marţi, 19 iunie 2018

NOAPTEA MUZEELOR 2017. Lista și programul instituțiilor din toată țara deschise sâmbătă noapte!

De Mediafax 11:19, 19 mai 2017 862 vizite Eveniment

Ca în fiecare an, cu ocazia Nopții Muzeelor, în 20 mai, Muzeul Marinei Române din Constanța participă la program și își așteaptă vizitatorii oferindu-le accesul gratuit în expoziția permanentă.

Mai mult decât atât, vor putea fi vizitate, în același regim, cinci expoziții temporare: ”Din istoria parașutismului militar”, ”Din activitatea Cercetașilor României”, ”Expoziția hispano-română” - expoziție de pictură semnată de Eduardo Diez, Mihaela Ilie și Mircea Romanescu, ”Răsfoind filele istoriei” - organizată de Liga Maiștrilor Militari de Marină, precum și o expoziție de pictură semnată de elevi, membri ai Colegiului Național ”Traian” din Constanța, organizată cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la înființarea instituției de învățământ.

Programul oferit de Muzeul Marinei Române de Noaptea Muzeelor se va derula între orele 19.00 – 24.00.

La program și-au mai anunțat participarea și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, cu program 20.00 - 23.00, și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în program 20.00 – 24.00.

De asemenea, și Muzeul de Arheologie ”Callatis” din Mangalia a anunțat că va participa la cea de-a 13-a ediție ”Nopții europene a muzeelor”, organizând cu acest prilej o serie de manifestări culturale, care vor avea loc între orele 18.00 - 24.00 și care vor cuprinde o piesă de teatru, o expoziție de grafică și pictură, activități de modelaj și pictură pe lut și o sesiune de comunicări științifice.

Cluj

Potrivit Centrului Cultural Cluj, muzeele din Cluj-Napoca vor putea fi vizitate normal în prima parte a zilei de sâmbătă, urmând ca porțile să se deschidă din nou cu începere de la ora 19 și până în jurul orei 1 a doua zi.

Zece persoane vor înnopta, în premieră, în Muzeul de Artă Cluj-Napoca, de Noaptea Muzeelor, la fel cum se întâmplă în marile muzee ale lumii, acestea urmând să participe la un tur ghidat condus de autorul unei expoziții, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai noului val de pictori ai Școlii de la Cluj.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu doar patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani.

”În premieră pentru Noaptea Muzeelor, în acest an 10 iubitori de artă vor avea unica ocazie de a participa la un tur ghidat condus chiar de autorul expoziției , Marius Bercea, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai noului val de pictori ai Școlii de la Cluj, după care să înnopteze în muzeu, la fel cum se întâmplă în alte mari incinte expoziționale precum Smithsonian Museum Washington DC, The American Museum of Natural History New York, Tate Britain London și multe altele”, a informat Centrului Cultural Clujean.

Accesul celor zece persoane în muzeu se va realiza la ora 1, acestea urmând să servească o cină târzie alături de Marius Bercea, după care vor porni într-un tur ghidat special conceput pentru ele, având oportunitatea de a discuta liber despre picturile și activitatea artistului.

La finele programului special de două ore, cei zece participanți vor dormi într-una dintre camerele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului. Participanții vor fi sfătuiți să-și aducă saci de dormit de acasă pentru a putea înnopta în condiții decente în Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cei 10 vor fi aleși de un juriu format din reprezentanții Centrului Cultural Clujean și ai Muzeului de Artă dintre persoanele care se vor înscrie pe pagina de socializare a Centrului.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca funcționează în Palatul Banffy, fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), un edificiu laic baroc al orașului și unul de referință pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania.

La Noaptea Muzeelor participă și muzeele din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Astfel, Vivariul UBB va inaugura noul spațiu expozițional dedicat țestoaselor uriașe din Africa, dar va pune la dispoziția publicului și expoziția permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale, 10 specii de pești, 9 specii de micromamifere și 6 specii de păsări.

Muzeul de Paleontologie - Stratigrafie al UBB propune pentru Noaptea Muzeelor o călătorie în trecut, pentru a cunoaște lumea exotică din apele calde ale mării care acoperea cândva Bazinul Transilvaniei. Astfel, fosilele expuse în Colecția de paleontologie a Bazinului Transilvaniei sunt mărturii ale existenței unei faune marine complexe cu ajutorul căreia se poate reconstitui evoluția geologică a bazinului, pe parcursul mai multor milioane de ani.

Muzeul de Istorie a al UBB organizează expoziția temporară ”Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai” care își propune să scoată în evidență câteva evenimente importante din istoria universități clujene”, ce au avut loc în luna mai, în secole și circumstanțe extrem de diferite”. Muzeul se poate vizita între orele 19-24.

Muzeul de Mineralogie UBB oferă publicului informații despre lumea mineralelor utilizate ca pietre prețioase, pietre de podoabă sau pietre decorative, vizitatorii având posibilitatea de a vedea atât materialul în formă brută, cât și în formă prelucrată, finisată, gata de a fi montat sub formă de bijuterii. Programul de vizite, între orele 19-24.

