marţi, 20 martie 2018

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

De Eugen Tănăsescu 20:13, 27 octombrie 2017 220 vizite Comentarii
Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă,  a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”. Desigur, dintre direcțiile de discuție nu putea lipsi comunicarea în spațiul public prin intermediul mijloacelor de presă, mai cu seamă cu cât, deja se știe, Biserica are și ea o prezență mediatică, prin intermediul trustului de presă Basilica al Patriarhiei Române,  dar și al altor mijloace de presă, la nivel local, în diverse Eparhii.

Așa se face că, printre preoți, cadre didactice și personalități din diverse zone ale societății, am avut plăcerea de a-l asculta pe Decanul FJSC București,  Mihai Coman,  fondatorul școlii românești de jurnalism. Tema discursului domniei sale nu putea fi decât presa,  iar pentru că se adresa și unor preoți, a avut și un mesaj foarte clar către noi: „atenție, trec jurnaliști!”. Pentru a înțelege mai bine ce a vrut să spună domnul Mihai Coman,  vă redau cuvintele dumnealui.

„Acum este o tabloidizare generală: toți ziariștii cred că misiunea lor este să facă scandal, nu să găsească unde e scandalul. Și dacă o frunză cade din copac, pentru ei trebuie să fie un subiect de scandal - a omorât o furnică. Și această mentalitate cinică, asociată cu ideea că ei trebuie să facă scandal, vulnerabilizează orice instituție și orice persoană ajunsă să fie subiect al presei, pentru că noi nu mai avem anchete jurnalistice, noi avem campanii de defăimare jurnalistică (…) România a mai trecut prin asta, în anii '50, în perioada stalinistă, în care se fixau țintele și apoi erau distruse de către «Scânteia» printr-o campanie. Deci, nu este ceva nou în istoria presei noastre, ci este ceva neașteptat - nu credeam că ne vom întoarce tot acolo și la scara aceasta atât de mare. Această retorică este cu atât mai șocantă, cu cât audiențele presei scad, deci, ei sunt și într-o stare din asta, cum spunea cineva: nu mi-e frică de moartea dragonului, ci de zvârcolirea lui înainte de moarte. Sunt într-o stare de zvârcolire că audiențele scad, sursele de finanțare sunt tot mai puține și cred că dacă exagerează, le vor mai mări. Dar e sindromul Petrică și lupul, adică păcălești o dată publicul, a doua oară și se termină”.

Această stare a presei face ca Biserica și preoții să devină o țintă, în opinia decanului FJSC.  „Nu îmi dau seama cât este inițiativa lor, cât este inițiativa șefilor lor. Poate cei mai tineri veți afla peste 30-40 de ani dacă este o întâmplare sau dacă este o conspirație. Eu sunt adeptul teoriei haosului: adică mai multe prostii la un loc dau impresia că e o raționalitate. (...) Noile tehnologii permit oricui să înregistreze orice, deci oricine poate deveni un subiect de știre fără să știe că a fost un reprezentant mass media în jurul lui. (...) Și din acest punct de vedere avem responsabilitatea să fim atenți în retorica pe care o folosim, în discursul prin care ne îndeplinim misiunea, fiecare acolo unde suntem, și trebuie să înțelegem că ceea ce se întâmplă în mass media este ca și furtuna de ieri, este un rău, probabil că nu neapărat necesar, dar un rău care trece. Adică în timp lucrurile se așază și vom găsi o altă etapă în care presa își va stabiliza poziția față de religie și dezbaterea din spațiul public va avea un caracter mai așezat, mai echilibrat, în care și vocile reprezentanților religiei vor fi lăsate să se audă și să se poată pronunța. Până atunci: atenție, trec jurnaliști!” a concluzionat decanul Mihai Coman la adresa preoților.

După acest cuvânt, reprezentanții presei au ieșit din sală, probabil simțindu-se vizați. Sau poate că au considerat că au suficient material pentru o știre. Doar ei știu.  Dar bine că au ieșit. Pentru că, după domnul decan, eu am vorbit despre dezinformare și manipulare în spațiul public, prin intermediul presei…Vă dați seama ce ar fi putut ieși?!

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.