miercuri, 20 martie 2019

Noul Cod Fiscal a fost adoptat de Guvern! Ce măsuri vor fi luate de la 1 ianuarie!

 Membrii Guvernului au adoptat, în ședința de astăzi, ordonanța de urgență prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Premierul Mihai Tudose a declarat azi, la începutul ședinței de Guvern în care se adoptă modificări la Codul Fiscal, că inițial sindicatele și patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacționat la externalizarea profitului și "s-au inflamat niște multinaționale".

"Felicitări domnule ministru pentru alocuțiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt niște sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaților pentru a putea participa la mitingul din față, deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească și ei impozite", a spus premierul Tudose către ministrul Finanțelor.

Înainte de ședința de Guvern, premierul Mihai Tudose și ministrul Ionuț Mișa au avut o discuție. Între timp, în fața Guvernului, circa 200 de persoane protestau față de măsurile care urmează să fie luate în ceea ce privește de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

"Măsura aduce beneficii pentru cetățeni. Se urmărește reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru angajați Se reduc contribuțiile sociale cu două procente", a spus ministrul Finanțelor.

Ordonanța de urgență modifică și completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal și prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuții sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plății TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar și scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare și chiar creatoare de oportunități pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanții mediului de afaceri – întreprinzători, analiști, consultanți, lideri ai patronatelor sau ai asociațiilor de investitori – și politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

Comenteaza aceasta stire

ROBOR la 3 luni a urcat. Ce se întâmplă cu creditele românilor
De Neptun TV 19 martie 2019

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 3,31% pe an, de la 3,30% pe an, iar ROBOR la 9 luni a urcat la 3,45% pe an, de la 3,44% pe an.

VEȘTI BUNE! ROBOR la 3 luni a încheiat săptămâna în scădere
De Neptun TV 8 martie 2019

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 2,99%. În aceeași zi din 2018, respectiv 8 martie, indicele era de 2,08%/an.

Programul Prima Casă 2019, aproape de lansare
De Neptun TV 1 martie 2019

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) lansează programul „Prima Casă 2019”, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an

Curs valutar DEZASTRUOS! Euro depășește 4,76 lei
De Neptun TV 26 februarie 2019

Moneda europeană s-a apreciat marți cu 0,05%, o creștere a valorii față de leu fiind înregistrată și de dolarul SUA.

Cum modifică OUG 114 tarifele practicate de companiile de distribuție a energiei electrice. Consumatorii preiau plata taxei de 2% pe cifra de afaceri a distribuitorilor
De Mediafax 23 februarie 2019

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) propune modificarea tarifelor practicate de companiile de distribuție a energiei electrice, de la 1 martie, pentru a include taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de OUG 114/2018.

Leul s-a depreciat constant săptămâna aceasta. Euro trece vineri pragul de 4,76 lei
De Neptun TV 22 februarie 2019

Dolarul a avut o evoluție sinuoasă de-a lungul săptămânii, fiind cotat vineri la 4,1988 lei.