luni, 24 septembrie 2018

Mândria viticultorilor români - vinul de Murfatlar - scos la licitație de ANAF

Nu era toamnă ca Dobrogea să nu capete parfum de must. Milioane de litri din licoarea toamnei ieşeau din dealurile Murfatlarului, mândria ţării. Acum, s-a ales praful de cele mai renumite vii ale Dobrogei, ale ţării, dar şi de sticlele de vin care i-au încântat pe chinezi, israelieni sau americani. ANAF a scos la licitaţie vinurile de colecţie ale Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, aflată în insolvență. 11 mii de sticle îşi aşteaptă noii proprietari, care trebuie să fie dispuşi să dea câteva sute de lei pentru fiecare sticlă.

De Roxana Glăvan 20:10, 10 octombrie 2017 554 vizite Social

Ne aflăm pe ținutul aromelor tămâioase, scăldat de mare și pârguit de soare, la Murfaltar. Un loc de legendă, care și-a răspândit licoarea în toate colțurile lumii. Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Fetească ori Pinot Noir au rodit pe cele aproape 3000 de hectare. De la an la an, producătorii s-au lăudat cu recolte record, cu cel mai dulce vin, cu milioane de sticle comandate de China, Statele Unite ale Americii sau Israel. În 2012, una din patru sticle de vin produse în România purta sigla Murfatlar.

Tot orașul a lucrat pe podgoriile de la Murfatar și, anual, sute și chiar mii de zilieri erau aduși din toate colțurile țării. Doamna Maria a lăsat Botoșaniul în urmă și, timp de 20 de ani, a trăit printre rândurile de vie.

Murfatlar nu mai livrează vinuri în România de un an, iar producția și îmbutelierea au fost sistate la început de 2017. ANAF a pus sechestru pe colecția de la Murfatlar, pe cele peste 11 mii de sticle de vin extrem de valoroase ale Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.

La fel de prețios este și Pinot Gris, tot din 1950, dar și sticlele de Merlot, peste 1400 la număr, pentru care se cer câteva zeci de mii de lei. ANAF  a organizat, astăzi, o primă licitație, însă nimeni nu și-a anunțat intenția de a participa. La următoarea sesiune, valoarea vinurilor va scădea cu 25%, apoi cu 50% și tot așa. Se alege praful de vinoteca dobrogeană din care clienții străini comandau cu ani înainte, să se asigure că licoarea toamnei are parfum de mare. Nici dacă te duci la Crama Murfatlar, cândva obiectiv turistic în Dobrogea, nu mai ai ce să faci.

De paradisul de la Murfatlar beneficiază patru producători de vin: Murfatlar România, Stațiunea de cercetare Murfatlar, Fruvimed Medgidia și Vinex Cernavodă. Murfatlar România este din 2012 în insolvență și din 2014 în reorganizare. Aceeași soartă o au și ceilalți producători. Vizată acum de ANAF, Stațiunea de Cercetare se chinuie să se redreseze după un credit bancar obținut în anii 90 de la Banca Agricolă.

Comenteaza aceasta stire

#roMânia Exodul. Povestea elevei de nota 10, căreia Iohannis i-a cerut să dea prima șansă României
De Mediafax 24 septembrie 2018

An de an, aflăm câți elevi au obținut 10 la examene. Dar câți aleg să rămână în țară? Delia Ionete e o tănără din Gorj ce a primit o scrisoare de la Klaus Iohannis în care acesta îi cerea să “dea prima prima șansă României”.

Cel mai popular motor de căutare sărbătorește, azi, 20 de ani de la înființare. De unde provine numele GOOGLE
De Mediafax 24 septembrie 2018

Google sărbătorește, luni, 20 de ani de la înființare, timp în care a evoluat de la un simplu sistem mai eficient de a explora internetul la cel mai important motor de căutare online, prezent atât de mult în viața oamenilor încât numele companiei a devenit verb.

Locuri de VIS pe care puțină lume le știe. Unde poți pleca în vacanța
De Mediafax 23 septembrie 2018

În Kazakhstan se găsește Almatî, orașul cunoscut în română și ca Alma Ata. Fosta capitală a țării, până în 1997, a rămas centrul cultural din Kazahstan și singura localitate din zonă cu peste un milion de locuitori. Aici se găsește Medeu, cel mai mare patinoar din lume situat la înălțime, la nu mai puțin de 1600 de metri deasupra nivelului mării. A fost deschis în 1951 și a cunoscut renovări repetate în 1972, 2003 și 2009. Printre atracțiile orașului sunt și cele 125 de fântâni, care includ bazinul "Calendarul Oriental", cu 12 sculpturi ale animalelor responsabile cu diferitele perioade ale anului Kazakh.

CONSTANȚA. Caravana Food Truck Festival revine în Piața Ovidiu - preparate delicioase din 10 bucătării internaționale și concerte!
De Neptun TV 22 septembrie 2018

Piața Ovidiu din Constanța redevine gazda festivalului Food Truck Festival 2018, în cadrul gurmanzii vor putea mânca unele dintre cele mai delicioase preparate de tip street food.

