luni, 26 august 2019

Nou scandal privind dezinfectanții din spitale! Produsele, utilizate în peste 30 de spitale din țară

De Mediafax 16:33, 19 martie 2019 130 vizite Sanatate
Nou scandal privind dezinfectanții din spitale! Produsele, utilizate în peste 30 de spitale din țară

Dezinfectanții pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost utilizați în peste 30 de spitale din țară, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

 

"Menționez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și pentru dezinfecția instrumentarului, instrumentarul care merge ulterior la sterilizare.

Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată țara , dar repet în momentul în care s-a constatat această neconformitate s-a reverificat și apoi s-a dispus retragerea acestor produse.

Analizele au fost făcute din proprie inițiativă, noi efectuăm controale tematice, noi am spus că ne interesează siguranța pacienților, se pare că nu am fost luați în serios de către anumiți producători și distribuitori", a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Sănătății.

Reacția ministrului Sănătății vine în condițiile în care Poliția Română a anunțat, marți, că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, fac cinci percheziții domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că perchezițiile polițiștilor vizează firma SC Al Carina SRL, care este a doua cea mai mare firmă în acest domeniu și care ar fi livrat spitalelor dezinfectanți mult diluați.

O altă percheziție este la omul de afaceri Dan Cruceanu, acționarul firmei.

Spitalele care au luat dezinfectanți de la firma vizată de percheziții nu au raportat probleme

Reprezentanții mai multor spitale care au cumpărat dezinfectanți de la o firmă vizată de percheziții spun că au folosit substanțele și nu au avut probleme. La Spitalul din Mediaș, produsul nu a mai fost comandat din luna septembrie a anului trecut, la decizia medicului epidemiolog.

Spitalul Județean de Urgență Ploiești a achiziționat peste 3.000 de litri de dezinfectant de la firma vizată de percheziții, în scandalul privind dezinfectanții din spitale.

„Spitalul nostru achiziționează produși dezinfectanți, de diverse categorii, de la mai multe firme producătoare, care sunt achiziționate în cadrul programului SEAP, prin achiziție directă, iar produsele dezinfectante de la firma la care faceți referire sunt achiziționate prin licitație deschisă, prin acord cadru. Pe trimestrul întâi al anului acesta s-au achiziționat pentru spital 3.260 de litri, iar pentru UPU, 260 de litri de la această firmă”, a spus Violeta Tănase, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Tănase a precizat că este vorba despre dezinfectant pentru mâini, pentru suprafețe și pentru instrumentar.

La rândul său, directorul Spitalului de Pediatrie din Ploiești, Cătălin Vișean, a declarat că anul acesta a achiziționat, de la firma respectivă, produse în valoare de aproximativ 15.000 Lei, însă nu a putut preciza cantitatea.

Produsele achiziționate sunt dezinfectați rapizi pe bază de alcool, dezinfectant pentru suprafețe și instrumentar, dezinfectant pentru instrumentar.

Directorul Spitalului Municipal Mediaș, Gheorghe Nicorici, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că ultimul stoc de dezinfectant de la una din firmele unde au fost percheziții a fost epuizat în septembrie 2018, iar de atunci a fost schimbat furnizorul, la decizia medicului epidemiolog.

„A fost furnizor această firmă și la Spitalul Mediaș, dar până septembrie 2018. În momentul de față nu avem niciun produs de la ei pe stoc. În septembrie s-a schimbat furnizorul. Nu aș putea să vă spun de ce, medicul epidemiolog dă girul pentru astfel de produse și aceasta a fost decizia sa”, a spus Nicorici.

Acesta a mai spus că nu a fost informat că ar fi probleme în ceea ce privește dezinfectantul, iar DSP Sibiu nu i-a transmis nimic, marți, dat fiind faptul că nu are pe stoc produse de acest fel.

Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, a achiziționat 10 litri de dezinfectant anul trecut, în luna august, însă stocul a fost epuizat.

„Nu s-a știut că sunt probleme. A venit o adresă de la Ministerul Sănătății și în cursul lunii ianuarie a acestui an a fost un control al Direcției de Sănătate Publică la sanatoriu, pe această linie, la momentul controlului produsul nu se mai afla în stoc, pentru că cei de la Sanatoriul Geoagiu au achiziționat în august un lot din acest dezinfectant, l-au dat în folosință, l-au pus în consum începând cu data de 6 septembrie, dar a fost vorba doar de 10 litri care s-au și consumat destul de repede, între o lună și jumătate două au consumat lotul respectiv. A fost singurul contract, ei își achiziționează dezinfectant de pe site-uri de licitații publice, adică nu achiziționează direct de la firme”, a spus Melania Iscru, purtător de cuvânt CJ Hunedoara.

La rândul lor, reprezentanții Spitalului Orășenesc Câmpeni, din județul Alba, spun că au cumpărat de la firma vizată de percheziții, prin sistemul public de achiziții SEAP, dezinfectanți pentru suprafețe și instrumentar în valoare de 9.300 de lei.

Dr. Daniel-Ioan Șenilă, managerul unității medicale a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX, că nu au fost sesizate probleme deosebite sau situații care să fie generate de starea neconformă a soluțiilor cumpărate.

„În 2017 Spitalul Orășenesc Câmpeni a raportat către DSP Alba două infecții nosocomiale, iar în 2018 a raportat șapte infecții nosocomiale. Precizăm că pe parcursul anului 2017 DSP Alba a solicitat, în mai multe rânduri, tuturor spitalelor din județ să realizeze raportări corecte. Astfel, majoritatea unităților sanitare au raportat un număr mai mare al infecțiilor asociate actului medical în perioada de menționată”, a declarat Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al instituției.

În anul 2019, Spitalul Orășenesc Câmpeni nu a mai făcut nicio achiziție de la firma respectivă.

Comenteaza aceasta stire