marţi, 3 martie 2015

Medicul salvator Radu Zamfir: „Operațiile mari și complexe sunt ca înotul fără colac!“

Medicul salvator Radu Zamfir: „Operațiile mari și complexe sunt ca înotul fără colac!“

Într-un interviu acordat publicației de profil „Medica Academica“ pe data de 26 aprilie 2010, medicul Radu Zamfir povestește cum a ajuns să lucreze cu profesorul Irinel Popescu și despre cursa contra- cronometru pentru salvarea unei vieți prin prelevarea și transportul de organe.

 Vă redăm interviul acordat de medicul care a fost supus la o atât de grea încercare dar, din fericire, a scăpat cu viață. 

„Radu Zamfir lucrează în echipa de transplant a profesorului Irinel Popescu din timpul rezidențiatului, din 2000. Acum conduce una din cele două echipe care se ocupă de prelevarea ficatului de la donatori, cealaltă echipă fiind condusă de Leo David.  “Am fost întâi umbra dr. Brașoveanu, mergeam cu el la prelevări, și la un moment dat am fost trimis singur. Acum vreo trei ani, cred, dl. prof. Irinel Popescu m-a întrebat: Te descurci singur? Am zis: Da, mă descurc!”.

Cum e să faci parte din echipa de transplant? “Fiind vorba de operații mari și complexe e ca înotul fără colac”, sintetizează dr. Zamfir. Spune că acești zece ani de când e în echipa de transplant au trecut repede, cu un program imprevizibil, dictat de multe ori de un telefon. “Bolnavii sunt evaluați de echipa din spitalul de unde e donatorul, există un coordonator național de transplant și coordonatori locali, și când toate condițiile necesare prelevării sunt satisfăcute atunci suntem anunțați și ne ducem – cu Salvarea, cu elicopterul, cu avionul”, explică dr. Zamfir. Totul e contra cronometru, pentru că ficatul, spre exemplu, nu poate sta în soluții de prezervare mai mult de 12 ore. “Pornim spre spitalul unde există donatorul, prelevăm ficatul, îl punem într-un container la gheață și ne grăbim să ajungem la spital; la spital, înainte de a fi transplantat, ficatul este pregătit pe „back-table” – o procedură prin care se elimină țesuturile excedentare și sunt pregătite elementele vasculare pentru anastomozare cu corespondentele lor de la receptor”, explică dr. Zamfir. Consideră că perseverența și să fii priceput în ceea ce faci sunt calități care te recomandă pentru echipa de transplant. Ce își dorește? Să fie în continuare în echipa de transplant, acest lucru îmbunătățindu-i permanent aptitudinile chirurgicale. Să fie sănătos. Și o mult mai mare înțelegere, din partea populației, a ceea ce înseamnă gestul incredibil de uman al donării de organe“.

 

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire

Monica Iacob Ridzi, transferată la Spitalul Penitenciar Jilava. Fostul ministru are probleme de sănătate
De Alex Costea 2 martie 2015

Monica Iacob Ridzi a fost transferată astăzi la Spitalul Penitenciar Jilava. Condamnată la cinci ani de închisoare, fosta șefă a Ministerului Tineretului și Sportului, era încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

Fetiță dispărută în râul Ialomița. A căzut în apă în timp ce se juca pe mal
De Alex Costea 2 martie 2015

O fetiță de șapte ani este căutată de autoritățile din județul Dâmbovița, după ce a căzut în râul Ialomița. Copila se juca astăzi împreună cu alți doi copii pe malul apei, în orașul Pucioasa.

Condamnare cu EXECUTARE în dosarul “Șpagă la Bac” de la Mangalia!
De Alin Tarnovschi 2 martie 2015

Judecătorii Tribunalului Constanța au finalizat cercetările în dosarul "Șpagă la Bac" de la Mangalia, toți suspecții, în frunte cu profesorul Gheorghe Amza, fiind găsiți vinovați de infracțiunile de care au fost acuzați.

ȘTIREA ZILEI. Cutremur la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților!

8 miliarde de euro trebuie să plătească Statul Român cetățenilor cărora le-au fost confiscate proprietățile în perioada comunistă, iar în 2013 Legea Retrocedărilor a fost modificată substanțial, fiind eliminate aberațiile ce vizau retrocedarea parcurilor sau a clădirilor în care își desfășoară activitatea instituții publice.

Avocatul lui Pinalti: „Urmează anchete uluitoare”
De Cristina Burcea 2 martie 2015

Dacă dosarul Microsoft ni se pare că a zguduit lumea politică, urmează anchete cu și mai mare greutate.

Augustin Zegrean vrea să plece din fruntea CCR
De Mihai Tudorică 2 martie 2015

Augustin Zegrean ar putea pleca de la conducerea Curții Constituționale. Acesta candidează pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a convocat mâine ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării
De Ana-Maria Gudu 2 martie 2015

Președintele Klaus Iohannis a convocat mâine, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Aceasta este prima pe care o va prezida de la preluarea mandatului.

