luni, 15 iulie 2019

Medicii din Sanitas Constanța au intrat în grevă japoneză: 'sistemul sanitar - prioritate națională!'

Medicii din Sanitas Constanța au intrat în grevă japoneză: 'sistemul sanitar - prioritate națională!'

Medicii constănțeni care fac parte din Federația Sanitas au intrat, astăzi, în grevă japoneză. Cadrele medicale poartă banderole simbolice, solicitând, transformarea sistemului sanitar și a celui de asistență socială în priorități naționale.

Potrivit unei informări a sindicatului, conform calendarului de proteste aprobat de Consiliul Național Sanitas în data de 15 septembrie 2016, Sindicatul Sanitas Constanța continua calendarul de proteste si anume:

 - astazi 12 octombrie - Greva Japoneză cu purtarea de banderole;

 - miercuri 19 octombrie - Grevă de Avertisment cu încetarea activității timp de 2 ore în intervalul orar  8.00-10.00 cu precizarea că se vor respecta prevederile legale privind asigurarea urgențelor și a continuității activității cu 1/3 din personalul angajat. Vom face tot ceea ce este omenește posibil astfel încât pacientul să nu aibă de suferit.

 - luni 31 octombrie - GREVA GENERALĂ.

Sindicatul Sanitas Constanța întreprinde toate demersurile pentru evitarea grevei generale, dar lucrul acesta depinde foarte mult de guvernanți. Continuăm negocierile, avem întâlniri în continuare cu reprezentații celor trei ministere implicate, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, cu parlamentarii României și sperăm să fie înțeles foarte bine mesajul nostru. Nu renunțăm la negocieri și ne dorim până în ultima clipă să evităm greva generală.

La nivelul județului Constanța sunt peste 3500 membri Sanitas, angajați în sistemul sanitar și în cel de asistență socială care vor continua acțiunile de protest.

Nemulțumirile noastre sunt legate de discriminările produse de cele două ordonanțe de urgență 20/2016 și 43/2016. Aceste ordonanțe, care ar fi trebuit să rezolve inechitățile salariale din sistemul sanitar și cel de asistență socială, au generat alte discriminări:

1. Categorii de personal au fost excluse din grilele de salarizare: personalul tehnic administrativ, funcționarii publici din DSP, personalul din sectorul de asistentă socială, personalul din creșe și grădinițe.

2. Diferența mare dintre salariile de încadrare ale asistenților cu studii superioare și cei cu studii PL și SSD, în contextul în care toate aceste categorii prestează aceeași muncă.

3. Diferența mare dintre salariile de încadrare ale angajaților din unitățile clinice și cele neclinice.

4. Pentru o categorie de salariați sporurile se raportează la salariul din 2016, iar pentru celelalte categorii acestea se raportează la salariul din 2009.

Nu vom renunța la lupta sindicală până când nu vor fi eliminate aceste inechități salariale prin realizarea corecțiilor imperios necesare în grilele de salarizare.

Un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina oficială de Facebook a Sanitas Constanța:

SANITAS este în grevă japoneză!

Conform calendarului de proteste, astăzi, 12 octombrie, membrii Sanitas Constanța din unitățile sanitare și de asistență socială din județ, poartă banderolă.

Solicităm includerea în OUG 20/2016 a tuturor categoriilor de personal omise și eliminarea discriminărilor produse de cele doua ordonanțe 20 și 43.

SANITAS atrage atenția Guvernului României asupra situației deosebit de grave în care se află sectorul sanitar și cel de asistență socială, iar lipsa de răspuns în rezolvarea de urgență a acestora va fi taxată prin radicalizarea acțiunilor sindicale putându-se ajunge la GREVĂ GENERALĂ.

A sosit timpul să vedem cu adevărat că cele două sisteme (sanitar și de asistență socială) reprezintă o PRIORITATE NAȚIONALĂ !

Mulțumim colegilor care participă astăzi la greva japoneză. Așteptăm toți membrii de sindicat la acțiunile sindicale ce vor urma!

Împreună suntem mai puternici!

Comenteaza aceasta stire