primei de risc de referință comparativ cu cea din tariful de referință anterior nu este consistentă la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existând „atât scăderi, cât și creșteri de valoare”, precizează ASF.

Ministerul Sănătății NU declară EPIDEMIE de gripă - numărul deceselor a ajuns la 47 de persoane!
De Neptun TV 22 februarie 2018

Întrebată dacă există posibilitatea declarării unei epidemii, având în vedere că a crescut numărul celor care au decedat în urma gripei, Pintea a răspuns: „ În niciun caz. Este un număr mare de decese, dar nu este peste nivelul pe care specialiștii l-au prognozat”.

CONSTANȚA. Imagini de groază la o măcelărie din Tomis 3 - mizerie de nedescris și carne expirată! Peste o tonă de produse confiscate, unitatea ÎNCHISĂ! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 22 februarie 2018

Ca urmare, s-a retras de la comercializare peste o tonă de produse, iar unitatea a fost închisă temporar și amendată cu suma de 10.000 de lei.

CONSTANȚA. O stradă închisă de ani de zile va fi deschisă pentru evitarea aglomerației!
De Neptun TV 20 februarie 2018

O stradă închisă de ani de zile circulației spre Bulevardul Tomis va fi deschisă pentru evitarea ambuteiajelor din zonă.

Gripa a făcut prima victimă la Constanța - o femeie a fost răpusă de virusul gripal!
De Neptun TV 20 februarie 2018

La nivel național, au fost înregistrate peste 520 de cazuri de gripă, cele mai mult fiind identificate în București, Iași și Contanța.

CONSTANȚA. Se modifică traseul a două linii de autobuz!
De Neptun TV 20 februarie 2018

Traseul autobuzelor de pe liniile 101C și 101M, ce ajung la hipermarketurile Tom (Carrefour), respectiv Vivo (Maritimo), va fi modificat.

Gripa a mai luat două vieți - numărul total al deceselor a ajuns la 39!
De Neptun TV 20 februarie 2018

Institututl Național de Sănătate Publică (INSP) anunță că au fost confirmate încă două decese cauzate de virusul gripal, fiind vorba despre două femei de 55 de ani și respectiv 61 de ani, ambele nevaccinate și având alte probleme de sănătate. Numărul total de decese în acest sezon a ajuns la 39.

CRIMĂ ÎNGROZITOARE! Actriță ucisă de soț în fața bebelușului de trei săptămâni! Bărbatul i-a tăiat gâtul, apoi s-a aruncat de la etaj!
De Neptun TV 20 februarie 2018

Înainte de a se sinucide, bărbatul l-ar fi sunat pe nașul copilului pentru a-l ruga să aibă grijă de minor.

CONSTANȚA. Cofetăria Dumy, ÎNCHISĂ! Dezastru găsit de inspectorii OPC - mizerie și ustensile vechi! GALERIE FOTO
De Neptun TV 19 februarie 2018

Protecția Consumatorului a dispus oprirea temporară de prestări servicii a unității.

TRIST. A murit fetița de 8 ani bolnavă de cancer - părinții i-au refuzat tratamentul!
De Neptun TV 17 februarie 2018

Părinții au motivat în repetate rânduri că refuză efectuarea unei intervenții chirurgicale și spitalizarea copilului de teamă ca nu cumva să îi fie "furate și vândute" organele.

Presa australiană, despre simbolul Constanței: 'Rămășițele bântuite ale celui mai mare cazinou al României”!
De Neptun TV 17 februarie 2018

„Pene și fecale de pasăre sunt peste tot în clădire. O bandană deasupra gurii a fost o idee foarte bună.”

CONSTANȚA. IMAGINI ÎNFIORĂTOARE de la accident: femeie făcută bucăți după ce a fost spulberată de o mașină! GALERIE FOTO
De Neptun TV 16 februarie 2018

Impactul a fost atât de puternic încât bucăți din femeia de 65 de ani care a murit au fost împrăștiate pe asfalt.

ROMÂNIA. Ambulanțierul care a cărat o pacientă în spate, chemat să dea o notă explicativă pentru că nu a respectat protocolul!
De Neptun TV 16 februarie 2018

Șoferul unei Ambulanțe de la Substația Cîmpeni a serviciului județean Alba, care a cărat o pacientă aproape jumătate de kilometru în spate până la mașină, a fost solicitat să dea o notă explicativă conducerii instituției.

CONSTANȚA. S-a votat bugetul pentru 2018 - bani pentru lucrările de la Podul de la Butelii, un bulevard va fi reabilitat, camere de supraveghere în oraș - vezi lista completă a investițiilor!
De Roxana Glăvan 15 februarie 2018

Investițiile, protecția socială și educația par a fi prioritățile Constanței în 2018. Consilierii locali reuniți, astăzi, în ședință ordinară au votat bugetul orașului pentru 2018, nu însă fără tensiuni. În timp ce liberalii au susținut că nu pot vota un buget de supraviețuire, social-democrații le-au reproșat că în două luni, cât timp proiectul de buget a fost în dezbatere publică, nu au avut nicio inițiativă.