joi, 18 iulie 2019

Nicușor Constantinescu, achitat definitiv în dosarul în care fusese condamnat la 6 ani de închisoare

La capătul unui proces care a durat patru ani, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Nicuşor Constantinescu într-unul dintre dosarele de abuz în serviciu. Sentinţa de astăzi este definitivă. Este vorba despre dosarul în care a fost arestat, în anul 2014, după ce afaceristul Marian Turbatu l-a reclamat pentru că nu ar fi emis certificate de urbanism pentru construcţia unui parc de eoliene. Deşi chiar fratele lui Turbatu a demontat acuzaţiile denunţătorului, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, la 6 ani de închisoare.

Nicușor Constantinescu, achitat definitiv în dosarul în care fusese condamnat la 6 ani de închisoare

Sentința de astăzi vine după 4 ani de proces, început cu o descindere în forță, la locuința lui Nicușor Constantinescu.  În martie 2014 un pluton de mascați înarmați a descins la primele ore ale dimineții la casa lui Nicușor Constantinescu.

Au venit de parcă ar fi căutat teroriști, au răscolit imobilul, iar Constantinescu i-a acuzat că i-au percheziționat inclusiv ghiozdanului copilului său, care se pregătea să plece la școală. Fostul președinte al Consiliului Județean a fost dus cu duba la audieri la sediul central al DNA. A fost reținut, dar eliberat apoi de instanță.

 În ultimii ani, frații Turbatu s-au făcut remarcați în presă prin modul în care își înșelau partenerii de afaceri. În firma de energie pe care o dețineau erau asociați cu doi cetățeni germani. Aceștia i-au reclamat pentru fals în înscrisuri după ce frații Turbatu au semnat în locul lor bilanțurile contabile ale firmei. Afaceristul Marian Turbatu l-a denunțat la DNA pe Constantinescu deoarece Consiliul Județean Constanța nu i-ar fi eliberat certificatele de urbanism pentru un parc eolian în apropierea localității constănțene Fântânele.

Numai că până și fratele lui Marian Turbatu a recunoscut în instanță că eliberarea documentației nu a fost condiționată în niciun fel de Consiliul Județean. În plus, avocații lui Constantinescu au demonstrat în fața judecătorilor că terenul pe care urma să se construiască parcul eolian era disputat de comunele Cogealac și Fântânele. Iar legea interzice orice construcție pe terenurile aflate în litigiu.

În ciuda acestor dovezi, prima instanță, Tribunalului București, l-a condamnat pe  Constantinescu la 6 ani de închisoare iar pe fostul director al Regiei Județene de Drumuri și Poduri, Adrian Gâmbuțeanu la  ani, 5 luni si 10 zile de închisoare, tot pentru abuz în serviciu. Astăzi însă, Curtea de Apel București a desființat sentința și i-a achitat definitiv pe Nicușor Constantinescu și Adrian Gâmbuțeanu.

Acesta este însă doar unul din dosarele pe care DNA le-a deschis pe bandă rulantă împotriva fostului președinte al Consiliului Județean Constanța. Procurorii au făcut din acest dosar un adevărat spectacol mediatic cu mascați înarmați până în dinți care l-au ridicat pe Constantinescu de acasă și l-au aruncat după gratii. După trei ani de proces, instanța Curții de Apel București a decis că toate acuzațiile formulate de procurori nu există și l-au achitat definitiv.

"Am luat la cunoștință cu satisfacție de soluția de achitare definitivă pronunțată de Curtea de Apel București după exact 4 ani de proces, în care d-nul Constantinescu a fost reținut, arestat preventiv, arestat la domiciliu, casa percheziționată, supus unui stres continuu exact în perioada în care acesta a fost supus unor complicate proceduri medicale și mă întreb, sper că nu retoric, dacă va răspunde cineva pentru afectarea drepturilor și intereselor sale legitime și modul în care au fost angrenate importante resurse ale statului român ce a presupus importante cheltuieli (percheziții, interceptări etc). Menționez că această soluție de achitare a fost dată pentru un număr total de 24 de fapte, motivat de împrejurarea că nu sunt prevăzute de legea penală, argumente invocate încă de la momentul declanșării procesului în urmă cu 5 ani, însă ignorate total de judecătoarea de la Tribunalul București, care a dispus în schimb arestarea d-nului Constantinescu în mai multe rânduri motivat de împrejurarea că nu ar fi în realitate bolnav. Sper ca această soluție să mai schimbe puțin perspectiva soluționării acestor gen de dosare intrumentate într-o anumită direcție", a declarat Marius Mocanu, avocatul lui Nicușor Constantinescu.

