marţi, 17 iulie 2018

Noul Cod Fiscal a fost adoptat de Guvern! Ce măsuri vor fi luate de la 1 ianuarie!

 Membrii Guvernului au adoptat, în ședința de astăzi, ordonanța de urgență prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Premierul Mihai Tudose a declarat azi, la începutul ședinței de Guvern în care se adoptă modificări la Codul Fiscal, că inițial sindicatele și patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacționat la externalizarea profitului și "s-au inflamat niște multinaționale".

"Felicitări domnule ministru pentru alocuțiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt niște sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaților pentru a putea participa la mitingul din față, deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească și ei impozite", a spus premierul Tudose către ministrul Finanțelor.

Înainte de ședința de Guvern, premierul Mihai Tudose și ministrul Ionuț Mișa au avut o discuție. Între timp, în fața Guvernului, circa 200 de persoane protestau față de măsurile care urmează să fie luate în ceea ce privește de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

"Măsura aduce beneficii pentru cetățeni. Se urmărește reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru angajați Se reduc contribuțiile sociale cu două procente", a spus ministrul Finanțelor.

Ordonanța de urgență modifică și completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal și prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuții sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plății TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar și scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare și chiar creatoare de oportunități pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanții mediului de afaceri – întreprinzători, analiști, consultanți, lideri ai patronatelor sau ai asociațiilor de investitori – și politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

Comenteaza aceasta stire

ROBOR la 3 luni a continuat să scadă miercuri, până la 3,35% pe an
De Neptun TV 11 iulie 2018

O valoare mai mare a ROBOR la trei luni a fost înregistrată pe 5 martie 2014, respectiv 3,37% pe an.

ROBOR crește din nou. Cine este cel mai afectat
De Neptun TV 28 iunie 2018

În ceea ce privește indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta s-a menținut la 3,23%.

ROBOR crește din nou, indicele la 3 luni atinge un nou maxim
De Mediafax 25 iunie 2018

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,20%, de la 3,16%.

ROBOR, nou maxim istoric. Cine va fi cel mai afectat de creșterea specataculoasă
De Mediafax 22 iunie 2018

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândã variabilã, a crescut de la 3,07% la 3,16%.