vineri, 19 iulie 2019

NENOROCIRE ÎN MATERNITĂȚI. Personal INSUFICIENT și logistică medicală DEPĂȘITĂ în majoritatea maternităților din România!

NENOROCIRE ÎN MATERNITĂȚI. Personal INSUFICIENT și logistică medicală DEPĂȘITĂ în majoritatea maternităților din România!

Personal insuficient, analize vitale care nu pot fi efectuate noaptea sau în zilele de sărbătoare, rată mare a nașterilor prin cezariană și logistică medicală depășită – acestea sunt doar câteva dintre problemele reclamate de maternitățile din România, în urma unui studiu efectuat de Salvati Copiii, care a vizat 163 de unități din întreaga țara.

În acest context, liniile de gardă de ATI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de 1,5, se arată în studiul Asociației Salvați Copiii.

Dintre cele 163 de maternități care au răspuns sondajului, 95 sunt de nivel I, 45 de nivel II și 23 de nivel III, conform Ordinului Ministrului Sănătății Publice nr.1881/2006, privind ierarhizarea unităților spitalicești, a secțiilor și compartimentelor de obstetrică- ginecologie și neonatologie, actualizat în anul 2012.

Un procent covârșitor al maternităților de nivel I - 91% - au mai puțin de cinci medici de obstetrică- ginecologie, în vreme ce 99% au mai puțin de cinci medici neonatologi. În cazul maternităților de nivel I, în peste jumătate dintre acestea nu se pot efectua ecografii în timpul nopții.

Statistica mai arată că 69% dintre maternitățile de nivel I au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 92% au mai puțin de 10 asistente neonatologie.

În cazul maternităților de nivel II, 9% au mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, 73% au mai puțin de 5 cinci medici neonatologie, 14% au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 20% au mai puțin de 10 asistente neonatologie.

Comenteaza aceasta stire