Publicul va putea vizita gratuit de Noaptea Muzeelor și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei - Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei), unde sunt prezentate două colecții permanente și o expoziție temporară: colecția de istorie a farmaciei, colecția de aparatură medicală și expoziția „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală din vechile farmacii transilvănene”.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează mai multe evenimente, atât la sediul instituției – Palatul Reduta, din centrul municipiului Cluj-Napoca, cât și în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, secția în aer liber.

”Festivalul Național de Ceramică Contemporană CAOLIN este, în acest an, la editia a IV-a. Evenimentul oferă o imagine elocventă a evoluției artei ceramice românești, care se exprimă astăzi într-o impresionantă diversitate stilistică si semantică. Evenimentul va cuprinde o expoziție cu vânzare cu 19 artiști, iar tipurile de ceramică expuse sunt: produse utilitare, bijuterie contemporană, obiecte de design și decorative. De asemenea, vor avea loc ateliere gratuite și demonstrații de creație pe suport ceramic susținute de profesori ai Liceului de Arte Plastice din Cluj, de membri ai asociației Terra Dacica Aeterna și de artiști ai Fabricii de Pensule”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj.

Programul de vizitare va fi între orele 13 – 01, Palatul Reduta, și 10-18 Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia”, accesul publicului fiind gratuit.

La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truța” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” SA, se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor, punând la dispoziția clujenilor interesați un mijloc de transport gratuit, cu plecare periodică din zona parcărilor din Pieței Unirii, în intervalul 20.00 – 01.00. Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte specifice activității de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, precum și o colecție inedită de capace de canal din Europa.

Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central prezintă expoziția de fotografie „Clujul are farmec”, iar Muzeul Mitropoliei Clujului invită vizitatorii în Noaptea Muzeelor la expoziții, ateliere demonstrative de pictură și restaurare, intermezzo muzical și o prezentare a icoanele făcătoare de minune ale Maicii Domnului de la Ilișua (1673), aflată în colecția Muzeului Mitropoliei, și cea de la Mănăstirea Strâmba din județul Sălaj (1673), care poartă amprenta pictorului Luca din Iclod, cel care a pictat și Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nicula, în 1681.

Noaptea Muzeelor va fi marcată și în ambianța medievală a Centrului de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor când cornul străjerilor va suna de nouă ori.

„La intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 9 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule, oralitură și surprize șip entru cei mici”, au anunțat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

De asemenea, Noaptea Muzeelor va înseamna acces gratuit și pentru persoanele care vor vizita Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea și Galeria de Artă a Muzeului Municipal Dej.

La Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea, poeta Minerva Chira își va prezenta volumul de poezie „Drumul pe sub pământ duce în cer?”, iar pe parcursul evenimentului vor putea fi vizitate expozițiile permanente ale muzeului: expoziția memorială dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziția etnografică din „Casa Albă”, expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată atât în Casa „Ady Endre”, cât și la parterul Castelului, precum și expoziția temporară „Icoana” - expoziție de icoane pe sticlă și lemn din colecțiile Muzeului Memorial „Octavian Goga”.

Alba Iulia

Paradă cu zeci de personaje și personalități istorice, între care Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, Regii Ferdinand și Maria, Camil Velican, primul primar al municipiului Alba Iulia, dar și ateliere antice, dansuri romane și lupte de gladiatori, vor avea loc, sâmbătă, de Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor va începe de la ora 19.00, pe aleea dintre Sala Unirii și Muzeul Național al Unirii, cu o reprezentație a trupelor de daci și legiunilor romane de la Alba Iulia și va continua cu o paradă a personajelor și personalităților istorice.

Evenimentele se vor desfășura, apoi, în alte trei locații, între orele 20.00 și 1.00.

Localnicii și turiștii pot vizita gratuit Muzeul Național al Unirii, unde își pot face fotografii și chiar pot comunica cu personaje istorice, cavaleri și domnițe, dar și cu personalități, între care Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, Regii Ferdinand și Maria, Camil Velican, primul primar al municipiului Alba Iulia. Totodată, cei care vizitează muzeul vor avea ocazia să asculte muzică barocă și interbelică, dar și jazz, momente susținute de cunoscuți artiști locali, Liviu Cernat, Ovidiu Pârjol, Robert Gavrilaș și Laura Orian.

Și în Sala Unirii, locul în care la 1 Decembrie 1918 s-a semnat actul de Unire a României cu Transilvania, vor avea loc ateliere de cusături tradiționale și confecționat jucării.

De asemenea, pe strada Muzeului vor avea loc, de la ora 20.00 până după miezul nopții, reprezentanții ale Gărzii Naționale, dansuri romane și lupte de gladiatori.

Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii, a spus că sunt oameni inclusiv din Timișoara care vin special la Alba Iulia pentru Noaptea Muzeelor.

”Evenimentul Noaptea Muzeelor este deja unul cu tradiție și într-adevăr în activitățile anuale ale muzeului putem spune că este în top 3. Am obișnuit deja comunitatea locală, regiunea, ca la Noaptea Muzeelor să aducem în fața vizitatorilor personajele istorice, să arătăm că aici, la Alba Iulia, istoria prinde viață”, a spus Constantin Inel.

Noaptea Muzeelor a debutat la Alba Iulia în anul 2008 și a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros, iar potrivit organizatorilor în 2016 au fost prezente peste 11.000 de persoane.

Sibiu

În Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului va concerta Phoenix, de Noaptea Muzeelor, oaspeții vor mânca gogoși tradiționale și preparate culinare romane, ca cele pe care le mâncau soldații, în campaniile militare.

Muzeul Național ”Brukenthal” din Sibiu deschide doar Palatul în “Noaptea Muzeelor”, iar la Muzeul Bisericii Evanghelice C. A. din România, din Casa Teutschprogramul se va derula încă de dimineață, între orele 10 – 21.30.

Potrivit conducerii CNM ASTRA, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului va fi intrare gratuită începând cu ora 18. Pe scena de pe lac până la miezul nopții vor avea lor activități. Astfel, de la ora 18.30 va fi spectacol de dans folcloric, iar de la ora 20.30 pe scenă va urca Domino, o trupă care combină țambalul, tobele și chitara bas. De la ora 22, pe scena din Muzeul în Aer Liber vor urca membrii trupei Phoenix.

Paralel, tot în Muzeul în Aer Liber, dar în zona Târgului de Țară, vor avea loc demonstrații culinare, în cadrul cărora se vor pregăti gogoși tradiționale și preparare culinare romane, așa cum mâncau soldații romani în campaniile militare. Tot aici, până la ora 21, Asociația ”Castrum Novis” va desfășura ateliere de tras cu arcul, făurit săgeți, confecționat obiecte din piele sau workshopuri de fierărie, iar Asociația ”Veteris Milites” va organiza ateliere de monetărie, bijuterii, scriere antică și jocuri de altădată.

Și la Gospodăria din Hodac, din cadrul Muzeului, vor avea loc acțiuni, cei mici având posibilitatea, de la ora 18, să devină actori în poveștile copilăriei.

La Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”, vizitatorii vor face o ”călătorie” în Africa, Asia, Australia, vor întâlni civilizații fascinante și oameni din zone îndepărtate. Expoziția cu același nume este o poveste care ilustrează circa 17.500 kilometri, cu 142 de obiecte din 75 de țări. Aceasta va fi deschisă de sâmbătă, 20 mai, până duminică, la ora 00.30.

La Muzeul de Etnografie Săsească ”Emil Sigerus” din Casa Artelor va fi deschisă și expoziția ”Rosturi și Rostiri la sași”.

Cei dornici să descopere județul pot participa la Caravana ”Noaptea Muzeelor 2017”, iar pentru asta trebuie să se înscrie la un traseu care va include obiective cultural-turistice din Axente Sever, Valea Viilor, Mediaș și Dumbrăveni, iar plecarea se va face la ora 10, de la poarta principală a Muzeului în Aer Liber.

La Muzeul Național “Brukenthal” va fi deschis doar Palatul din Piața Mare, între orele 16 -24, ultima intrare fiind permisă la ora 23.15. Pe 21 mai, expozițiile din Palatul ”Brukenthal” vor fi închise. Atât sâmbătă, cât și duminică, celelalte sedii ale Muzeului vor funcționa în program normal de vizitare.

“Celor care nu au mai vizitat Palatul Brukenthal de la Noaptea Muzeelor 2015, le adresăm invitația de a vedea noile expoziții deschise la etajul I, atmosfera interioarelor de la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX, sectoare tematice de prezentare a picturii europene – scena biblică și scena de război, precum și sectorul artei religioase în Transilvania. Doar cu ocazia <Nopții Muzeelor>, traseul de vizitare va cuprinde, în avanpremieră, și sectoare aflate încă în proces de amenajare, ce urmează să intre în circuitul permanent din a doua jumătate a anului 2017, respectiv biblioteca și cabinetul de curiozități”, a spus Dana Roxana Hrib, director general adjunct al Muzeului “Brukenthal”.

Potrivit acesteia, nu pot fi deschise mai multe sedii ale Muzeului, din cauza personalului redus.

Muzeul Bisericii Evanghelice C. A. din România, din Casa Teutsch din Sibiu, va fi deschis între orele 10 - 21.30. Potrivit organizatorilor, la ora 19.30 se va povesti despre expoziția temporară “Reformatio Transilvaniae 500 - Spații și simboluri ale sacrului sub incidența Reformei”, dedicată Reformei protestante, începute acum jumătate de veac. Sâmbătă, vizitatorii vor beneficia și de ghidaj gratuit în limba română de la ora 20.

Muzeul deschis în 2007 prezintă în circuitul de vizitare peste 800 de ani de istorie a sașilor transilvăneni și a bisericii lor. Prin obiectele prezentate, expoziția permanentă documentează istoria colonizării, construirea cetăților bisericești, viața cultică și comunitară, precum și a învățământului confesional. Piesele de mobilier bisericesc și colecția de vase de cult contribuie la ineditul expoziției Bisericii Evanghelice C.A.

Brașov

Castelul lui Dracula din Bran, dar și muzeele din Brașov își vor deschide porțile pentru public în noaptea de sâmbătă spre duminică, de Noaptea Muzeelor, vizitatorii având prilejul să vadă expozițiile și să participe la programe speciale pregătite pentru acest eveniment.

Castelul Bran, care este cel mai vizitat obiectiv turistic din România, va fi deschis, sâmbătă, între orele 20 și 24, intrarea fiind gratuită pentru toți cei care vor dori să îi treacă pragul.

”O vioară și un acordeon vă invită la Castelul Bran, sâmbătă, 20 mai, la ceas de seară. Își vor spune povestea, de la ora 20.00 până la miezul nopții, prin intermediul formației «Duo Café» din Brașov. O poveste despre istoria noastră, despre frumusețea și curajul Reginei Maria, despre legenda Contelui Dracula. Cel mai vizitat obiectiv turistic din România capătă un farmec aparte, sporindu-și aura de misterios și înfricoșător, în negura nopții. Podelele scârțâie, umbrele se preling pe lângă pereții reci, iar liliecii își fac rondul, deasupra impunătorului edificiu, într-un zbor haotic", a anunțat administrația Castelului Bran.

Reprezentanții castelului spun că atmosfera va fi îndulcită în Sala de Muzică ”Regina Maria”, unde vioara și acordeonul vor prinde viață printre partituri consacrate, iar personalul Castelului va ghida vizitatorii într-un tur unic. Ultimii vizitatori vor putea intra în Castelul Bran la miezul nopții.

De asemenea, Muzeul ”Casa Mureșenilor” din Brașov a pregătit un eveniment special pentru Noaptea Muzeelor, care se va desfășura în cele două secții ale muzeului, Casa Mureșenilor și Casa Ștefan Baciu. Astfel, la Casa Mureșenilor, din Piața Sfatului, programul de vizitare va fi între orele 18 și 4 dimineața, vizitatorii putând vedea expoziția permanentă ”Istoria familiei Mureșianu”, dar și expoziția temporară ”Muzeul Jucăriilor”. Reprezentanții muzeului au pregătit, pe lângă expoziții, și spectacole de muzică folk, chitară, violoncel, pian și flaut, precum și un atelier de confecționat jucării din materiale reciclabile cu artistul Daniel Roșca.

La Casa Ștefan Baciu de pe strada Gh. Baiulescu, programul de vizitare va fi între orele 17 și 24, unde participanții vor putea vizita expoziția permanentă ”Familia Baciu”, iar între orele 19 și 22 vor putea asista la o demonstrație de portrete tip caricatură realizate de graficianul Cătălin-Mihai Zaharia. Apoi, între orele 20 și 21.30 va urma un recital vocal instrumental susținut de Emilia Calefariu – soprană, Diana Gheorghiciuc – mezzosoprană, Helga-Leea Cristescu – chitară clasică și pianista Simona Patriche. La acest eveniment, prețul unui bilet este de 2 lei, iar copiii sub 14 ani au acces gratuit.

Și Muzeul de Istorie Brașov își va deschide porțile gratuit pentru vizitatori de la ora 17 până după miezul nopții. Aici, localnicii și turiștii pot viziona cel mai important proiect cultural al Muzeului, expoziția permanentă ”Identitatea istorică a Brașovului“, precum și expozițiile ”Reconstituire istorică epoca antică în Piața Sfatului“ și ”Reconstituire istorică Vânători de Munte“.

Un alt punct de atracție la Muzeul de Istorie este prezentarea unui stand cu proiectul ”Am fost cetățeanul Orașului Stalin/ I was citizen of Stalin town“ și a noului proiect câștigător AFCN ”Orașul Stalin pe înțelesul tuturor“. În cadrul acestui proiect, brașovenii, atât cei mai tineri, cât și cei care au trăit în anii ‘50 –’60, perioadă în care numele Brașovului a fost schimbat în Orașul Stalin, sunt invitați să se implice în proiect cu fotografii, obiecte și chiar amintiri din acea perioadă. Acest este singurul proiect românesc finanțat de Comisia Europeană pe componenta ”Memorie istorică europeană”.

Bistrița

Toate muzeele din Bistrița-Năsăud își deschid porțile sâmbătă, pe timp de noapte pentru toți vizitatorii, organizatorii pregătind activități inedite: de la expoziția Salvador Dali ”Biblia Sacră” la concerte de muzică folk, spectacol de dansuri săsești până la jocuri care combină creativitatea, abilitățile de orientare și capacitatea de a lucra în echipă.

La Muzeul din Bistrița poate fi vizitată expoziția Salvador Dali ”Biblia Sacra”, expoziția ”Generația Marii Uniri - Frații Alexandru și Ioan Lapedatu”, expoziția ”Painting/ now”, expoziția de artă contemporană ”Scurt circuit”, alături de expozițiile permanente. Cei care vor petrece Noaptea Muzeelor în această locație vor participa la un joc care combină creativitatea, abilitățile de orientare și capacitatea de a lucra în echipă. Vor avea loc o serie de activități pentru a încuraja cunoașterea secțiilor Muzeului Bistrița, iar de la ora 19 începe un concert muzică de folk cu Emeric Impre, Magda Pușkas, Rareș Suciu, Gloria Melu și Claudiu Popa.

