vineri, 19 iulie 2019

Medicamente eliberate doar cu rețetă, vândute 'pe sub mână' în farmacii - VIDEO

Ne otrăvim singuri cu medicamente, iar la acest fenomen contribuie cu bună ştiinţă şi farmaciştii. Pastile, care în mod normal se eliberează doar cu reţetă, sunt împărţite cu generozitate în farmacii. Vorbim despre algocalmin, dar şi de antibiotice ca amoxicilină sau oxacilină. În România, automedicaţia este un fenoment îngrijorător, având în vedere că 3 din 4 români se tratează fără a consulta medicul de familie.

Într-o farmacie din Constanța, am primit fără nicio problemă o folie de Algocalmin, pastile care se eliberează doar cu rețetă semnată de medicul de familie. Exemplul este copiat mai peste tot.

Din anul 2011, algocalminul a fost introdus pe lista medicamentelor interzise la vânzarea liberă, din cauza riscului apariției unor reacții adverse, periculoase pentru oameni. Din păcate, farmaciștii farmaciștii se gândesc doar la profitul lor, nu la sănătatea pacienților.

Și nu este singurul medicament eliberat după ureche. Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor au făcut o cercetare în mai multe farmacii, de unde au cumpărat cu foarte mare ușurință nu doar algocalmin, ci și antibiotice, precum oxacilină sau amoxicilină.

"Din păcate, farmaciile au numai o funcție economică. Funcția de prevenție și funcția socială au dispărut. Deci, farmaciile sunt o afacere, iar Ministerul Sănătății prin Direcția Farmaceutică nu ia măsuri în acest sens. Nu aplică legea, să se stopeze această practică neobișnuită și care dăunează poporului român", a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Medicii atrag atenția că automedicația poate deveni extrem de periculoasă.

"Vă spun cu mare certitudine că utilizarea oricărui medicament de acest tip are indicații explicite și pot dezvolta reacții adverse sau fenomene alergice severe", a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic de familie.

Potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor, în România, 3 din 4  adulți se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinți își tratează singuri copiii. 

Comenteaza aceasta stire