miercuri, 19 iunie 2019

Nivel RECORD al datoriei globale. Cea mai mare parte s-a înregistrat în sectorul ne-financiar

De Mediafax 14:06, 22 iulie 2018 111 vizite Economic
Nivel RECORD al datoriei globale. Cea mai mare parte s-a înregistrat în sectorul ne-financiar

Datoria la nivel global a atins un nou record în primul semestru al anului 2018, de 247 de mii de miliarde de dolari, cea mai mare parte a acesteia aparținandu-i sectorului ne-financiar, se arată în datele unui raport conceput de Institute of International Finance (IIF).

Datoria la nivel global a atins reprezintă peste 318% din PIB-ul de la nivel global. Din acest total de 247 de de mii de miliarde de dolari, 186 de de mii de miliarde de dolari aparțin sectorului ne-financiar.

"Sectorul corporatist este puternic influențat și poate fi foarte vulnerabil la rate mai mari ale dobânzii", a avertizat Joseph LaVorgna, economist șef pentru cele două continente americane al băncii franceze Natixis, citat de CNBC.

Joseph LaVorgna a mai precizat că datoria corporativă față de PIB atât de ridicată se datorează ratei dobânzilor foarte scăzute.

În schimb, Mike Thompson, Președinte al Serviciului de Consultanță pentru Investiții din cadrul Standard & Poor's, citat de CNBC, este de părere că un rol îl joacă și și volatilitatea pieței, precum și inflația generată de războiul sino-american. Acesta din urmă putând avea un efect exagerat asupra activelor, în ciuda rezistenței surprinzătoare a piețelor de până acum.

Însă conform raportului conceput de Institute of International Finance (IIF), nu doar debitorii americani sunt expuși riscurilor, ci și cei ai piețelor emergente, mai ales pe fondul creșterii randamenteler și a ratelor dobânzilor, fenomen care scumpește semnificativ refinanțarea și rambursarea datoriilor în dolari.

 

 

Comenteaza aceasta stire