Casa Argintarului din Bistrița găzduiește și ea o expoziție permanentă, iar de la ora 19 va avea loc un spectacol de dansuri săsești după care, în intervalul orar 20 – 23, va avea loc o proiecție de film, ”Circuitul burgurilor săsești din Transilvania”.

De asemenea, vor fi deschise publicului Muzeul Casa Săsească din Livezile, Muzeul Grăniceresc din Năsăud și Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi.

Accesul în toate muzeele din Bistrița-Năsăud se va face gratuit în Noaptea Muzeelor.

Timișoara

Muzeul Satului Bănățean, Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Artă din Timișoara sărbătoresc Noaptea Europeană a Muzeelor și au pregătit pentru public, printre altele, o expoziție de costume tradiționale, un recital de pian și o prezentare interactivă de arme.

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara organizează, sâmbătă, o serie de activități pentru a marca cea de-a 13-a ediție a Festivalului European Noaptea Muzeelor. Astfel, între orele 18 și 22, publicul este invitat să viziteze casele tradiționale realizate în cadrul muzeului. De asemenea, sunt organizate și mai multe expoziții, printre care una de podoabe bănățene, de fotografie veche și de costume tradiționale. Intrarea este liberă.

Și Muzeul de Artă din Timișoara celebrează Noaptea Europeană a Muzeelor, astfel că sâmbătă Palatul Baroc va fi deschis între orele 18.00 și 24.00, iar intrarea este liberă. Publicul va putea să participe la un recital de pian, la un concert susținut de corul Operei Române din Timișoara și la o discuție pe teme muzicale, artă vizuală și cultură umanistă. Totodată, pot fi vizitate două expoziții: una de artă conceptuală – sculptură a artistului Ingo Glass și alta de fotografii a artiștilor fotografi ai Academiei Ungare de Artă.

Muzeul Național al Banatului îi invită pe iubitorii de istorie și cultură să participe la ”Rondul de Noapte”, organizat în cadrul manifestării Noaptea Muzeelor, eveniment care oferă gratuit un program artistic și expozițional inedit. Programul va începe la ora 20 și se va încheia la 2 noaptea, iar publicul va putea descoperi colecția de antichități egiptene a muzeului.

Totodată, obiectele de patrimoniu achiziționate de către Muzeul Național al Banatului anul trecut se vor constitui în expoziția ”Patrimonium 2016”. De asemenea, vor fi organizate și diferite momente artistice, precum un concert de muzică istorică, un duel scenic și măiestrie cu arcul și o prezentare interactivă de arme. Copiii cu vârste între 6 și 14 ani se pot bucura de expoziția de știință interactivă ”Laborator”, iar pasionații de natură de expunerea de specimente naturalizate din colecția muzeului.

Arad

Complexul Muzeal Arad va fi deschis sâmbătă până după miezul nopții, când câteva zeci de expoziții și evenimente au loc atât în municipiu, cât și în județ. Intrarea la toate expozițiile este gratuită.

Muzeul și sălile de expoziții din municipiul Arad sunt deschise sâmbătă între orele 20.00-02.00, iar muzeele din orașul Lipova și comuna Șiria între orele 18.00-24.00.

Cele mai multe expoziții au loc la Palatul Cultural, între acestea numărându-se ”Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecția Gimnaziului Superior Regal”, care cuprinde 164 de piese naturalizate, cu valoare istorică, patrimonială, sau expoziția ”Oameni și melci”.

Tot la Palatul Cultural va fi organizat un atelier kinema ikon/filme documentare.

Cu ocazia celei de-a treisprezecea ediții a ”Nopții muzeelor”, Secția de Etnografie a Complexului Muzeal Arad își propune să aducă în fața publicului arădean o parte din rezultatele cercetărilor de teren din ultimii ani, materializate prin șapte filme documentare. Filmele se adresează tuturor persoanelor interesate de tradițiile și obiceiurile din Arad, vizând subiecte precum reallizarea pâinii în casă, vechile mori pe apă, canalul morilor, vestitul târg de la Pâncota sau practicarea unor vechi meșteșuguri cum ar fi împletitul nuielelor, olăritul sau confecționarea furcilor din lemn. Filmele vor putea fi vizionate până în data de 4 iunie 2017.

La Muzeul de Artă un moment special îi va fi dedicat ”pictorului sufletului românesc”, Nicolae Grigorescu, prin expoziția intitulată ”La peisaj cu Nicolae Grigorescu”.

”Este pentru prima dată, în ultima vreme, când toate lucrările din colecția Complexului Muzeal Arad semnate de către Nicolae Grigorescu vor fi expuse în același timp”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, PR-ul Complexului Muzeal Arad, Adelina Stoenescu.

Cu prilejul Nopții Muzeelor 2017, Muzeul de Artă Arad expune un tablou cu ceas, cronologic încadrat în prima jumătate a secolului XIX. Exponatul a intrat în colecția muzeului în anul 1974. După restaurare picturii, lucrarea de artă întregește stilistic interiorul Biedermeier din galeria de artă.

