miercuri, 21 august 2019

Memoriile lui Paul Andreescu, fost deținut politic: „Pentru noi, suferința a avut culoarea roșu, a partidului comunist român“

Memoriile lui Paul Andreescu, fost deținut politic: „Pentru noi, suferința a avut culoarea roșu, a partidului comunist român“

Doar ce terminase liceul, când tânărul Paul Andreescu a îndrăznit să convingă și alte persoane să facă parte dintr-un grup de rezistență anticomunistă. Nu a apucat să viseze la libertate, că s-a trezit arestat.

Au urmat cinci ani de temniță cumplită și chinuri pe care acum doar ni le putem imagina. În închisorile de la Jilava, Gherla ori Periprava, bătăile erau mai dese ca mesele, iar omenia era mai rară ca o perlă pe fundul oceanului.

„Trăiam ceea ce ni se oferea: bătaie, izolare, iar mâncarea era o dată la trei zile. Două zile primeai de două ori pe zi o cană de apă cu sare, acea cană nu o hotărâse Vișinescu sau Ficioru“, a povestit Paul Andreescu.

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Constanța, Paul Andreescu, a fost victima torționarilor regimului comunist, iar acum, la 74 de ani a decis să împărtășească ororile sistemului cu cei care încă mai încearcă să afle adevărul. Așa au luat naștere cele două volume ale cărții „Culorile suferinței“ pe care le-a lansat, astăzi, la Muzeul Marinei Române.

„Ce culoare are suferința? Are vreo culoare? Dacă ar avea, ar fi aceeași culoare, pentru că suferința este aceeași. Pentru noi, suferința a avut o culoare, și aceea a fost culoarea roșu, a partidului comunist român“, a afirmat Paul Andreescu.

Istoricii prezenți la eveniment au apreciat că cele două volume sunt mai mult decât o carte.

„Nu este o carte de istorie, ci o mărturie vie. Avem de-a face cu o reprezentare a suferințelor trăite. Este o carte de referință în literatura de detenție“, a precizat prof.univ. dr. Marian Cojoc.

Chiar dacă anii au trecut, iar acum povestește detașat terorile comunismului, Paul Andreescu mărturisește că pe torționari nu-i poate ierta.

Deși susține că nu ei l-au trimis în lagăre, odată ajuns acolo, torționarii care mai trăiesc și astăzi decideau cine rămâne în viață și cine nu.

Andreescu crede că a învins moartea doar pentru că a visat la libertate. El este primul deținut politic din România care a obținut despăgubiri pentru perioada în care a fost supus ororilor regimului comunist.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire