joi, 18 iulie 2019

Modificările la Codul de procedură penală, votate de Senat

De Mediafax 13:04, 13 iunie 2018 119 vizite Justiție
Modificările la Codul de procedură penală, votate de Senat

Proiectul de lege care aduce modificări la Codul de procedură penală a fost votat în plenul de miercuri al Senatului, Camera Deputaților urmând să dea votul în calitate de for decizional.

Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 74 de voturi pentru, 28 de voturi împotrivă și nicio abținere.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală vizează transpunerea directivei UE legată de prezumția de nevinovăție, printre modificări regăsindu-se și cea referitoare la distrugerea probelor unei înregistrări obținute în mod ilegal.

Comisia pentru legile Justiției a dat vot favorabil modificărilor Codului de procedură penală. Au fost 15 voturi "pentru" și 3 voturi "împotrivă".

 

Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justiției aduse Codului de procedură penală, se numără cel care prevede că procurorii pot distruge probele unei înregistrări obținute în mod ilegal.

"Probele obțiunute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal, fiind lovite de nulitate absolută. (...) Nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrată determină excluderea probei și a mijloacelor de probă. Probele și mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul Parchetului în ce privește cauzele aflate în faca de urmărire penală, respectiv al instanței, în ce privește cauzele aflate în curs de judecată", prevede propunerea CSM, asumată de PSD și ALDE, adoptată în Comisie.

Un alt amendament se referă la faptul că o persoană poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunț pe care l-a făcut, doar dacă acesta este făcut într-un termen de maximum șase luni de la data la care persoana a luat la cunoștință de săvârșirea infracțiunii.

Forul de specialitate a modificat Codul de procedură penală, adoptând o propunere potrivit căreia o instanță de apel nu poate desființa decizia, în primă instanță, de achitare a unui inculpat și nu poate da o hotărâre de condamnare în apel, fără readministrarea probelor sua fără probe noi.

O altă modificare, adoptată de forul de specialitate, vizează articolul 453 din Codul de procedură penală prevede că revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută în cazul neredactării sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei.

Senatul este primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Comenteaza aceasta stire