La Muzeul de Artă vor mai avea loc ateliere de pictură pentru copii și adulți, atelierele fiind inspirate din cultura antică a Egiptului și pictura Renașterii.

La Muzeul Orașului Lipova, din județul Arad, vor avea loc ateliere de artă decorativă pentru copii, vernisajul expoziției ”Instantanee lipovane. Pompierii civili din Lipova și Radna”, un spectacol de teatru și muzică pentru copii susținut de „Trupa de teatru Har”, Trupa 06 și Company Band și un recital de poezie și concert de muzică folk susținut de Cenaclul Muza și Pavel Filipaș.

La Muzeul Memorial ”Ioan Slavici și Emil Monția” din conacul Bohuș, comuna Șiria, vor avea loc expoziția Ioan Slavici, expoziția Emil Monția, Sala capitulării - 1849 și expoziția Salonul Șirian de artă plastică.

Craiova

La Craiova, oamenii sunt invitați, sâmbătă noaptea, să facă o incursiune în istoria Olteniei, dar și să descopere colecțiile Muzeului Olteniei, între altele urmând să fie prezentată medalia proiectului Parcului ”Romanescu” de la 1900.

Muzeele Craiovei își deschid porțile pentru vizitatori, sâmbătă, la ora 18 și rămân deschise până la 2 noaptea.

În cadrul evenimentului european ”Noaptea Muzeelor", Muzeul Olteniei va asigura acces gratuit vizitatorilor în toate cele trei locații expoziționale, respectiv Secția de Istorie-Arheologie, Secția de Științele Naturii , Secția de Etnografie - Casa Băniei.

Circuitele muzeale propuse cuprind expozițiile permanente ”Facerea pâinii”, „Ritmurile vieții” - Casa Băniei, „Oltenia Terra Fossilis”, „Colecția de minerale și roci”, „Condițiile fizico-geografice și ecosistemele Olteniei”, „Universul și sistemul nostru solar - Planetariu” - Secția de Științele Naturii, „Oltenia Preiostorică” și „Redescoperă Istoria” la Secția de Istorie – Arheologie".

Special pentru ”Noaptea muzeelor” va fi vernisată, la sediul Secției de Istorie-Arheologie, expoziția ”Din istoria Craiovei: Parcul Bibescu”. Publicul va putea admira, pentru prima dată, medalia proiectului Parcului „Romanescu” de la 1900.

”În debutul Nopții Muzeelor, sâmbătă, la ora 18, vom deschide o expoziție interesantă care este legată de istoria Craiovei. Este vorba despre istoria Parcului sau și sunt convins că publicul va fi foarte interesat de această expoziție. În cadrul ei vom prezenta, în premieră, și medalia cu care proiectul a devenit câștigător, la Paris, la începutul secolului trecut”, a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

De asemenea, craiovenii sunt așteptați la expoziția ”Oltenia Rediviva”, expoziție permanentă inaugurată, joi, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Prin această expoziție, muzeografii prezintă publicului o călătorie în timp care pornește din perioada Casa Băniei – Mihai Viteazul, ajungând la Revoluția din 1989.

”Este un moment foarte important în istoria recentă a instituției. Sunt practic ultimele grupuri de module expoziționale de la Secția Istorie-Arheologie, o investiție a Consiliului Județean Dolj care s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ 2 ani și jumătate, dacă nu mă înșel. Suntem emoționați dar, în același timp, și interesați să arătăm noul tip de expoziție pe care l-am realizat. Este vorba despre „Oltenia Rediviva”. Practic, noi continuăm discursul expozițional început în cursul anului trecut - dacă este să ne referim la perioade istorice – începând cu perioada Casa Băniei și tot ceea ce este legat de Mihai Viteazul, mergând în perioada artei brâncovenești, în mod special la sculpturile în lemn și frescele bisericești, traversând momentul greu din istoria Craiovei, de la începutul secolului 19, când orașul nostru a fost ars în urma unui atac turcesc, trecem prin perioada lui Tudor Vladimirescu, Unirea Principatelor, Războiul de Independență, Primul și al Doilea Război Mondial, până la perioada comunistă și la Revoluția din decembrie 1989”, a explicat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Expoziția ”Oltenia Rediviva” cuprinde peste 400 de obiecte de patrimoniu expuse pe o suprafață de 480 metri pătrați.

Întregul circuit expozițional are aproximativ 1.960 de metri pătrați și cuprinde cele mai importante tezaure și obiecte de patimoniu aflate în colecțiile Muzeului Olteniei. Pentru această amenajare, Consiliul Județean Dolj a investit aproximativ 800.000 de euro.

Ploiești

Conducerea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova a declarat că secțiile muzeale participă la Noaptea Muzeelor încă de la prima ediție, iar în acest an, în 20 mai, între orele 19.00 și 1.00 intrarea va fi gratuită, fiind deschise atât secțiile din Ploiești, cât și cele din județ.

La Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” va avea loc serata ”Acorduri nocturne”, fiind vorba de un concert instrumental susținut de elevi de la Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” Ploiești.

