sîmbătă, 23 februarie 2019

Ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi!

Ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi!

Ministrul Justiției a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, un raport privind activitatea DNA. 

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că raportul managerial de la DNA presupune activitatea Laurei Codruța Kovesi timp de un an, din februarie 2017 și până în februarie 2018.

"Analiza privind organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităților, aptitudinile manageriale referitoate la procurorul șef al DNA, în perioada februarie 2017-februarie 2018.(...) Prezentul raportul nu reprezintă o evaluare a activității DNA. Luarea de pozitie prezintă activitatea procurorului șef, iar temeiul de analiză se fundamentează distinct", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției.

 Ministrul Justiției Tudorel Toader anunță joi că raportul privind activitatea managerială de la DNA se bazează pe 20 de categorii și fapte, primul punct fiind legat de conflictele de natură constituțională în raport cu alte instituții.

 "Concluziile sunt fundamentate pe un număr de 20 de puncte care prezintă 20 de categorii de acte și fapte menționate. În raport sunt reținute faptele pentru perioada februarie 2017-februarie 2018", a declarat Tudorel Toader.

 Ministrul a anunțat că primul punct este legat de raporturile DNA cu alte instituții.

"Situație fără precedent- raporturile dintre autoritățile publice din România. Sunt trei conflicte juridice, într-un an, de natură constituțională. Curtea a constatat încălcarea Constituției de către DNA", a mai spus Toader.

UPDATE 18:40 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mai declarat că declanșarea unei anchete penale, care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, a creat o stare de tensiune și a blocat practic activitatea de legiuitor a Guvernului.

"Declanșarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, prin ridicare de acte, audierea unui număr mare de funcționari, sceretari de stat și miniștri a creat o stare de tensiune, creând premisele unui blocaj", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a criticat faptul că procurorii DNA și-au arogat practic competențe pe care nu le posedau.

"Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor. Curtea mai spunea că, prin conduita sa, DNA și-a arogat o competență pe care nu o poseda, controlul modului de adoptare a unui act normativ, ceea ce a afectat buna funcționare a unei autorități. Prin urmare, CCR a constatat existența unui conflict juridic de natură constițională, reținând și conduita pe care trebuia să o urmeze DNA", a completat Toader.

Tudorel Toader a precizat că, în 14 ani, Curtea Constituțională a constatat 13 conflicte între instituții ale statului, dintre care două generate de DNA în 2017.

UPDATE 19:30 Tudorel Toader a cerut, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM și președintelui României.

"Pentru aceste fapte și acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a șefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului șef DNA. Prezentul raport va fi transmis secției de procurori a CSM și către președintele României pentru a analiza și decide în raport cu competențele instituționale pe care fiecare le are", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Acesta a mai afirmat că acțiunile Laurei Codruța Kovesi pot pune în pericol însăși activitatea instituției.

"DNA trebuie să continue să funcționeze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul șef ale cărui acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituția pe care o conduce, prin comportament discreționar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acțiunea fiecărei autorități publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice", a spus Toader.

UPDATE 19:45 Ministrul Justiției Tudorel Toader a arătat joi, în raport, că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi se face vinovată de neverificarea unor procurori, cum ar fi cei de la DNA Ploiești, despre care apăruseră informații privind abuzuri, dar și de eșecul Microsoft sau transcrieri false în dosare.

"Un comportament abuziv. Spațiul public a fost și este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost apreciat și lăudat în loc să fie luate măsuri de verificare dacă e sau nu adevărat. (...) Falsificarea unor convorbiri telefonice, înregistrări cu un conținut, iar transcriptul avea alt continut. Am hotărâri judecătorești în care instanța a constatat ce se aude și ce se vede între înregistrare și transcriere motiv pentru care cauza a fost trimisă înapoi la urmărire penală. E un lucru foarte grav", a spus Tudorel Toader, în prezentarea raportului privind activitatatea managerială la DNA.

Raportul mai arată tergiversarea soluționării unor cauze.

"Dosarul Microsoft cu sute de milioane de euro lăsat de mult în nelucrare că a trecut termenul rezonabil, de prescipție, ceea ce este inadmisibil", a mai spus Toader.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire