vineri, 19 ianuarie 2018

Nu vreau să vă stric vacanța, dar Europa urăște turiștii – și are motive întemeiate

Nu vreau să vă stric vacanța, dar Europa urăște turiștii – și are motive întemeiate

Suzanne Moore (The Guardian)

A călători îți deschide ochii față de lume - dar aceasta înseamnă, de asemenea, închiderea lor. Ignorăm hoardele de oameni ca noi, care doresc experiențe autentice și o fotografie pentru Instagram.

Nu ești dorit. Ucizi lucrul pe care îl iubești. Distrugi totul. Ești exigent și zgomotos și bei prea mult. Crezi că localnicii sunt încântați să te vadă, dar nu sunt. Cu alte cuvinte, ești un turist.

Înainte să-mi spui că nu ești genul ăla de turist, că de fapt îți petreci timpul căutând mezeluri în Puglia sau mângâind țăranii pe spate în Languedoc, lasă-mă să spun acest lucru: turismul este turism. Într-adevăr, o parte a distracției e să te gândești că ești mai bun decât ceilalți turiști. Care este scopul unei călătorii des-scrise – este o expunere glorioasă a discernământului unui consumator. Dacă ai 18 ani sau ești un pic tâmpit, s-ar putea să te numești "călător". Acest lucru înseamnă că ai o experiență, nu o vacanță. Turiștii se așteaptă să găsească acolo unde merg role de hârtie igienică; călătorii poartă propria hârtie igienică, cu rola de carton scoasă. Ei fac turul mahalalelor și al suburbiilor, deoarece lor le pasă mai mult decât oricui altcuiva. "Eu sunt un mare călător, așa că am fost acolo și am făcut asta."

Apoi, există tipuri de city-break. La urma urmei, să stai întins pe o plajă este un pic plebeian, și nu sunt toate vacanțele la mare, în esență, același lucru? Deci, acum facem week-enduri lungi în locuri care abia se dezvoltă. Sătul de Berlin? Te duci la München sau Tallinn. Descoperi Maastricht-ul, așa cum se spune pe site-ul Ryanair. Dezvoltă-ți simțul architectural în locuri înghețate. Asta nu este turism, asta este "ceva special". Dar prea mulți dintre noi vor ”special” când vine vorba de turism.

Pretindem că a călători îți deschide ochii către lume – și o face, un pic. Dar, de asemenea, îți și închide ochii. Trebuie să avem un ochi închis, ca să vedem lucrurile care ne bucură. Uneori sunt lucruri mărețe, cum ar fi sărăcia și șomajul. În mare parte, deși trebuie să ignorăm hoardele de oameni ca noi, ei  doresc ceea ce ne dorim și noi: experiențe autentice, o bucațică dintr-un stil de viață mai vechi, o priveliște pe care o putem pune pe Instagram. Martin Parr a făcut o serie excelentă de poze cu turiștii care fac poze, numită Mica Lume, în 1996. Există cu sutele.

În ultimele luni, a existat o creștere a numărului de turiști care au intrat în Europa. Unii dau  vina pe "touristphobia", alții pe grupurile anarhiste. În Barcelona, un grup anti-turistic numit Arran a fost acuzat pentru spargerea cauciucurilor de la mașini și distrugerea ferestrelor din hoteluri de cinci stele. În ianuarie a fost o demonstrație cu bannere pe care scria "Barcelona nu e de vânzare". Unii protestatari sunt anti-capitaliști și cred că turismul în masă distruge orașe. Desigur, numărul de persoane care merge în Spania este în creștere. Localnicii recent au luat cu asalt plaja din La Barceloneta, sătui de bețivii de acolo. Au existat proteste similare în Palma, Mallorca și în San Sebastian.

Dar nu este doar Spania. Florența este plină. În Roma și Milano au fost puse interdicții pentru  a opri oamenii din a mai vâsli în fântâni sau din a mai mânca în public. Veneția este la punctul de rupere, cu 20 de milioane de turisti așteptați anul acesta. Navele de croazieră sunt pline. Poluarea este cu grămada. Populația, în același timp, este în declin – au rămas doar 55.000 locuitori. Există câteva magazine non-turistice și doar două cinematografe în întregul oraș. Există probleme în Dubrovnik, de asemenea, loc în care primarul a pus camere de supraveghere pentru a monitoriza fluxul de oameni care sosesc pe vase de croazieră. Insula Hvar, lângă Split, amendează vizitatorii, turiștii, adesea britanici, pentru nudism și "dezmăț". Sunny Beach din Bulgaria este cunoscută pentru felul în care turiștii britanici se manifestă.

În multe feluri, aceste proteste erau așteptate de ceva timp. Desigur, turismul poate juca un rol în conservarea și dezvoltarea orașelor. Dar cu siguranță ceea ce vedem acum este că acele călătorii ieftine încă sunt o metodă prin care globalizarea se demonstrează a nu funcționa pentru toată lumea.  Cei care doriți să vă bucurați de Veneția nu puteți fi la fel ca cei care doresc  să se tolănească pe o plajă din Bulgaria, dar noi toți avem dreptul de a vizita aceste locuri. Nemulțumirile  nu pleacă doar din comportamentul turiștilor ci și din cauza serviciilor de cazare care distrug orașele - un exemplu ar fi Airbnb. Chiriile în creștere din Barcelona aduc localnicii în imposibilitatea de a continua să trăiască în centrul orașului.

Din punct de vedere etic, știm că există probleme cu turismul, dar noi le ignorăm, deoarece ne spunem că văzând lumea o vom aprecia mai mult. Dar ce se întâmplă când localnicii se simt complet depășiti de numărul de turiști? Taleb Rifai, secretarul general al Națiunilor Unite Organizația Mondială a Turismului, consideră că sentimentul anti-turistic este o problemă serioasă. Și este.

Nu încerc să vă stric vacanța. Dar nu există nici negarea înnascută a imperialismului. Trecem prin casele altora ca și cum ar fi ale noastre. Nici nu-i de mirare că nu ne mai vor acolo.

Comenteaza aceasta stire

Liberalii perseverează. În prostie!

Speranța liderului PNL este ca, la capătul acestui efort, PSD să se aleagă cu buza umflată. Să constate că nu are Guvern. După care procedura să se poată relua. Între timp, cine știe dacă nu care cumva #Rezist declanșează o revoluție și mătură Stânga de pe scena politică

Cine a stricat petrecerea?
De Neptun TV 18 ianuarie 2018

Președintele Klaus Iohannis se punea de-a curmezișul, blocând posibilitatea unui al treilea Guvern PSD plus ALDE, declanșând o criză politică severă și provocând în final alegeri anticipate, în speranța că la capătul acestui proces va putea fi construită o majoritate de Dreapta.

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.