miercuri, 21 august 2019

Nava Școală 'Mircea' a plecat în tradiționalul marș internațional de instrucție, cu un echipaj de 179 de membri

Nava Școală 'Mircea' a plecat în tradiționalul marș internațional de instrucție, cu un echipaj de 179 de membri

Nava-Școală „Mircea” a plecat duminică, din portul Constanța, în tradiționalul marș internațional de instrucție, la bordul velierului aflându-se un echipaj de 179 de membri. După trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini, nava va reveni acasă. 

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, marșul de instrucție are anul acesta o însemnătate aparte, nava-simbol a învățământului românesc de marină urmând să împlinească, în această lună, 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române.

„Pentru a marca acest moment istoric, nava va ajunge în Hamburg, portul unde a fost construită în 1939, iar la întoarcerea în portul Constanța va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii”, au transmis reprezentanții SMFN.

Nava-Școală „Mircea” va traversa, pe parcursul celor trei luni de marș, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia).

Echipajul navei este format din 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li se alătură și 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Portugalia, Polonia, Turcia și Ucraina.

Velierul va acosta în portul Almeria (Spania), în perioada 25 - 26 mai, pentru ca membrii echipajului să își poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Nava-Școală „Mircea” se va întoarce acasă, miercuri, 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini.

În cei 80 de ani scurși de la primul vânt prins în vele, „Mircea” a reprezentat România în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa și America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generații de marinari militari.

Comenteaza aceasta stire