joi, 22 august 2019

Noul pericol de pe rețelele de socializare: catfishing-ul sau cum îți este furată identitatea!

Noul pericol de pe rețelele de socializare: catfishing-ul sau cum îți este furată identitatea!

Jessica Hunt, o tânără din Marea Britanie, a publicat recent pe Instagram o imagine cu ea îmbrăcată în rochie de seară în bucătărie. La scurt timp după aceea, femeia a descoperit poza modificată pe un profil fals de pe aceeași rețea de socializare. Acesta este 'catfishing'-ul.

Practic, pe corpul ei a fost așatat capul unei alte persoane. Aceasta este o înșelătorie online care capătă popularitate și se numește „catfishing”. De obicei nu provoacă pierderi materiale, dar efectele emoționale pot fi semnificative.

Un catfish este cineva care pretinde a fi cineva care nu este în realitate și folosește conturi false de Facebook, Tinder sau Instagram pentru relații online deceptive, care durează de obicei perioade lungi de timp. Motivul pentru care unii oameni fac așa ceva pot fi mai multe: singurătate, depresie, plictiseală, răzbunare.

Termenul vine de la documentarul „Catfish” din 2010. În acesta, un tânăr este filmat în timp ce construiește o relație online cu o tânără prin intermediul Facebook. Până la urmă el află că femeia pentru care începuse să aibă sentimente, deși nu o întâlnise încă, ascundea multe lucruri, iar în final că nu exista. Toate imaginile publicate pe contul respectiv fals îi aparțineau unui fotomodel.

Imaginea apărută pe un alt cont, în care capul a fost schimbat în Photoshop cu al altcuivaImaginea apărută pe un alt cont, în care capul a fost schimbat în Photoshop cu al altcuiva

În cazul în care aveți o relație online (nu neaparat sentimentală) de multă vreme cu cineva, dar nu reușiți să aflați detalii mai personale din viața acelei persoane sau să stabiliți o întâlnire față în față după o vreme, sunt șanse mari să fiți o victimă a acestui fenomen.

sursa: go4it.ro.

Comenteaza aceasta stire