sîmbătă, 17 august 2019

Marea Britanie va fi izolată de Europa pentru că s-a opus noului acord inter-guvernamental în spațiul UE

Singurul stat european care s-a opus vehement implementării unui nou acord inter-guvernamental în spațiul Uniunii Europene își va pierde, cel mai probabil, influența în procesul decizional european. Cu toate acestea, premierul englez David Cameron a declarat că țara sa nu s-a exclus din cadrul Uniunii Europene, ba mai mult, spune că Marea Britanie rămâne principalul membru european din cadrul NATO, și unul din cei mai impoortanți actori de pe scena politică europeană.

Marea Britanie scrie o nouă pagină în istorie, în urma deciziilor luate   la Summitul de la Bruxelles. David Cameron este primul lider britanic ce folosește dreptul de veto într-o decizie de o asemenea importanță. Acesta a declarat că Marea Britanie nu s-a exclus din cadrul Uniunii Europene, în pofida opoziției față de reformarea tratatului UE și față de acordul referitor la consolidarea disciplinei bugetare.

David Cameron a ținut să amintească faptul că Marea Britanie este, în continuare, principalul membru european din cadrul NATO și unul din cei mai importanți actori de pe scena politică europeană. Premierul de la Londra a apreciat că interesele britanice în cadrul UE, cum ar fi libertatea schimburilor și deschiderea piețelor ar trebui protejate.

Aceste cereri au fost considerate, însă, inacceptabile de ceilalți lideri europeni. Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat regretul pentru decizia Marii Britanii ca și Italia, care ar fi preferat un acord mai larg privind reformarea Zonei euro. Jurnaliștii de la "The Economist" au scris, ieri, că plăcile tectonice ale Uniunii Europene au alunecat de-a lungul aceleiași falii care le-a separat dintotdeauna: Canalul Mânecii. Liderii Uniunii Europene au ajuns, joi, la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, ce urmează a fi semnat, până în luna martie, de statele din Zona Euro și de alte 6 țări care nu fac parte din blocul monetar.

Printre ele, și România. Pe lângă sancțiunile aproape automate, liderii europeni vor ca în pregătirea bugetelor naționale să aibă dreptul de a interveni Comisia Europeană. Statele care beneficiază de un ajutor extern, cum sunt Grecia și Irlanda, vor putea fi plasate sub tutelă europeană. La același summit s-a stabilit că Banca Centrală Europeană va administra Fondul de salvare din Zona euro și Mecanismul european de Stabilitate, care va intra în vigoare în 2012. 

Comenteaza aceasta stire