miercuri, 16 ianuarie 2019

Ministrul Finanțelor, clarificări despre Formularul 600!

Ne gândim să nu mai fie necesară depunerea Declarației 600 și plata să se facă pe bază de CNP. Sunt clarificările pe care le-a făcut astăzi, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după ce ieri, Liviu Dragnea spunea că depunerea formularului se amână până la 1 martie. În acelaşi timp, ministrul a dat de înţeles și că s-ar putea reveni la plata de către angajator a contribuțiilor aferente veniturilor din activități independente.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat astăzi, la Senat, că regimul declarării veniturilor din activități independente ar putea fi schimbat astfel încât să nu mai fie necesară depunerea Declarației 600. Acesta a întârit astfel declarația de ieri a șefului său de partid, Liviu Dragnea. 

Mișa a explicat și condițiile în care acestă declarație nu trebuie depusă.

 Ionuț Mișa a dat de înțeles și că s-ar putea reveni la regimul reținerii la sursă și a plății de către angajator a contribuțiilor aferente veniturilor din activități independente. Minisstrul a explicat că la categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, se ia în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate - să va merge pe varianta declarării. Mișa a oferit câteva explicații și pentru cei care au depus deja declarația 600.

În noile condiții de declarare, contribuabilii care realizează venituri din activități independente trebuie să-și declare aceste venituri și să efectueze personal acele plăți, trimestrial.

Termenele de plată sunt 25 martie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul I, apoi 25 iunie pentru contribuțiile aferente veniturilor din trimestrul II, 25 septembrie pentru cele din trimestrul III și 25 decembrie pentru cele din trimestrul IV.

Comenteaza aceasta stire

Banca Mondială anunță perspective sumbre pentru economia globală: Creșterea globală va încetini în 2019
De Mediafax 10 ianuarie 2019

În raport, Banca Mondială estimează că economia României va crește în acest an cu 3,5%, o prognoză mai redusă cu un punct procentual decât cea din iunie 2018. De asemenea, BM și-a redus cu un punct procentual estimarea pentru 2020 și 2021, la 3,1%, respectiv 2,8%.

ROBOR la 3 luni și la 6 luni au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele 7 luni
De Neptun TV 10 ianuarie 2019

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a coborât joi la 3,22%, de la 3,23% miercuri. Un nivel mai mic de atât, de 3,20%, a fost înregistrat la data de 25 iunie 2018.

Banca Mondială a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2019 și în 2020
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

Excluzând Turcia, creșterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activității economice în țări ca Bulgaria și România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de prețul mai ridicat al țițeiului, apreciază BM.

CRIZA financiară e la un pas de explozie. Previziunile specialiștilor pentru 2019 sunt SUMBRE
De Neptun TV 29 decembrie 2018

După un deceniu de dobânzi scăzute care au alimentat o creștere uriașă a acțiunilor, imobiliarelor și altor active, punctele de vulnerabilitate financiară nu sunt greu de identificat.