luni, 19 august 2019

Mii de tineri au început să protesteze în Alger și în centrul capitalei Yemenului împotriva regimului

Algeria urmează exemplul Egiptului. Demonstrațiile de stradă din capitala Alger s-au transformat în adevărate încăierări între forțele de ordine și manifestanți. Mii de tineri au început să protesteze, în această dimineață, și în centrul capitalei Yemenului. Ei cer plecarea președintelui Ali Abdallah Saleh.

 

Demonstranții s-au adunat în Piața 1 Mai din Alger, pentru a participa la un marș de protest al opoziției care solicită o schimbare de sistem. La jumătate de oră după apariția manifestanților, întreaga zonă a fost înconjurată de forțele de ordine. Acestea au blocat ieșirile din piață cu blindate și au arestat zeci de oameni. În busculadele create a fost agresat un bărbat de 90 de ani, membru al Ligii pentru apărarea Drepturilor Omului din Algeria. După un scenariu copiat parcă din Egipt, la orele prânzului, în zona pieței a început să se formeze o contramanifestație a susținătorilor președintelui algerian. Pentru a face față eventualelor tulburări sociale, autoritățile au scos pe străzile Algerului aproape 30 de mii de polițiști. Și în Yemen, situația devine explozivă. Mii de tineri care cer plecarea președintelui Ali Abdallah Saleh au ieșit, sâmbătă dimineață, pe străzile din centrul capitalei Sanaa.    

Manifestația a fost declanșată în urma unui conflict pornit între un grup de studenți și partizanii partidului aflat la putere. Aceștia din urmă  au încercat să împiedice un student să afișeze o pancartă la intrarea în Universitatea din Sanaa. Pe 3 februarie, zeci de mii de partizani ai opoziției au manifestat împotriva lui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani. Protestele au fost întrerupte atunci, iar opoziția i-a cerut președintelui să-și îndeplinească promisiunile.

Protestele din lumea arabă se extind de la o zi la alta. Ieri, regele Bahrainului și-a anunțat poporul că va da câte două mii 650 de dolari fiecărei familii din regat. Gestul monarhului a fost făcut de teama demonstrațiilor anunțate pentru luni, zi care coincide cu a zecea aniversare a Constituției regatului. După demonstrațiile care i-au răsturnat de la putere pe liderii din Tunisia și Egipt, regatul Bahrein este considerat cel mai vulnerabil dintre țările Golfului.

Comenteaza aceasta stire