duminică, 16 iunie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!

 Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!

Votul britanic de plecare din Uniunea Europeană a generat deja o serie de costuri, indiferent de calea pe care Brexit va merge de aici: unele daune sunt tangibile, cum ar fi locuri de muncă, investiții și capital, iar altele mai puțin tangibile, cum este influența pe plan internațional.

Prim ministrul Theresa May ar dori să renegocieze cele mai controversate părți ale acordului de separare de Uniunea Europeană, după ce a acesta fost respins de Parlament. Oficialii de la Bruxelles au avertizat deja că nu vor lua în considerare solicitarea. Între timp, amenințarea haosului economic planează peste Marea Britanie.

City-ul londonez, cartierul financiar, a înregistrat o pierdere constantă de bani și de locuri de muncă, pe măsură ce marile companii financiare s-au mutat în Europa, pentru a-și proteja afacerile.

Cinci dintre cele mai mari bănci au transferat 750 de miliarde de euro (857 miliarde de dolari) de active către Frankfurt. Capitalul a trebuit mutat pentru a obține aprobarea UE în privința furnizării de servicii în blocul comunitar.

Deși din Londra au plecat mai puțini bancheri decât indicau primele estimări, mișcări au loc. Cele mai mari bănci din lume au anunțat planuri de a transfera câteva mii de angajați în Paris, Dublin și Madrid.

Lira a scăzut cu mai mult de 10% față de euro de la votul de plecare din UE, din iunie 2016. Exportatorii ar fi putut beneficia de acest fapt, însă costurile tot mai mari ale bunurilor și serviciilor importate au dus la creșterea inflației. Efectul este o scădere a puterii de cumpărare pentru consumatori, ceea ce face viața și mai dificilă pentru comercianții cu amănuntul din țară.

Companiile au amânat, de asemenea, decizii de investiții, din cauza incertitudinilor legate de forma pe care o va lua Brexit. Banca Angliei a prognozat o creștere zero a investițiilor pentru anul 2018. Oficialii au avertizat, de asemenea, că este posibil ca terenul pierdut să nu mai poată fi recâștigat. Un studiu UBS din septembrie 2017 a sugerat că referendumul a costat deja Marea Britanie mai mult de 2% de creștere economică. Daunele ar putea fi de lungă durată, iar economia nu își va reveni la ritmul de creștere de dinainte de referendum până după 2020, potrivit previziunilor compilate de Bloomberg.

Mutarea Agenției Europene a Medicamentului la Amsterdam, după ce 22 de ani a stat la Londra, a afectat industria farmaceutică din Marea Britanie. Companiile de medicamente au cheltuit pentru a-și extinde facilitățile de testare în UE și pentru a-și proteja capacitatea de a comercializa pe tot cuprinsul blocului. Sumele respective, argumentează industria, ar fi putut fi cheltute pentru dezvoltarea de noi tratamente. Agenția, care supraveghează medicamentele pentru aproximativ 500 de milioane de persoane, a încetat de asemenea să colaboreze cu autoritatea farmaceutică din Regatul Unit, pentru că nu știa cum va evolua relația după Brexit.

Imigrația netă din UE în Marea Britanie a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, potrivit Oficiului Național pentru Statistică, situație care a afectat industria ospitalității, agricultura, construcțiile și Serviciul Național de Sănătate. Toate acestea se confruntă cu o lipsă a forței de muncă și se bazează, în mod tradițional, pe lucrătorii din UE.

În privința universităților, există temeri că Brexit are un impact asupra înscrierii de studenți din străinătate, dar și asupra schimburilor interculturale și a programelor de studiu. Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh a pus pe seama Brexit reducerea locurilor de muncă din 2017, în timp ce Universitatea din Manchester a menționat, de asemenea, necesitatea de a reduce costurile pe fondul retragerii Regatului Unit din UE.

Au avut loc schimbări și pe piața media, pentru că o sumedenie de astfel de companii internaționale și-au mutat deja licențele de emisie din Marea Britanie, fără a mai aștepta rezolvarea impasului Brexit. Discovery Inc. și NBC Universal se numără printre acestea. Discovery transferă personal și licențe în Amsterdam, iar NBC Universal se îndreaptă spre Germania. Chiar și venerabilul BBC află în discuții cu autoritățile de reglementare din Irlanda și Olanda pentru transferul unor licențe în UE ale canalelor sale comerciale.

Incertitudinea Brexit a lovit și piața imobiliară din Marea Britanie. Un indice al prețurilor întocmit de Royal Institution of Chartered Surveyors a scăzut la cel mai slab nivel din ultimii șase ani, la sfârșitul anului 2018. Cea mai amre reducere a tranzacțiilor imobiliare s-a înregistrat în Londra, unde numărul vânzărilor a fost, la finele anului trecut, la minimul istoric de când se adună datele, din 1994.

În cele din urmă, statutul britanic de sediu european preferat a suferit o lovitură. Grupurile japoneze Sony Corp și Panasonic Corp, asigurătorul Chubb Ltd. și compania de transfer de bani TransferWise se numără printre companiile care și-au mutat sediul în UE sau au înființat noi filiale.

Comenteaza aceasta stire

CRIZĂ politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie
De Mediafax 9 iunie 2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție în urma unei decizii CCM, a declarat că există două soluții la criza politică actuală, organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi.

Momente emoționante: Polițist german, în lacrimi după ce a ajutat românii din diaspora să voteze. Clipul, preluat de Poliția din Munchen! VIDEO
De Mediafax 29 mai 2019

Într-un clip postat de unul din românii care au așteptat la coadă ca să voteze la consulatul din Munchen, Marius Șortan, se observă cum românii scandează ”Polizei! Danke polizei!” și îi aplaudă pe polițiștii germani care au lărgit perimetrul instituției cu garduri mobile astfel încât să poată vota cât mai mulți oameni.

Financial Times: Demisia Theresei May riscă să conducă la producerea unui Brexit fără niciun acord
De Mediafax 25 mai 2019

Demisia premierului Theresa May deschide drumul unei competiții haotice pentru conducerea Partidului Conservator și amplifică probabilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, comentează cotidianul Financial Times.

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.

The Guardian: Tendințe extremiste - clivajele puternice de pe harta politică a Europei
De Mediafax 19 mai 2019

Formațiunile extremiste, în principal cele care critică Uniunea Europeană, ar putea obține rezultate bune în scrutinul europarlamentar, deși este dificil de anticipat dacă vor putea forma un grup politic coerent în viitoarea legislatură a Parlamentului European, comentează publicația The Guardian.

Olanda a câștigat finala concursului Eurovision 2019!
De Mediafax 19 mai 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa "Arcade", a câștigat finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Expo Tel Aviv ((International Convention Center), din Israel.