Migranții salvați de polițiștii Gărzii de Coastă cer azil politic în țara noastră
De Antonia Maer 2 martie 2015

Grupurile de migranți din zonele de conflict, care forțează frontiera de stat a României, au devenit din ce în ce mai numeroase.

Un bărbat, obsedat de vecina sa, a ucis-o, apoi a încercat să se sinucidă
De Alina Gâju 2 martie 2015

Crimă înfiorătoare la Mediaș. O tânără de 26 de ani a fost ucisă cu sânge rece de un bărbat care ar fi făcut o adevărată obsesie pentru ea.

Accident cumplit în județul Dolj. O femeie a murit, iar alte patru persoane au fost rănite
De Cristina Pancrat 2 martie 2015

Destin tragic pentru o femeie de 46 de ani. Aceasta se ducea să-și viziteze mama aflată pe patul de moarte, însă n-a mai ajuns la ea pentru că mașina condusă de soțul ei a fost implicată într-un accident rutier.

Aterizare forțată pe Otopeni, după ce o femeie a suferit un accident cerebral
De Oana Iancu 2 martie 2015

O aeronavă a fost nevoită să aterizeze după ce o femeie a suferit un accident cerebral.

Românii își iau permise auto "pe ochi frumoși" cu ajutorul autorităților din Ungaria
De Adrian Georgescu 2 martie 2015

Permisele auto "pe ochi frumoși" nu se mai iau, mai nou, în județul Argeș, ci... în Ungaria. Astfel, polițiștii români au prins în flagrant mai multe persoane care se pregăteau să intre în posesia documentelor de conducere în țara vecină, cu ajutorul unui intermediar.

Un pitbull a sfârtecat trupul și a mâncat capul femeii care îl creștea
De Irina Radu 2 martie 2015

Sfârșit înfiorător pentru o femeie din Drobeta Turnu Severin. Aceasta a murit sfâșiată de câinele său. Pentru că lanțul cu care era legat animalul s-a înfășurat în jurul gâtului femeii, nimeni nu s-a putut apropia pâna când patrupedul nu a fost tranchilizat.

Asigurările RCA s-au ieftinit în toată țara! La Constanța s-au SCUMPIT chiar și cu 900 de lei!
De Alin Tarnovschi 2 martie 2015

În timp ce în toată țara, cele mai importante firme de asigurări RCA au scăzut prețurile pentru tineri, la Constanța prețurile asigurărilor auto obligatorii au crescut chiar și cu câteva sute de lei.

Președintele ANRP a demisionat împreună cu cei doi vicepreședinți
De Victor Radu 2 martie 2015

Activitatea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților este blocată. Președintele instituției, dar și cei doi vicepreședinți și-au dat demisia.

Klaus Iohannis, vizat de un dosar al DNA
De Victor Radu 2 martie 2015

DNA anchetează un contract de aproape 100 de milioane de euro semnat în 2011 de președintele Klaus Iohannis, pe vremea când conducea Primăria municipiului Sibiu.

Un băiat de 11 ani s-a accidentat cu ATV-ul primit cadou de la părinți
De Mihai Tudorică 2 martie 2015

Teribilismul face noi victime. Un copil din Pitești era să-și piardă viața, după ce a intrat cu ATV-ul într-o dubiță.

Fată de 15 ani, abuzată și lăsată însărcinată de concubinul mamei cu acordul acesteia!
De Alin Tarnovschi 2 martie 2015

O minoră în vârstă de numai 15 ani, din localitatea Valu lui Traian, a rămas însărcinată după ce a fost abuzată de concubinul mamei sale. Terifiant este faptul că totul s-a întâmplat cu acordul mamei minorei, în vârstă de 37 de ani.

O mașină a fost găsită în lacul din zona Pipera din Capitală
De Cristina Pancrat 1 martie 2015

Caz demn de Sherlock Holmes. O mașină a fost pescuită dintr-un lac din zona Pipera în această dimineață. Iar manevrele nu au fost nici pe departe floare la ureche. A fost nevoie de un excavator pentru ca autoturismul să fie scos la suprafață.

Chinezii ar putea investi în sere de flori la Cumpăna
De Roxana Glăvan 1 martie 2015

Comuna constănțeană Cumpăna ar putea deveni cea mai mare seră de flori a județului. Potențialul este recunoscut de partenerii chinezi care au venit astăzi să discute cu autoritățile locale despre un parteneriat între cele două țări. Și cum a fost 1 Martie, oaspeții s-au bucurat și de sărbătoarea Mărțișorului.

Migranții salvați de polițiștii Gărzii de Coastă au fost cazați la Eforie
De Madalina Pavel 1 martie 2015

Impresionați de soarta lor și de curajul de a se aventura pe mare cu prețul vieți în speranța că la sfârșitul acestei călători vor găsi pacea, constănțenii au decis să-i ajute. În doar câteva ore, oameni cu suflet mare au strâns zeci de kilograme de alimente pe care le-au donat celor 70 de sirieni, afgani și irakieni, salvați, vineri seara, de polițiștii de Frontieră în apropiere de Capul Tuzla.