Vor fi deschise și Muzeul ”Ion Luca Caragiale”, unde va fi o proiecție de film, dar și Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu”, unde programul nocturn de vizitare va fi pe fundalul sonor al versurilor nichitiene în interpretarea poetului, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

La Muzeul ”Casa de Târgoveț din Sec. XVIII-XIX” vizitarea la ceas târziu în noapte se va face în acorduri muzicale de altădată. Vor putea fi vizitate Muzeul Memorial ”Cezar Petrescu” din Bușteni, Muzeul ”Casa Domnească” din Brebu, Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” din Bucov, Muzeul „Conacul Bellu” din Urlați, Muzeul „Conacul Panã Filipescu” din Filipeștii de Târg sau Muzeul „Crama 1777” din Valea Cãlugãrească.

La Muzeul de Artă din Ploiești vor fi organizate și ateliere de pictură.

Pitești

În Argeș, Noaptea Muzeelor va fi marcată la Muzeul Județean Argeș, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și la Centrul de Cultură „Brătianu”.

La Muzeul Județean Argeș, evenimentul propune vizitatorilor un program cultural-educativ divers, începând cu vizitarea expozițiilor permanente ale Muzeului, deschise de la ora 19 până la miezul nopții.

Totodată, vor avea loc ateliere pentru copii și un spectacol muzical. Odată cu deschiderea Muzeului Județean Argeș, copiii cu vârste între 3 și 12 ani vor avea prilejul să descopere noi modalități de petrecere a timpului liber, participând la ateliere educativ-recreative organizate în cadrul Muzeului: ateliere de stimulare a creativității, limbajului și deprinderilor manuale, prin realizarea unor colaje cu tema ”Căsuța mea din pădure vara”. De asemenea, copiii pasionați de muzică vor confecționa instrumente muzicale din materiale reciclabile, iar cei pasionați de teatru vor lua parte la un spectacol de teatru de umbre, după ce vor construi ei înșiși păpușile pentru punerea în scenă a piesei ”Ridichea uriașă”.

Pentru copiii cu nevoi speciale, Muzeul Județean Argeș a pregătit un atelier de dezvoltare a motricității fine și autoîngrijire, sub atenta îndrumare a unui terapeut ocupațional.

Muzeul se va deschide cu un program muzical dinamic al Fanfarei Centrului Cultural Județean Argeș. În paralel cu atelierele dedicate copiilor, pe scena amenajată în curtea Muzeului Județean Argeș se va desfășura un program artistic divers, cu muzică ușoară, lmuzică populară și muzică românească din perioada pașoptistă. Programul artistic se va încheia în acordurile grupului ”Trei Parale”, cu un concert de muzică veche românească inspirată din perioada pre- și post-pașoptistă.

În cadrul Nopții Muzeelor vor putea fi vizitate și expozițiile permanente ale Muzeului Județean Argeș.

La Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, între orele 16 și 24.00 sunt pregătite expoziții, proiecții de filme turnate la Golești și momente muzicale, la Conacul Goleștilor. Cei care iubesc muzeul sunt invitați să viziteze ansamblul feudal fortificat, în incinta căruia se află Școala Slobodă Obștească (prima școală superioară în limba română, din mediul rural, din Țara Românească), Foișorul lui Tudor Vladimirescu, Bolnița banului Radu Golescu, Arhondaricul în care se prezintă istoria Goleștilor, Baia turcească din secolul al XVIII-lea.

De asemenea, sâmbătă, până la ora 21, va fi permis accesul și în muzeul în aer liber, un valoros sat românesc de secol XIX, cu gospodării viticole și pomicole din România.

Centrul de Cultură ”Brătianu”, în intervalul orar 16 – 24, își așteaptă vizitatorii să descopere Vila Florica, Parcul Conacului și mai ales secretele familiei Brătianu, elevii pasionați de istoria marii familii argeșene de la Colegiul Național „Zinca Golescu” fiind pentru o seară ghizi.

De asemenea, cei mici vor descoperi expoziția temporară intitulată ”Lumea poveștilor”, ce cuprinde păpuși din colecția Centrului de Cultură „Brătianu”, inspirate din poveștile lui Ion Creangă și ale lui Petre Dulfu.

Prin jocul interactiv intitulat ”Descoperiți Vila Florica” vizitatorii trebuie să găsească anumite indicii propuse de organizatori, pentru a înțelege universul în care și-au trăit copilăria Brătienii.

Târgu-Jiu

În județul Gorj, ediția din acest an a Nopții Muzeelor va fi marcată de un ghidaj muzeal, teatru, pantomimă, concursuri interactive, sesiune de caricatură, ateliere creative, face-painting, miniconcerte, balet și dansuri sportive, iar intrarea este liberă.

Evenimentele vor avea loc la Muzeul de Istorie și Arheologie ”Alexandru Ștefulescu” și la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu.

Anul trecut, peste 2.000 de persoane au participat la manifestările organizate la Târgu-Jiu.

Comenteaza aceasta stire

Militarul dispărut zilele trecute, găsit mort pe plaja de la Vadu. Ce au mai descoperit autoritățile este șocant
De Neptun TV 13 iunie 2018

Potrivit IPJ Constanța, bărbatul decedat este militarul dispărut în urmă cu câteva zile.

