marţi, 21 noiembrie 2017

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

De Eugen Tănăsescu 20:13, 27 octombrie 2017 211 vizite Comentarii
Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă,  a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”. Desigur, dintre direcțiile de discuție nu putea lipsi comunicarea în spațiul public prin intermediul mijloacelor de presă, mai cu seamă cu cât, deja se știe, Biserica are și ea o prezență mediatică, prin intermediul trustului de presă Basilica al Patriarhiei Române,  dar și al altor mijloace de presă, la nivel local, în diverse Eparhii.

Așa se face că, printre preoți, cadre didactice și personalități din diverse zone ale societății, am avut plăcerea de a-l asculta pe Decanul FJSC București,  Mihai Coman,  fondatorul școlii românești de jurnalism. Tema discursului domniei sale nu putea fi decât presa,  iar pentru că se adresa și unor preoți, a avut și un mesaj foarte clar către noi: „atenție, trec jurnaliști!”. Pentru a înțelege mai bine ce a vrut să spună domnul Mihai Coman,  vă redau cuvintele dumnealui.

„Acum este o tabloidizare generală: toți ziariștii cred că misiunea lor este să facă scandal, nu să găsească unde e scandalul. Și dacă o frunză cade din copac, pentru ei trebuie să fie un subiect de scandal - a omorât o furnică. Și această mentalitate cinică, asociată cu ideea că ei trebuie să facă scandal, vulnerabilizează orice instituție și orice persoană ajunsă să fie subiect al presei, pentru că noi nu mai avem anchete jurnalistice, noi avem campanii de defăimare jurnalistică (…) România a mai trecut prin asta, în anii '50, în perioada stalinistă, în care se fixau țintele și apoi erau distruse de către «Scânteia» printr-o campanie. Deci, nu este ceva nou în istoria presei noastre, ci este ceva neașteptat - nu credeam că ne vom întoarce tot acolo și la scara aceasta atât de mare. Această retorică este cu atât mai șocantă, cu cât audiențele presei scad, deci, ei sunt și într-o stare din asta, cum spunea cineva: nu mi-e frică de moartea dragonului, ci de zvârcolirea lui înainte de moarte. Sunt într-o stare de zvârcolire că audiențele scad, sursele de finanțare sunt tot mai puține și cred că dacă exagerează, le vor mai mări. Dar e sindromul Petrică și lupul, adică păcălești o dată publicul, a doua oară și se termină”.

Această stare a presei face ca Biserica și preoții să devină o țintă, în opinia decanului FJSC.  „Nu îmi dau seama cât este inițiativa lor, cât este inițiativa șefilor lor. Poate cei mai tineri veți afla peste 30-40 de ani dacă este o întâmplare sau dacă este o conspirație. Eu sunt adeptul teoriei haosului: adică mai multe prostii la un loc dau impresia că e o raționalitate. (...) Noile tehnologii permit oricui să înregistreze orice, deci oricine poate deveni un subiect de știre fără să știe că a fost un reprezentant mass media în jurul lui. (...) Și din acest punct de vedere avem responsabilitatea să fim atenți în retorica pe care o folosim, în discursul prin care ne îndeplinim misiunea, fiecare acolo unde suntem, și trebuie să înțelegem că ceea ce se întâmplă în mass media este ca și furtuna de ieri, este un rău, probabil că nu neapărat necesar, dar un rău care trece. Adică în timp lucrurile se așază și vom găsi o altă etapă în care presa își va stabiliza poziția față de religie și dezbaterea din spațiul public va avea un caracter mai așezat, mai echilibrat, în care și vocile reprezentanților religiei vor fi lăsate să se audă și să se poată pronunța. Până atunci: atenție, trec jurnaliști!” a concluzionat decanul Mihai Coman la adresa preoților.

După acest cuvânt, reprezentanții presei au ieșit din sală, probabil simțindu-se vizați. Sau poate că au considerat că au suficient material pentru o știre. Doar ei știu.  Dar bine că au ieșit. Pentru că, după domnul decan, eu am vorbit despre dezinformare și manipulare în spațiul public, prin intermediul presei…Vă dați seama ce ar fi putut ieși?!

Comenteaza aceasta stire

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care s-a încercat să se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia. Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt.

Loteria Etnică a Vizelor
De Sorin-Lucian Ionescu 2 noiembrie 2017

''Diversity Immigrant Visa - Green Card Lottery'', cunoscută drept Loteria Vizelor este un program derulat de Departamentul american de Stat, prin care se eliberează aproximativ 50.000 de vize pe an de rezidență permanentă. Aplicanții sunt inițial aleși la întîmplare de computer, prin tragere la sorți, după care încep să funcționeze diferite filtre, numai de ei știute.

Politically Correct sau 'echidistanți' până la lacrimi!

Când vorbește despre taxa de mediu pusă pentru circulația autoturismelor în centrul Londrei, Digi 24 vorbește despre necesitatea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, de cum trebuie să salvăm planeta, despre cum trebuie protejați cetățenii și despre pericolul inhalării dioxidului de carbon, fenomen care o amenință nasol pe regină. În schimb, atunci când vorbește despre o taxă asemănătoare, aplicabilă pentru centrul Bucureștiului, aceasta devine 'un nou bir', 'împovărare fiscală suplimentară a șoferilor' etc. Care va să zică, abordarea chestiunii ține de modul în care te afectează, de clișeele pe care se pliază știrile mestecate sau de cine conduce respectiva urbe și de cum poziționăm demersul de informare publică, recte pro sau împotriva PSD?

Fake news.ro și Milițienii Opiniei

De două zile, mai mulți cetățeni cu drepturi mă critică, îmi dau lecții, îmi adresează scrisori deschise, mă înjură, mă blestemă, mă amenință și multe alte asemenea. Se fac articole de presă (?!), emisiuni tv, o întreagă isterie. Și toate acestea, nu pentru ce am spus sau ce gândesc. Ci, pentru ce a spus un site de presupuse știri că aș fi spus.

Cenzura facebook

Felul absolut partinic în care Facebook înțelege să-și facă meseria de jandarm pe tarlaua proprie este revoltător și produce consecințe.

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'
De Eugen Tănăsescu 27 octombrie 2017

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă, a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”.