joi, 21 februarie 2019

Nimic despre decizia CCR: Nevoia de 'tătuc'

Nimic despre decizia CCR: Nevoia de 'tătuc'

E ceva în gena societății noastre, care ne face ciclic să căutăm un fel de părinte al națiunii, un lider de necontestat, indiferent că acesta are sau nu legătură cu evoluția pe care ne-o dorim. Să fiu mai explicit. Primul „tătuc” poate fi considerat Alexandru Ioan Cuza. Vă amintiți probabil poveștile despre cum făcea Cuza dreptate și povestea cu ocaua mică. A urmat primul rege Ferdinand și el văzut ca un „tătuc”. Reflexul deja format, al poporului care adulează „tătucul” a fost continuat și adus la nivelul unui cult în vremurile celebrilor Gheorghe Gheorghiu Dej și Ana Pauker. Cultul „tătucului” a fost desăvârșit în epoca lui Nicolae Ceaușescu. După revoluție Ion Iliescu a fost văzut ca noul „tătuc”, ceva mai democratic, al națiunii.

Apogeul post revoluționar au fost cei 10 ani de președinție ai lui Traian Băsescu, președintele jucător, care în aplauzele multora, dar și a Europei și a SUA, practic a acaparat pârghiile statul român. A lăsat în urma sa un sistem, paralel cu puterea generată din Constituția României, bazat pe pârghii ilegale și pe combinațiile Serviciilor Secrete, a cărei țintă pare să fi fost cetățeanul român, opoziția lui față de regim și nu contracararea pericolelor externe. Sistemul, ca să nu îi spunem altfel, a fost moștenit de Klaus Iohannis, un președinte fără anvergura lui Traian Băsescu și fără capacitatea fostului căpitan de cursă lungă de a ține în mână “echipajul” și pârghiile de comandă.

După aproape 4 ani de mandat, prin decizia CCR, care îi spune lui Klaus Iohannis că trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, din fruntea instrumentului politic numit DNA, România a ajuns la un moment în care societatea poate pleca de la zero. Este momentul în care putem declanșa reset-ul. Președintele Klaus Iohannis are două posibilități: Ori o revocă pe Laura Codruța Kovesi și atunci justiția românească intră într-un amplu proces de reformă, care ar putea să ne aducă primenirea societății și o justiție democratică, ori Klaus Iohannis, sprijinit de cei ce simt încă nevoia de „tătuc, va refuza să pună în aplicare decizia CCR, ceea ce va arunca România în rândul țărilor unde Constituția este încălcată. Prin încălcarea constituției va fi deschisă ușa comiterii de noi și noi viitoare abuzuri, în numele unor interese și scopuri considerate mai importante decât respectarea legii fundamentale de organizare a statului.

E adevărat, cei care au reflexul „tătucului” se vor simți satisfăcuți și vor constitui o masă electorală importantă, pe care Klaus Iohannis va putea construi un al doilea mandat, dar încălcarea deciziei CCR și încălcările care vor veni, folosind prima încălcare ca scuză, vor duce România pe un drum pe care ne-am tot ferit să călcăm după 1989.

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire