vineri, 19 ianuarie 2018

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

De Eugen Tănăsescu 20:13, 27 octombrie 2017 215 vizite Comentarii
Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă,  a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”. Desigur, dintre direcțiile de discuție nu putea lipsi comunicarea în spațiul public prin intermediul mijloacelor de presă, mai cu seamă cu cât, deja se știe, Biserica are și ea o prezență mediatică, prin intermediul trustului de presă Basilica al Patriarhiei Române,  dar și al altor mijloace de presă, la nivel local, în diverse Eparhii.

Așa se face că, printre preoți, cadre didactice și personalități din diverse zone ale societății, am avut plăcerea de a-l asculta pe Decanul FJSC București,  Mihai Coman,  fondatorul școlii românești de jurnalism. Tema discursului domniei sale nu putea fi decât presa,  iar pentru că se adresa și unor preoți, a avut și un mesaj foarte clar către noi: „atenție, trec jurnaliști!”. Pentru a înțelege mai bine ce a vrut să spună domnul Mihai Coman,  vă redau cuvintele dumnealui.

„Acum este o tabloidizare generală: toți ziariștii cred că misiunea lor este să facă scandal, nu să găsească unde e scandalul. Și dacă o frunză cade din copac, pentru ei trebuie să fie un subiect de scandal - a omorât o furnică. Și această mentalitate cinică, asociată cu ideea că ei trebuie să facă scandal, vulnerabilizează orice instituție și orice persoană ajunsă să fie subiect al presei, pentru că noi nu mai avem anchete jurnalistice, noi avem campanii de defăimare jurnalistică (…) România a mai trecut prin asta, în anii '50, în perioada stalinistă, în care se fixau țintele și apoi erau distruse de către «Scânteia» printr-o campanie. Deci, nu este ceva nou în istoria presei noastre, ci este ceva neașteptat - nu credeam că ne vom întoarce tot acolo și la scara aceasta atât de mare. Această retorică este cu atât mai șocantă, cu cât audiențele presei scad, deci, ei sunt și într-o stare din asta, cum spunea cineva: nu mi-e frică de moartea dragonului, ci de zvârcolirea lui înainte de moarte. Sunt într-o stare de zvârcolire că audiențele scad, sursele de finanțare sunt tot mai puține și cred că dacă exagerează, le vor mai mări. Dar e sindromul Petrică și lupul, adică păcălești o dată publicul, a doua oară și se termină”.

Această stare a presei face ca Biserica și preoții să devină o țintă, în opinia decanului FJSC.  „Nu îmi dau seama cât este inițiativa lor, cât este inițiativa șefilor lor. Poate cei mai tineri veți afla peste 30-40 de ani dacă este o întâmplare sau dacă este o conspirație. Eu sunt adeptul teoriei haosului: adică mai multe prostii la un loc dau impresia că e o raționalitate. (...) Noile tehnologii permit oricui să înregistreze orice, deci oricine poate deveni un subiect de știre fără să știe că a fost un reprezentant mass media în jurul lui. (...) Și din acest punct de vedere avem responsabilitatea să fim atenți în retorica pe care o folosim, în discursul prin care ne îndeplinim misiunea, fiecare acolo unde suntem, și trebuie să înțelegem că ceea ce se întâmplă în mass media este ca și furtuna de ieri, este un rău, probabil că nu neapărat necesar, dar un rău care trece. Adică în timp lucrurile se așază și vom găsi o altă etapă în care presa își va stabiliza poziția față de religie și dezbaterea din spațiul public va avea un caracter mai așezat, mai echilibrat, în care și vocile reprezentanților religiei vor fi lăsate să se audă și să se poată pronunța. Până atunci: atenție, trec jurnaliști!” a concluzionat decanul Mihai Coman la adresa preoților.

După acest cuvânt, reprezentanții presei au ieșit din sală, probabil simțindu-se vizați. Sau poate că au considerat că au suficient material pentru o știre. Doar ei știu.  Dar bine că au ieșit. Pentru că, după domnul decan, eu am vorbit despre dezinformare și manipulare în spațiul public, prin intermediul presei…Vă dați seama ce ar fi putut ieși?!

Comenteaza aceasta stire

Liberalii perseverează. În prostie!

Speranța liderului PNL este ca, la capătul acestui efort, PSD să se aleagă cu buza umflată. Să constate că nu are Guvern. După care procedura să se poată relua. Între timp, cine știe dacă nu care cumva #Rezist declanșează o revoluție și mătură Stânga de pe scena politică

Cine a stricat petrecerea?
De Neptun TV 18 ianuarie 2018

Președintele Klaus Iohannis se punea de-a curmezișul, blocând posibilitatea unui al treilea Guvern PSD plus ALDE, declanșând o criză politică severă și provocând în final alegeri anticipate, în speranța că la capătul acestui proces va putea fi construită o majoritate de Dreapta.

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.