duminică, 20 ianuarie 2019

Nivel RECORD al datoriei globale. Cea mai mare parte s-a înregistrat în sectorul ne-financiar

De Mediafax 14:06, 22 iulie 2018 110 vizite Economic
Nivel RECORD al datoriei globale. Cea mai mare parte s-a înregistrat în sectorul ne-financiar

Datoria la nivel global a atins un nou record în primul semestru al anului 2018, de 247 de mii de miliarde de dolari, cea mai mare parte a acesteia aparținandu-i sectorului ne-financiar, se arată în datele unui raport conceput de Institute of International Finance (IIF).

Datoria la nivel global a atins reprezintă peste 318% din PIB-ul de la nivel global. Din acest total de 247 de de mii de miliarde de dolari, 186 de de mii de miliarde de dolari aparțin sectorului ne-financiar.

"Sectorul corporatist este puternic influențat și poate fi foarte vulnerabil la rate mai mari ale dobânzii", a avertizat Joseph LaVorgna, economist șef pentru cele două continente americane al băncii franceze Natixis, citat de CNBC.

Joseph LaVorgna a mai precizat că datoria corporativă față de PIB atât de ridicată se datorează ratei dobânzilor foarte scăzute.

În schimb, Mike Thompson, Președinte al Serviciului de Consultanță pentru Investiții din cadrul Standard & Poor's, citat de CNBC, este de părere că un rol îl joacă și și volatilitatea pieței, precum și inflația generată de războiul sino-american. Acesta din urmă putând avea un efect exagerat asupra activelor, în ciuda rezistenței surprinzătoare a piețelor de până acum.

Însă conform raportului conceput de Institute of International Finance (IIF), nu doar debitorii americani sunt expuși riscurilor, ci și cei ai piețelor emergente, mai ales pe fondul creșterii randamenteler și a ratelor dobânzilor, fenomen care scumpește semnificativ refinanțarea și rambursarea datoriilor în dolari.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Fiscul șterge unele datorii ale persoanelor fizice. Cine sunt cei vizați de această măsură
De Neptun TV 17 ianuarie 2019

În primele zile ale fiecărui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează anumite datorii existente la finele anului precedent.

Banca Mondială anunță perspective sumbre pentru economia globală: Creșterea globală va încetini în 2019
De Mediafax 10 ianuarie 2019

În raport, Banca Mondială estimează că economia României va crește în acest an cu 3,5%, o prognoză mai redusă cu un punct procentual decât cea din iunie 2018. De asemenea, BM și-a redus cu un punct procentual estimarea pentru 2020 și 2021, la 3,1%, respectiv 2,8%.

ROBOR la 3 luni și la 6 luni au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele 7 luni
De Neptun TV 10 ianuarie 2019

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a coborât joi la 3,22%, de la 3,23% miercuri. Un nivel mai mic de atât, de 3,20%, a fost înregistrat la data de 25 iunie 2018.

Banca Mondială a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2019 și în 2020
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

Excluzând Turcia, creșterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activității economice în țări ca Bulgaria și România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de prețul mai ridicat al țițeiului, apreciază BM.

CRIZA financiară e la un pas de explozie. Previziunile specialiștilor pentru 2019 sunt SUMBRE
De Neptun TV 29 decembrie 2018

După un deceniu de dobânzi scăzute care au alimentat o creștere uriașă a acțiunilor, imobiliarelor și altor active, punctele de vulnerabilitate financiară nu sunt greu de identificat.