Cele mai bune destinații de făcut plajă în septembrie
De Mediafax 22 septembrie 2018

Zona Mediteranei este încă la mare căutare în luna septembrie, cu temperaturi care coboară ușor, însă care sunt încă potrivite pentru navigat și pauze de plajă.

ECHINOCȚIU DE TOAMNĂ 2018. Ziua este egală cu noaptea. Când se schimbă ORA
De Neptun TV 21 septembrie 2018

Echinoctiu de toamna 2018 reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

CONSTANȚA. Scandal în trafic - doi șoferi s-au luat la bătaie după o tamponare! Polițiștii au confiscat un pistol
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Polițiștii au stabilit că în scandalul izbucnit, joi dimineață, pe o stradă din municipiul Constanța, după o tamponare, două persoane ar fi fost lovite și cu un pistol de tip airsoft. Bărbatul care deținea arma a fost amendat cu 2.500 de lei pentru că nu are documente de proveniență pentru pistol.

Plic cu peste 33.000 de euro găsit de un agent de pază într-un magazin
De Neptun TV 20 septembrie 2018

Potrivit sursei citate, pe 17 septembrie, la magazin s-au deplasat reprezentanții unei bănci, afirmând că plicul aparține instituției financiare, managerul însă, pentru a se asigura că situația este reală, l-a predat polițiștilor.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană - care sunt localitățile afectate
De Neptun TV 19 septembrie 2018

De data aceasta, autoritățile au luat decizia de a omorî porcii doar din gospodăriile afectate.

40.000 de tineri români studiază peste hotare. Marea Britanie, în topul preferințelor
De Neptun TV 19 septembrie 2018

Potrivit reprezentanților IntegralEdu, anual 6.000 de tineri români pleacă să studieze peste hotare, iar destinațiile preferate sunt: Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Franța și SUA.

Traficul va fi închis pe o porțiune din Autostrada A2, pentru lucrări, până pe 4 noiembrie
De Neptun TV 18 septembrie 2018

Șoferii sunt sfătuiți că sporească atenția la volan, să reducă viteza în zona efectuării lucrărilor și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație.

Undă verde pentru Referendum în România. CCR a avizat favorabil Legea pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei
De Neptun TV 17 septembrie 2018

Senatul a adoptat, marțea trecută, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

Peste 7.000 de sancțiuni aplicate pentru încălcarea normelor sociale și aproape 500 permise reținute
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În cauzele instrumentate au fost dispuse 15 măsuri preventive. De asemenea, au fost depistate 5 persoane urmărite național sau internațional.

Atacul sângeros din Brăila. Dosar penal deschis în cazul baschetbaliștilor înjunghiați pe terasă. Vești despre starea victimelor
De Neptun TV 17 septembrie 2018

În baza filmărilor făcute în barul unde s-a produs incidental, anchetatorii au un grup de suspecți în cazul baschetbaliștilor atacați într-un club din Brăila

ATENȚIE! Consumul de ALCOOL este un factor principal de îmbolnăvire și mortalitate la nivel mondial
De Neptun TV 16 septembrie 2018

La nivel mondial, consumul de alcool a fost în 2016 al șaptelea factor de risc atât pentru decese, cât și din punctul de vedere al incapacității generate de boală.

Epidemiile grave care amenință GOSPODĂRIILE în România, pe lângă Pesta porcină și Tuta Absolută, și cum se pot preveni!
De Mediafax 15 septembrie 2018

Pesta porcină africană pare să fie de departe boala momentului, nu doar în România, ci și în Uniunea Europeană. Vom vedea însă, că lista pericolelor pentru animale, dar și plante este mai lungă, pesta porcină fiind doar cea mai vizibilă.

CONSTANȚA. Spectacol-labirint în centrul vechi - acțiunea este bazată pe poveștile de viață înscrise pe epitafurile vechilor locuitori ai Tomisului
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Un spectacol de teatru labirint, intitulat „Picături de istorie” este pus sâmbătă seara în scenă în centrul vechi al Constanței.

CONSTANȚA. Restaurante ÎNCHISE de Protecția Consumatorilor - meniul zilei: gândaci, murdărie și mâncare expirată!
De Neptun TV 14 septembrie 2018

La restaurantul din Constanța, comisarii CJPC au aplicat o amendă de 10.000 de lei și au dispus oprirea temporară a activității.

Mare SĂRBĂTOARE astăzi la români. Înălțarea Sfintei Cruci aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului! TRADIȚII ȘI OBICEIURI
De Mediafax 14 septembrie 2018

Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine, aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului pe Golgota, 14 septembrie fiind considerată și data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei, în Capitală fiind organizată cu această ocazie o procesiune.

Nicolae Voiculeț, concert la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman
De Neptun TV 13 septembrie 2018

Vor fi prezenți, Ministrul apărării naționale Mihai Fifor, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum și un grup de elevi reprezentând comunitățile istorice românești de peste granițe.