Copilul dispărut ieri în apele mării de la Corbu, a fost părăsit de părinți. Ce spun despre el psihologii
De Neptun TV 11 iunie 2018

Reprezentanții ISU Dobrogea au informat că la fața locului a fost trimis un echipaj de scafandri, care au căutat până la lăsarea întunericului.

INCENDIU la clubul Ego din MAMAIA. Pompierii au intervenit în forță
De Neptun TV 9 iunie 2018

Clubul se află în nordul stațiunii Mamaia.

Autocar înmatriculat în România, cu 48 de pasageri, accident lângă Vidin! 11 români RĂNIȚI
De Neptun TV 7 iunie 2018

De asemenea, reprezentanții ambasadei au contactat compania de transport, iar în urma discuțiilor, s-a stabilit faptul că un alt autocar al companiei va prelua toți pasagerii.

Momente de groază pentru o familie din Mangalia. Fiica lor a dispărut
De Antonia Maer 5 iunie 2018

Indiciile din jurul dispariției tinerei de 26 de ani i-a făcut pe cei apropiații săi să se gândească la o tragedie.

CONSTANȚA. O mașină a ars ca o torță. VIDEO
De Neptun TV 5 iunie 2018

Imaginile vorbesc de la sine!

CONSTANȚA. LOCUL BLESTEMAT. O femeie a ajuns în stare gravă, în urma unui accident rutier. În același loc au murit doi tineri! GALERIE FOTO
De Neptun TV 3 iunie 2018

Incidentul s-a produs la intersecția străzilor Decebal cu Mircea cel Bătrân din Constanța.

CONSTANȚA. S-a urcat la volan după ce a băut și a ajuns în ZID! Apoi la spital. Un șofer și-a făcut mașina praf!GALERIE FOTO
De Neptun TV 1 iunie 2018

Acesta a pierdut controlul direcției de mers către dreapta, intrând în coliziune cu un imobil.

JUDEȚUL CONSTANȚA. O tânără a murit, alte trei persoane rănite după explozia unui cauciuc! GALERIE FOTO
De Neptun TV 31 mai 2018

În urma accidentului, una dintre victime s-a aflat timp de mai multe minute în stop cardiac.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Marea face încă o victimă! Un bărbat a murit înecat la Eforie! Imagini cu puternic impact emoțional
De Neptun TV 28 mai 2018

Acesta a fost scos dintre valuri de oameni, la fața locului ajungând de urență, echipajele medicale de salvare.

Incendiu puternic la o școală! O parte din acoperiș s-a prăbușit. Instituția de învățământ nu avea autorizație de securitate la incendiu. GALERIE FOTO
De Mediafax 28 mai 2018

Flăcările se manifestau generalizat la acoperiș, existând degajări mari de fum, iar o parte din acoperișul clădirii s-a prăbușit, fiind afectată structura din lemn a acestuia.

CONSTANȚA. Descoperire macabră într-o unitate militară: un tânăr s-a împușcat în cap cu arma din dotare
De Neptun TV 27 mai 2018

“La ultima testare psihologică susținută în anul 2018, militarul a fost declarat apt”, au mai precizat reprezentanții SMFN.

CONSTANȚA. Femeie găsită moartă în casă - polițiștii au deschis o anchetă!
De Neptun TV 23 mai 2018

Femeia decedată se numește Ana C. și, din primele informații, se pare ca ar fi administratorul unei societăți cunoscute în Constanța.

CARNAGIUL DIN UNGARIA. Imagini șocante filmate înainte de accidentul în care nouă români au murit: șoferul făcea LIVE pe Facebook! VIDEO
De Neptun TV 23 mai 2018

La un moment dat, șoferul intră pe contrasens și nu pare să vadă că din față vine un camion, iar pe finalul înregistrării, se observă momentul impactului dintre microbuz și camion.

Accident grav în Ungaria, în care a fost implicat un microbuz înmatriculat în România: nouă persoane au murit! FOTO
De Neptun TV 22 mai 2018

Microbuzul s-a izbit în camion pe o autostradă ce lega Vama Nădlac de Budapesta. Totodată, și Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în care susține că microbuzul a intrat în depășire cu viteză.

Incendiu violent la sediul Iridex din Medgidia FOTO+VIDEO
De Neptun TV 21 mai 2018

Magazia firmei de salubrizare și toate bunurile din interior au fost mistuite de flăcările care riscau să se extindă. Focarul a fost stins după aproximativ trei ore.

JUDEȚUL CONSTANȚA. O femeie a fost găsită fără suflare! Cadavrul zăcea într-o mașină de două zile! FOTO+VIDEO
De Neptun TV 20 mai 2018

O femeie de aproximativ 48 de ani a fost descoperită moartă într-un autoturism parcat și închis.

JUDEȚUL CONSTANȚA. IMAGINI ȘOCANTE! Tânăr mort în accident rutier. Imagini de film de groază! FOTO+VIDEO
De Neptun TV 20 mai 2018

Accidentul rutier a avut loc pe DN22 la Hanul Morilor, în județul Constanța. Un autoturism înmatriculat în Vrancea, condus de un tânăr a intrat în coliziune cu un autobuz oprit la trecerea de pietoni.