luni, 19 august 2019

Ministrul Justiției: 'Un dosar al DNA din 2004 s-a rezolvat prin conexare în 2017; e ceva în neregulă'

Ministrul Justiției:  'Un dosar al DNA din 2004 s-a rezolvat prin conexare în 2017; e ceva în neregulă'

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, la finalul audierilor inspectorilor judiciari care au controlat DNA, că are o nelămurire legată de faptul că un dosar din 2004 a fost 'rezolvat' prin conexare în 2017, motiv pentru care 'e ceva în neregulă'.

În ultimii 10 ani, s-au făcut 136 de controale, eu știu asta. Dar sunt punctuale. O evaluare de fond nu s-a făcut din 2007. Concluzia mea e că, cel puțin la cinci ani, un astfel de control termatic de fond ar trebui făcut la un parchet. Voi trece în proectul de legi ale justiției. E nefiresc ca, în 10 ani, alții să fie controlați de 10 ori și alții niciodată. (...) Am o nedumerire. Să ai dosar penal din 2004 și să nu fie rezolvat decât prin conexare în 2017. Termenul rezonabil, celeritatea, lipsa unei proceduri penale selective sunt excluse. Se prescrie din 2005 de atâtea ori. E ceva în neregulă acolo”, a spus Toader.

Afirmația lui Toader a fost făcută la finalul ședinței Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul căreia adjunctul IJ, Gheorghe Stan, dar și alte trei inspectoare judiciare și-au prezentat punctele de vedere cu privire la controlul efectuat la DNA.

Comenteaza aceasta stire