marţi, 16 octombrie 2018

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

De Eugen Tănăsescu 20:13, 27 octombrie 2017 225 vizite Comentarii
Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă,  a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”. Desigur, dintre direcțiile de discuție nu putea lipsi comunicarea în spațiul public prin intermediul mijloacelor de presă, mai cu seamă cu cât, deja se știe, Biserica are și ea o prezență mediatică, prin intermediul trustului de presă Basilica al Patriarhiei Române,  dar și al altor mijloace de presă, la nivel local, în diverse Eparhii.

Așa se face că, printre preoți, cadre didactice și personalități din diverse zone ale societății, am avut plăcerea de a-l asculta pe Decanul FJSC București,  Mihai Coman,  fondatorul școlii românești de jurnalism. Tema discursului domniei sale nu putea fi decât presa,  iar pentru că se adresa și unor preoți, a avut și un mesaj foarte clar către noi: „atenție, trec jurnaliști!”. Pentru a înțelege mai bine ce a vrut să spună domnul Mihai Coman,  vă redau cuvintele dumnealui.

„Acum este o tabloidizare generală: toți ziariștii cred că misiunea lor este să facă scandal, nu să găsească unde e scandalul. Și dacă o frunză cade din copac, pentru ei trebuie să fie un subiect de scandal - a omorât o furnică. Și această mentalitate cinică, asociată cu ideea că ei trebuie să facă scandal, vulnerabilizează orice instituție și orice persoană ajunsă să fie subiect al presei, pentru că noi nu mai avem anchete jurnalistice, noi avem campanii de defăimare jurnalistică (…) România a mai trecut prin asta, în anii '50, în perioada stalinistă, în care se fixau țintele și apoi erau distruse de către «Scânteia» printr-o campanie. Deci, nu este ceva nou în istoria presei noastre, ci este ceva neașteptat - nu credeam că ne vom întoarce tot acolo și la scara aceasta atât de mare. Această retorică este cu atât mai șocantă, cu cât audiențele presei scad, deci, ei sunt și într-o stare din asta, cum spunea cineva: nu mi-e frică de moartea dragonului, ci de zvârcolirea lui înainte de moarte. Sunt într-o stare de zvârcolire că audiențele scad, sursele de finanțare sunt tot mai puține și cred că dacă exagerează, le vor mai mări. Dar e sindromul Petrică și lupul, adică păcălești o dată publicul, a doua oară și se termină”.

Această stare a presei face ca Biserica și preoții să devină o țintă, în opinia decanului FJSC.  „Nu îmi dau seama cât este inițiativa lor, cât este inițiativa șefilor lor. Poate cei mai tineri veți afla peste 30-40 de ani dacă este o întâmplare sau dacă este o conspirație. Eu sunt adeptul teoriei haosului: adică mai multe prostii la un loc dau impresia că e o raționalitate. (...) Noile tehnologii permit oricui să înregistreze orice, deci oricine poate deveni un subiect de știre fără să știe că a fost un reprezentant mass media în jurul lui. (...) Și din acest punct de vedere avem responsabilitatea să fim atenți în retorica pe care o folosim, în discursul prin care ne îndeplinim misiunea, fiecare acolo unde suntem, și trebuie să înțelegem că ceea ce se întâmplă în mass media este ca și furtuna de ieri, este un rău, probabil că nu neapărat necesar, dar un rău care trece. Adică în timp lucrurile se așază și vom găsi o altă etapă în care presa își va stabiliza poziția față de religie și dezbaterea din spațiul public va avea un caracter mai așezat, mai echilibrat, în care și vocile reprezentanților religiei vor fi lăsate să se audă și să se poată pronunța. Până atunci: atenție, trec jurnaliști!” a concluzionat decanul Mihai Coman la adresa preoților.

După acest cuvânt, reprezentanții presei au ieșit din sală, probabil simțindu-se vizați. Sau poate că au considerat că au suficient material pentru o știre. Doar ei știu.  Dar bine că au ieșit. Pentru că, după domnul decan, eu am vorbit despre dezinformare și manipulare în spațiul public, prin intermediul presei…Vă dați seama ce ar fi putut ieși?!

Comenteaza aceasta stire