luni, 17 iunie 2019

METEO. Cum va fi vremea în Dobrogea și în celelalte regiuni ale țării - prognoza pe două săptămâni

METEO. Cum va fi vremea în Dobrogea și în celelalte regiuni ale țării - prognoza pe două săptămâni

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale de Meteorologie au dat publicității estimarea evoluției vremii în următoarele două săptămâni. Mai jos, prognoza meteo în fiecare regiune a țării, în perioada 29 august - 11 septembrie.

În Dobrogea, în primele zile ale intervalului, valorile termice diurne vor oscila între 27 și 30 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. După 1 septembrie, se va produce o ușoară scădere a regimului termic, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 25...26 de grade, cu valori ușor mai ridicate în intervalul 4 - 6 septembrie, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 16 grade. În prima zi a intervalului, pe arii relativ extinse vor fi averse, apoi ploile vor lipsi. Averse locale vor mai fi posibile în jurul datei de 8 septembrie.

În Banat, în primele două zile ale intervalului vremea va fi călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 32 de grade, apoi în 31 august se va răci ușor, la valori de 27...28 de grade. Ulterior, până la finalul primei săptămâni de prognoză, se va încălzi treptat, însă începând cu data de 7 septembrie este posibilă o scădere a temperaturile maxime spre valori apropiate de normalul perioadei, respectiv, o medie a acestora de 26...27 de grade. Valorile minime de temperatură se vor situa în jur de 16 grade la începutul perioadei, apoi vor scădea ușor spre medii de 13...14 grade. Ploi de scurtă durată vor fi în 30 și 31 august. După data de 6 septembrie crește probabilitatea de apariție a ploilor, posibil mai însemnate cantitativ.

În Crișana, în următoarele două săptămâni vor fi variații ale temperaturii, însă regimul termic se va menține în jurul mediilor multianuale. Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, media valorilor diurne urmând a fi în jurul a 31 de grade Celsius, apoi se va răci ușor, iar în data de 31 august se vor înregistra maxime de 26...27 de grade. Ulterior, până la finalul primei săptămâni de prognoză, media valorilor diurne nu va depăși 28...29 de grade. Începând cu data de 7 septembrie este posibilă o ușoară scădere a valorilor termice diurne. Minimele nocturne de temperatură se vor situa în medie între 14 și 16 grade, cu valori mai coborâte după data de 8 septembrie. Averse slabe se vor semnala în jurul datei de 30 august. Probabilitatea pentru ploi mai însemnate cantitativ va fi în creștere după data de 6 septembrie.

În Transilvania, în primele două zile ale intervalului temperatura va avea valori maxime, în medie regională, de 29...30 de grade și minime în jurul a 14 grade. Din 31 august și până la finalul intervalului de prognoză valorile termice diurne vor oscila între 25 și 27 de grade, posibil mai scăzute în 8 — 9 septembrie, iar temperaturile minime vor avea, în medie, valori de 10...12 grade, mai coborâte în depresiunile intramontane. Averse locale se vor semnala în jurul datei de 30 august și cu o probabilitate destul de ridicată și după data de 6 septembrie, când și cantitățile ar putea fi însemnate.

În Maramureș, vremea va fi călduroasă în prima zi a intervalului de prognoză, cu o medie regională a valorilor maxime de 30 de grade și de 14...16 grade a celor minime. În 31 august se va produce o scădere a temperaturii, spre medii ale valorilor diurne de 25...26 de grade și minime în jur de 11 grade. Ulterior temperatura va crește ușor, mai ales în ceea ce privește valorile diurne, care vor tinde spre o medie de 28 de grade. După data de 7 septembrie este posibilă o nouă răcire, prin urmare sunt estimate temperaturi maxime, în medie, de 25...26 de grade și minime de 11...12 grade. Averse locale se vor semnala în ziua de 30 august și cu o probabilitate destul de ridicată și după data de 6 septembrie, când sunt posibile și cantități mai însemnate.

În Moldova, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, apoi maximele diurne vor scădea, de la o medie de 32 de grade, până la 26 de grade în 31 august și 1 septembrie. În intervalul 2 — 6 septembrie, vremea va fi caldă, cu o medie regională a valorilor termice diurne de 27...29 de grade. Începând cu data de 7 septembrie este posibilă o scădere a temperaturilor maxime, spre o medie de 25...26 de grade. Valorile minime de temperatură se vor situa în jur de 17 grade la începutul perioadei, apoi vor scădea spre medii de 12...14 grade. Averse locale se vor semnala în 29 și 30 august și cu o probabilitate destul de ridicată și după data de 7 septembrie, când sunt posibile și cantități mai însemnate.

În Muntenia, în primele zile valorile termice se vor situa peste mediile multianuale și vor caracteriza o vreme călduroasă, îndeosebi în data de 30 august, când media regională a maximelor va fi de 32 de grade, iar a celor minime va fi de 16...18 grade. După 31 august, vremea se va răci ușor, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 27...28 de grade, cu valori ușor mai ridicate în intervalul 4 — 6 septembrie, când media acestora se va apropia de 30 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative, media regională a acestora urmând să fie de 13...15 grade. În primele trei zile de prognoză vor fi averse locale, apoi probabilitatea de apariție a ploilor va fi din nou în creștere după data de 7 septembrie.