Citiți mai jos sentința instanței:

"În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite apelurile declarate inculpații Gâmbuțeanu Adrain George și Constantinescu Nicușor Daniel împotriva sentinței penale nr.1602/27.06.2016 pronunțată de Tribunalul București - Secția I Penală, în dosarul nr. 17805/3/2014. Desființează, în parte,  sentința penală atacată și, rejudecând, în fond: Constată că legea penală mai favorabilă în ansamblul ei este Vechiul cod penal cu referire la inculpatii Gâmbuțeanu Adrain George și Constantinescu Nicușor Daniel. În temeiul art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică dată celor trei infracțiuni de abuz în abuz în serviciu reținute în dauna persoanei vătămate Curtea de Conturi a României, pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Gâmbuțeanu Adrain George, din infracțiunile prev. art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (modif. prin Legea nr.187/2012) rap. la art. 297 Noul cod penal în trei infracțiuni prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (anterior modificării din 01.02.2014) rap. la art. 248 Cod penal din 1968, cu aplic. art. 5 Noul cod penal.

Menține dispoziția primei instanțe privind schimbarea încadrării juridice cu privire la inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel (trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dauna persoanei vătămate Curtea de Conturi a României). În temeiul art. 396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art. 17 alin. 2 Cod procedură penală ?i art. 16 alin.1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Gâmbuțeanu Adrain George pentru infrac?iunile de abuz în serviciu prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (anterior modificării din 01.02.2014) rap. la art. 248 Cod penal din 1968, cu aplic. art. 5 Noul Cod penal, ( trei fapte în dauna persoanei vătămate Curtea de Conturi a României). Constată că inculpatul Gâmbuțeanu Adrain George a fost arestat preventiv de la data de 19.03.2014 până la data de 28.03.2014. În temeiul art. 396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art. 17 alin. 2 Cod procedură penală ?i art. 16 alin.1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel pentru infrac?iunile de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 26 Cod penal din 1968 rap. la art. 13/2 din legea 78/2000 (anterior modificării din 01.02.2014) rap. la art. 248 Cod penal din 1968, cu aplic. art. 5 Noul Cod penal (trei fapte reținute prin rechizitoriu în dauna persoanei vătămate Curtea de Conturi a României) În temeiul art. 396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art. 17 alin. 2 Cod procedură penală și art. 16 alin.1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel pentru infracțiunile de abuz în serviciu prev. de art. 246 Cod penal din 1968 cu aplic. art. 5 Noul Cod penal (douăsprezece fapte reținute prin rechizitoriu în dauna părților civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL și SC Energii Alternative SRL ). În temeiul art. 396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art. 17 alin. 2 Cod procedură penală și art. 16 alin.1 lit. b teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel pentru infracțiunile de abuz în serviciu prev. de art. 246 Cod penal din 1968 cu aplic. art. 5 Noul Cod penal (nouă fapte reținute prin rechizitoriu în dauna părților civile SC Romwind SRL și SC Energii Alternative SRL).

Constată că inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a fost reținut 24 de ore în data de 19.03.2014 și arestat preventiv de la data de 06.11.2014 până la data de 26.11.2014 și de la data de 13.06.2016 la data de 28.10.2016. În temeiul art. 25 alin.5 lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de părțile civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL și SC Energii Alternative SRL. În temeiul art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justiție -DNA și de părțile civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL și SC Energii Alternative SRL. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă părțile civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL și SC Energii Alternative SRL la câte 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate care nu contravin prezentei decizii . Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 23.03.2018"

Comenteaza aceasta stire