luni, 28 mai 2018

Ministrul Sănătății: Salariile medicilor vor crește cu cel puțin 70% de la 1 martie!

Ministrul Sănătății: Salariile medicilor vor crește cu cel puțin 70% de la 1 martie!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că personalul medical din sistemul de sănătate va avea creșteri de la 70 la 170%, astfel un medic primar va ajunge să câștige net, de la 1 martie, peste 9.000 de lei, în timp ce medicii legiști vor primi chiar și 4.000 de euro.

"De la 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022. În acest context, începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali, salariile brute, vor crește față de luna ianuarie cu salariile cuprinse între 70 și 173 la sută. Astfel încât un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939, în ianuarie 4.108 lei, iar în martie 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă și pentru condiții. Acestea pot dubla salariul net", a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă.

De cele mai mari creșteri, în schimb, vor beneficia medicii legiști și cei de anatomie patologică, ei ajungând la un salariu brut de 4.000 de euro, după o creștere de 71%.

Ministrul Sănătății a explicat că asistenții medicali cu studii superioare vor avea o majorări de aproximativ 1.200 de lei, adică, de la 1.800 de lei cât câștigau în decembrie 2017 vor ajunge la peste 3.000 de lei, la 1 martie 2018. De asemenea, nici în cazul lor, aceste majorări nu cuprind și sporurile de tură, de sărbători legale și de condiții, care pot dubla aproape salariul.

De creșteri vor beneficia și infirmierele care vor primi un salariu net peste 2.500 de lei, de la 1.200 de lei.

"Medicii rezidenți vor beneficia de o creștere salarială semnificativă, iar până la intrarea în vigoare a acestor creșteri vor beneficia de burse de rezidențiat. Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază brute vor crește între 151 și 287 la sută în funcție de specialitate. Un medic rezident anul I are în prezent un salariu brut de 1.985 de lei. După creșterea salarială va avea 5.700 de lei brut, astfel încât ajunge în anul VI cu un cuantum de 7.900 de lei brut. Medicii rezidenți pot obține venituri suplimentare prin orele de gardă, având în vedere că ei pot fi incluși la cerere în linie de gardă. Tot de la 1 martie, medicii rezidenți vor beneficia de norma de hrană", a explicat ministrul Sănătății.

Nici medicii de familie nu sunt uitați, chiar dacă sunt finanțați din bugetul CNAS, aceștia vor avea o creștere a punctului de la 4,8, la 5,82, de la 1 aprillie, atunci când se vor semna contractele cadru. Punctul se aplică fie pe numărul de pacienți, fie pe numărul de servicii, iar cu ajutorul lui se calculează salariile medicilor de familie.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Dispozitiv performant pentru bebeluși, cumpărat de Spitalul Județean datorită sportului practicat în familie!
De Neptun TV 23 mai 2018

Un dispozitiv performant, singurul din unitățile spitalicești din sud-estul României, a fost cumpărat cu bani strânși la un eveniment sportiv. Astfel, 450 copii și părinți au contribuit la dotarea Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu videolaringoscop necesar nou-născuților aflați în stare critică.

Aproape 200 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână! Ministrul Sănătății: 'Vom demara o campanie de vaccinare door to door'
De Neptun TV 12 mai 2018

Aproape 200 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 12.991, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

ALARMANT! Medicamentele banale cu care se droghează adolescenții!
De Neptun TV 7 mai 2018

Deși medicamentele ar trebui eliberate numai pe bază de rețetă medicală, uneori farmaciștii mai închid ochii.

GREVĂ de avertisment în sănătate! Solidaritatea Sanitară pichetează, azi, mai multe spitale - protestul, în același timp cu greva anunțată de Sanitas
De Neptun TV 7 mai 2018

Sindicatul Solidaritatea Sanitară a anunțat că, azi, va organiza o „grevă românească” de avertisment prin pichetarea mai multor spitale ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor legate de sporuri.