În Oltenia vremea va fi călduroasă în primele trei zile de prognoză, când media diurnă a temperaturii va fi de 30...32 de grade. Ulterior, temperatura va scădea, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 26...28 de grade, cu valori ușor mai ridicate în intervalul 4 — 6 septembrie, când media acestora se va apropia de 29...30 de grade. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de 17 grade la începutul perioadei, apoi vor scădea spre medii de 13...15 grade. Vor fi averse și descărcări electrice în noaptea de marți spre miercuri (30/31 august) și în cursul zilei de miercuri (31 august), iar cantitățile de apă pot fi izolat mai însemnate. Averse sunt posibile și după data de 7 septembrie.

La munte, în primele 2 zile ale intervalului, vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 grade și de 10...12 a celor minime. Ulterior temperatura va scădea ușor spre medii ale valorilor maxime de 16...18 grade și minime în jur de 9 grade. Valori termice mai scăzute vor fi posibile după data de 8 septembrie, respectiv maxime în jur de 15 grade și minime de 7...8 grade. Averse locale se vor semnala în intervalul 29 — 31 august și cu o probabilitate destul de ridicată și după data de 6 septembrie, când sunt posibile și cantități mai însemnate.

Estimarea publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Comenteaza aceasta stire

Vine CANICULA! Avertismentul meteorologilor pentru perioada următoare. VREMEA până pe 23 iunie
De Neptun TV 10 iunie 2019

Potrivit meteorologilor, primul val de caniculă își va face simțită prezența în România începând de miercuri, când vor fi 34 de grade Celsius în vest, sud și est, mai ales în zonele de câmpie.

ALERTĂ METEO! CONSTANȚA și alte județe, sub COD PORTOCALIU de ploi, vânt, vijelii și grindină!
De Neptun TV 8 iunie 2019

Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor și serilor.

Cod GALBEN în 36 de județe. ALERTĂ METEO de furtună și grindină până vineri seara - HARTA
De Neptun TV 7 iunie 2019

Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse 45...50 l/mp.

Avertizare METEO extinsă: Cod PORTOCALIU de ploi și grindină în Moldova și nord-estul Munteniei. Cod GALBEN în restul țării
De Neptun TV 4 iunie 2019

Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Alertă emisă de ANM: Cod PORTOCALIU de ploi torențiale în 21 județe! HARTA
De Neptun TV 3 iunie 2019

Meteorologii avertizează că începând de luni, ora 10, până joi la ora 10, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Noi alerte de la meteorologi! Ciclon deasupra României - coduri GALBENE ȘI PORTOCALII de furtuni și ploi! Este vizată și Constanța
De Neptun TV 1 iunie 2019

Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului și, posibil, grindină de medii și mari dimensiuni.

CONSTANȚA și alte județe, lovite de furtună! COD PORTOCALIU de ploi puternice, vijelii și grindină!
De Neptun TV 31 mai 2019

23 de județe ale țării și Capitala intră de la ora 15.00 sub cod portocaliu de ploi puternice, chiar în ziua în care începe vizita Papei Francisc în România.

CONSTANȚA și alte județe, sub COD GALBEN de furtuni și ploi!
De Neptun TV 30 mai 2019

37 de județe se vor afla, de la ora 12.00, sub cod galben de grindină, vijelii și averse torențiale,tot până luni.

O nouă ALERTĂ METEO! Ploi, vijelii, grindină în toată țara. 29 de județe sub cod galben până joi
De Neptun TV 29 mai 2019

Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp.

Nouă atenționare meteo: 26 de județe sub cod galben de vijelii, ploi și grindină!
De Neptun TV 28 mai 2019

ANM a emis marți o atenționare meteo ce vizează ploi torențiale, vijelii și izolat grindină, în vigoare până sâmbătă. 26 de județe intră, totodată, sub averizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, până miercuri la ora 2.00.

ALERTĂ ANM: Ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină, până diseară. Este vizată și Dobrogea
De Neptun TV 25 mai 2019

Meteorologii anunță averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Nu scăpăm de vremea rea! ANM a emis o nouă INFORMARE de ploi torențiale, vijelii și grindină
De Neptun TV 23 mai 2019

Astfel de fenomene vor avea o probabilitate mai ridicată de apariție în după-amiaza zilei de joi în vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de vineri în regiunile estice, sud-estice, nordice și centrale.

Informare METEO de ULTIMĂ ORĂ! Ploi torențiale și furtuni în aproape toată țara
De Neptun TV 22 mai 2019

Cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și pe arii restrânse 35...40 l/mp.

Informare METEO de vreme rea. Când scăpăm de vijelii!
De Neptun TV 20 mai 2019

Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp și pe arii restrânse 35-40 l/mp.

ALERTĂ METEO de ultimă oră! Cod galben de vijelii în mai bine de jumătate de țară până marți dimineața
De Neptun TV 19 mai 2019

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, două atenționări cod galben de vijelii, pentru județe din mai bine de jumătate de țară, valabile până marți dimineață, la ora 06.00.

Meteorologii anunță ploi torențiale și grindină în aproape toată țara. Până când va dura vremea instabilă
De Neptun TV 19 mai 2019

Meteorologii anunță că vremea va continua să fie instabilă, până marți dimineața, în cea mai mare parte a țării fiind prognozate ploi torențiale, grindină și vânt.