duminică, 25 august 2019

Mineriada din ’99 la Neptun TV

Nici bine nu intrase România în anul 1999 că o serie de proteste ale minerilor paralizau țara. Aproape 15.000 de oameni de la Compania Națională a Huilei din Valea Jiului au protestat pe 4 ianuarie 1999 pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Ortacii amenințau că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. După 10 zile de șicanări cu reprezentanții guvernului de atunci, minerii, aproape 20 de mii la număr, comandați de Miron Cozma, porneau marșul spre București. Aveau în minte reușitele de la începutul anilor 90, atunci când devastaseră mai multe zone din Capitală.

Pe șoseaua spre Târgu Jiu, autoritățile amplasau baraje succesive din stabilopozi. Minerii înlăturau piedicile, iar jandarmii, după lupte cu pietre și gaze lacrimogene, se retrăgeau cu autobuzele spre următoarea locație. Pe tot traseul minerilor s-a aflat la acea dată și reporterul Neptun TV - Cosmin Stan, acum - prezentatorul știrilor Realitatea TV. Timp de 6 ani a lucrat Cosmin pentru televiziunea constănțenilor, între 1997 și 2003, iar experiența trăită la Costești a fost una pe care nu o va uita niciodată.

La Costești s-a dat bătălia decisivă. Înainte însă, minerii au înnoptat la Horezu, unde și-au făcut planul de bătaie.

A doua zi de dimineață, minerii, organizați asemenea comandourilor militare, au urcat spre Costești. Cu drapele, pancarte, bâte improvizate smulse din gardurile sătenilor, aveau în minte un singur gând: să-i înconjoare pe jandarmi, lucru pe care l-au reușit relativ repede. Cu o superioritate numerică evidentă, au coborât de pe dealuri și au luat captive autoritățile.

Copii în uniformă, soldații la începutul milităriei, aveau oasele rupte și fețele pline de sânge.

Peste 1.500 de jandarmi au fost luați ostatici, restul reușind să se retragă. Printre forțele de ordine era și reporterul Neptun TV

Aflat în fața unui conflict fără precedent, prim-ministrul de la acea oră, Radu Vasile acceptă dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la mănăstirea Cozia, la 22-23 ianuarie. În urma acestuia a fost încheiată „Pacea de la Cozia", un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja și Bărbăteni și neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor. O lună mai târziu, ortacii porneau a 6-a și ultima mineriadă, după ce liderul lor Miron Cozma, fusese condamnat la închisoare pentru violențele din 1991. De data aceasta, drumul lor a fost oprit din timp de autorități la Stoenești, unde jandarmii au intervenit în forță și au făcut sute de arestări.

Comenteaza aceasta stire