vineri, 19 iulie 2019

Maramureș - tărâmul idilic laudat de publicația Daily Mail - GALERIE FOTO

Maramureș - tărâmul idilic laudat de publicația Daily Mail - GALERIE FOTO

Publicația britanică Daily Mail prezintă portrete de săteni realizate de fotograful Alex Robciuc în Maramureș, după ce a hoinărit prin sate izolate de lumea dezlănțuită, unde ritmul vieții este domol, iar oamenii păstrează încă stilul de viață ce se practica în Evul Mediu.

Fotograful Alex Robciuc a colindat peste o sută de sate răzlețite în regiunea muntoasă pe care occidentalii o numesc "Alpii Transilvăneni", printre care Bârsana, Strâmtura și Breb, meleaguri unde localnicii refuză să se racordeze la tehnologia și industria modernă. Pe toată întinderea ținutului maramureșean, oamenii își trăiesc viața după tradițiile ancestrale, relatează tabloidul britanic Daily Mail.

Fotografiile percutante, cu impact pătrunzător realizate de Alex Robciuc, înfățișează modul de viață prezervat din Evul Mediu, cu săteni ce își desfășoară viața cotidiană, mână și călăresc animale de povară și cai, se deplasează în căruțe rudimentare înțesate cu nativi de toate vârstele din zonă și cu cheflii care sărbătoresc după tradiții. În viața lor nu există nicio interferență a tehnologiei moderne, în afara cauciurilor pneumatice pe care le-au adoptat pentru a face mai lină călătoria de-a curmezișul zonelor muntoase.

"Portretele zugrăvesc oameni din mai multe sate răsfirate în Maramureș, ducându-și viața de zi cu zi, muncind, sărbătorind, contemplând, meditând, sperând - la fel ca toți oamenii. Particular în aceste fotografii este faptul că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, imersați continuu în lumea tehnologizată, sătenii nu sunt obișnuiți cu aparatele de fotografiat. Expresia chipurilor este complet naturală, ei nu știu să-și contruiască o imagine, nu vor să pară ce nu sunt. Grimasele captate de aparatul de fotografiat sunt pure și arată cât de complex poate fi un om în esența și simplitatea lui", se spune în materialul din Daily Mail.

Prima imagine publicată în materialul din Daily Mail arată doi bărbați călare care se îndreaptă spre o sărbătoare de nuntă urzită în pas cu o tradiție veche de 800 de ani. Alte fotografii ilustrează munca oamenilor care duc o existență precară în zona Carpaților, veșmintele consacrate de tradiție pe care le poartă sătenii, satul Breb, unde au poposit membri din monarhia britanică și în care însuși Prințul Charles și-a petrecut vacanțele.

În seria de fotografii prezentată de jurnaliștii de la Daily Mail există și o imagine cu o mamă care își pregătește fiul pentru o sărbătoare tradițională, în timp ce îl îmbracă într-un costum creat după asemănarea celor vechi de mai multe generații. Într-o altă imagine, bărbații din sat trudesc la fermă cu forța lor și a animalelor, fără tractoare și mașinării contemporane.

"Breb e un sat faimos, Prințul Charles i-a oferit primului său nepot o moșie ticsită de flori de munte din zona transilvăneană", spune Alex Robciuc, în materialul din Daily Mail.

Satele datează din secolul al XII-lea și se numără prin ultimele vestigii ale culturii medievale europene, fotograful mărturisind că a vrut să documenteze acest mod de viață ce s-a pierdut în spațiul european.

"Aș vrea ca oamenii ce vor vedea fotografiile mele să aprecieze sătenii din imagini, pentru că ei sunt ultimii ce prezervă viața așa cum se trăia acum multe secole. Nu e ușor să trăiești așa, știm că e mult mai simplu să alegi să te pliezi în zilele noastre după stilul de viață modern, în toate aspectele vieții. Vreau ca oamenii să privească cu atenție chipurile acestor oameni și să priceapă că viața poate fi trăită în multe feluri și condiții și că fericirea sălășluiește în interiorul unui om și nu în realitatea care-i împrejurul lui", a adăugat fotograful Alex Robciuc, care a străbătut satele izolate din Maramureș în decembrie, în timp ce oamenii se străduiau să traverseze iarna apăsătoare.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire