duminică, 21 octombrie 2018

Noul premier polonez lansează mesaje dure pentru Bruxelles

Noul premier polonez lansează mesaje dure pentru Bruxelles

Premierul desemnat al Poloniei Mateusz Morawiecki a calificat drept „amenințări urâte“ avertismentele UE ca urmare a adoptării de către Parlament a unor modificări la legile Justiției, prin care sunt conferite Legislativului puteri sporite asupra sistemului judiciar, de exemplu control asupra selecției judecătorilor.

Modificările au fost aprobate în pofida criticilor Uniunii Europene, care spune că sunt în contradicție cu standardele țărilor UE privind independența Justiției, fiind îndreptate împotriva statului de drept. Seimul – Camera inferioară a Parlamentului polonez – a adoptat modificările legilor privind Curtea Supremă, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii din Polonia, acordând Parlamentului dreptul de a alege 15 din cei 25 de membri ai Consiliului Național de Justiție, potrivit Deutsche Welle, potrivit adevarul.ro

De asemenea, noile modificări legislative prevăd scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curții Supreme, de la 70 la 65 de ani, oferindu-i însă președintelui țării dreptul de a decide care judecători își pot continua activitatea până la vârsta de 70 de ani. Opoziția susține că această prevedere este „cu dedicație”, fiind îndreptată împotriva actualei președinte a Curții Supreme, pe care puterea vrea să o înlăture prin pensionare, deși are un mandat constituțional care i-ar permite să își exercite funcția până în anul 2020.

Dacă modificările privind legile justiției vor trece și de Senat și vor fi promulgate de președintele Andrzej Duda, aceasta va duce la creșterea tensiunilor dintre Polonia și Uniunea Europeană. Partidul de guvernământ – Lege și Justiție – susține că modificările legislative au ca scop eficientizarea actului de justiție.

De partea cealaltă, criticii acestor măsuri sunt de părere că modificările legislative vor duce la creșterea autoritarismului partidului de guvernământ și vor deschide calea spre dictatură. Reprezentanții partidului de guvernământ din Polonia folosesc drept argumente declarații precum „de acum, judecătorii vor fi egali cu ceilalți oameni, nu deasupra lor”, „actul de justiție va fi pus în slujba cetățenilor”, „judecătorii sunt în slujba oamenilor, nu pentru a-i umili”.

O altă critică UE se referă la numeroase alte subiecte delicate, inclusiv la politica de imigrație a Varșoviei și a încercărilor guvernului de a controla media independentă. Votul din Parlament a fost dat a doua zi după schimbarea premierului – Mateusz Morawiecki, fost ministru de Finanțe, i-a luat locul premierului Beata Szydlo, ca urmare a unor lupte din interiorul partidului de guvernământ.

Într-un interviu înregistrat și difuzat de Telewizja Trwam la câteva ore după nominalizarea pentru funcția de prim-ministru și citat de Politico, Morawiecki a respins ideea ca Poloniei să îi fie refuzat accesul la fondurile de coeziune, ca urmare a abuzurilor considerate de Uniunea Europeană ca fiind îndreptate împotriva statului de drept, și a spus că acestea sunt „amenințări urâte”.

Polonia este o națiune mare și mândră și nu va permite acest tip de șantaj”, a declarat el.

În același interviu, Morawiecki a calificat drept „neadevărate și absurde” afirmațiile conform cărora partidului de guvernământ, „Lege și Justiție”, ar intenționa să scoată Polonia din UE, el susținând încă că încearcă să „transforme” Uniunea.

„Facem parte din Uniunea Europeană și vrem să transformăm această Uniune, să o recreștinăm. Acesta este visul meu”, a declarat noul premier polonez, care a afirmat că, în ceea ce îl privește, cel mai important lucru este acela că Dumnezeu i-a dat puterea de a sluji Polonia.

Declarația a fost făcută la televiziunea Telewizja Trwam, parte a unui grup media deținut de preotul catolic Tadeusz Rydzyk. În același interviu, Mateusz Morawiecki descrie planul său pentru Polonia: „Vom construi o Polonie puternică și eficientă, care să încorporeze valori creștine și universale. Vom apăra toate aceste valori, așa cum ne vom apăra unicitatea, împotriva laicizării și derapajelor consumeriste, renunțării la principii și la valori, care prevalează astăzi în Occident”.

În același timp, Morawiecki declară că va continua să aplice măsuri de protecție socială începute de vechiul cabinet, dar că va acționa mai hotărât pe plan internațional. „Pentru a îndepărta etichetele nedrepte care ne-au fost puse”, a explicat Morawiecki scopul acțiunilor sale.

 Citește mai multe în: psnews.ro

Comenteaza aceasta stire

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE. Arabia Saudită RECUNOAȘTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul!
De Neptun TV 20 octombrie 2018

Autoritățile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul și au anunțat că doi înalți oficiali au fost concediați în urma incidentului care a provocat o criză internațională și relații tensionate între Riyad și Occident, relatează Reuters.

Eurobarometru: Doar 49% dintre români văd apartenența la Uniunea Europeană ca fiind un lucru bun!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Procentul românilor care consideră că apartentența la Uniunea Europeană este un lucru bun este de doar 49%, în scădere cu zece procente față de ultimul sondaj realizat în urmă cu șase luni, conform Eurobarometrului făcut public miercuri de Parlamentul European.

Două țări europene vor construi un zid la graniță pentru a împiedica răspândirea pestei porcine
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Autoritățile se așteaptă ca amplasarea gardurilor să dureze aproximativ o săptămână.

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren provocate de ploile abundente care au afectat Uganda, a informat vineri un oficial din cadrul Guvernului, relatează site-ul agenției Reuters.

Decizie ISTORICĂ. Malaysia a decis ABOLIREA pedepsei cu moartea - printre condamnați se află și doi cetățeni români
De Mediafax 11 octombrie 2018

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracțiunile și va opri toate execuțiile care erau programate, informează site-ul agenției Associated Press.

Donald Trump amenință cu taxe suplimentare: China nu este pregătită pentru o înțelegere comercială cu Statele Unite
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că războiul comercial dintre Statele Unite și China reprezintă un risc real de a transforma lumea într-un loc „mai sărac și mai periculos”.

20 de morți într-un accident rutier; victimele erau prieteni și rude care se îndreptau spre o petrecere
De Neptun TV 8 octombrie 2018

Oficialitățile nu au anunțat deocamdată numele victimelor, dar unele au fost dezvăluite de pe conturile de socializare ale rudelor și alte surse de pe internet.

Cutremur puternic: Cel puțin 11 morți, peste 100 de răniți
De Neptun TV 7 octombrie 2018

Jackson Hilaire, șeful poliției din regiunea nord-vestică a țării, a declarat că șapte persoane au decedat în Port-de-Paix, iar alte patru și-au pierdut viața în zona orașului Gros-Morne, a declarat primarul Jean Renel Tide.

TRAGEDIE ÎN TURCIA. Sfârșit cumplit pentru o familie de români - Andreea și părinții ei au murit striviți într-un microbuz!
De Neptun TV 1 octombrie 2018

Trei români, membri ai aceleiași familii, au decedat la locul accidentului, iar un ghid turistic de origine din Rusia a murit ulterior în urma rănilor suferite.

Avertisment pentru românii aflați în vacanță în Grecia: furtună de puterea unui uragan!
De Neptun TV 28 septembrie 2018

Grecia este deja în alertă. Pompierii din zona Atenei au primit 400 de apeluri pentru tăierea unor copaci, înainte de a fi doborâți de vânt peste oameni, case sau mașini.