luni, 28 mai 2018

Nu vreau să vă stric vacanța, dar Europa urăște turiștii – și are motive întemeiate

Nu vreau să vă stric vacanța, dar Europa urăște turiștii – și are motive întemeiate

Suzanne Moore (The Guardian)

A călători îți deschide ochii față de lume - dar aceasta înseamnă, de asemenea, închiderea lor. Ignorăm hoardele de oameni ca noi, care doresc experiențe autentice și o fotografie pentru Instagram.

Nu ești dorit. Ucizi lucrul pe care îl iubești. Distrugi totul. Ești exigent și zgomotos și bei prea mult. Crezi că localnicii sunt încântați să te vadă, dar nu sunt. Cu alte cuvinte, ești un turist.

Înainte să-mi spui că nu ești genul ăla de turist, că de fapt îți petreci timpul căutând mezeluri în Puglia sau mângâind țăranii pe spate în Languedoc, lasă-mă să spun acest lucru: turismul este turism. Într-adevăr, o parte a distracției e să te gândești că ești mai bun decât ceilalți turiști. Care este scopul unei călătorii des-scrise – este o expunere glorioasă a discernământului unui consumator. Dacă ai 18 ani sau ești un pic tâmpit, s-ar putea să te numești "călător". Acest lucru înseamnă că ai o experiență, nu o vacanță. Turiștii se așteaptă să găsească acolo unde merg role de hârtie igienică; călătorii poartă propria hârtie igienică, cu rola de carton scoasă. Ei fac turul mahalalelor și al suburbiilor, deoarece lor le pasă mai mult decât oricui altcuiva. "Eu sunt un mare călător, așa că am fost acolo și am făcut asta."

Apoi, există tipuri de city-break. La urma urmei, să stai întins pe o plajă este un pic plebeian, și nu sunt toate vacanțele la mare, în esență, același lucru? Deci, acum facem week-enduri lungi în locuri care abia se dezvoltă. Sătul de Berlin? Te duci la München sau Tallinn. Descoperi Maastricht-ul, așa cum se spune pe site-ul Ryanair. Dezvoltă-ți simțul architectural în locuri înghețate. Asta nu este turism, asta este "ceva special". Dar prea mulți dintre noi vor ”special” când vine vorba de turism.

Pretindem că a călători îți deschide ochii către lume – și o face, un pic. Dar, de asemenea, îți și închide ochii. Trebuie să avem un ochi închis, ca să vedem lucrurile care ne bucură. Uneori sunt lucruri mărețe, cum ar fi sărăcia și șomajul. În mare parte, deși trebuie să ignorăm hoardele de oameni ca noi, ei  doresc ceea ce ne dorim și noi: experiențe autentice, o bucațică dintr-un stil de viață mai vechi, o priveliște pe care o putem pune pe Instagram. Martin Parr a făcut o serie excelentă de poze cu turiștii care fac poze, numită Mica Lume, în 1996. Există cu sutele.

În ultimele luni, a existat o creștere a numărului de turiști care au intrat în Europa. Unii dau  vina pe "touristphobia", alții pe grupurile anarhiste. În Barcelona, un grup anti-turistic numit Arran a fost acuzat pentru spargerea cauciucurilor de la mașini și distrugerea ferestrelor din hoteluri de cinci stele. În ianuarie a fost o demonstrație cu bannere pe care scria "Barcelona nu e de vânzare". Unii protestatari sunt anti-capitaliști și cred că turismul în masă distruge orașe. Desigur, numărul de persoane care merge în Spania este în creștere. Localnicii recent au luat cu asalt plaja din La Barceloneta, sătui de bețivii de acolo. Au existat proteste similare în Palma, Mallorca și în San Sebastian.

Dar nu este doar Spania. Florența este plină. În Roma și Milano au fost puse interdicții pentru  a opri oamenii din a mai vâsli în fântâni sau din a mai mânca în public. Veneția este la punctul de rupere, cu 20 de milioane de turisti așteptați anul acesta. Navele de croazieră sunt pline. Poluarea este cu grămada. Populația, în același timp, este în declin – au rămas doar 55.000 locuitori. Există câteva magazine non-turistice și doar două cinematografe în întregul oraș. Există probleme în Dubrovnik, de asemenea, loc în care primarul a pus camere de supraveghere pentru a monitoriza fluxul de oameni care sosesc pe vase de croazieră. Insula Hvar, lângă Split, amendează vizitatorii, turiștii, adesea britanici, pentru nudism și "dezmăț". Sunny Beach din Bulgaria este cunoscută pentru felul în care turiștii britanici se manifestă.

În multe feluri, aceste proteste erau așteptate de ceva timp. Desigur, turismul poate juca un rol în conservarea și dezvoltarea orașelor. Dar cu siguranță ceea ce vedem acum este că acele călătorii ieftine încă sunt o metodă prin care globalizarea se demonstrează a nu funcționa pentru toată lumea.  Cei care doriți să vă bucurați de Veneția nu puteți fi la fel ca cei care doresc  să se tolănească pe o plajă din Bulgaria, dar noi toți avem dreptul de a vizita aceste locuri. Nemulțumirile  nu pleacă doar din comportamentul turiștilor ci și din cauza serviciilor de cazare care distrug orașele - un exemplu ar fi Airbnb. Chiriile în creștere din Barcelona aduc localnicii în imposibilitatea de a continua să trăiască în centrul orașului.

Din punct de vedere etic, știm că există probleme cu turismul, dar noi le ignorăm, deoarece ne spunem că văzând lumea o vom aprecia mai mult. Dar ce se întâmplă când localnicii se simt complet depășiti de numărul de turiști? Taleb Rifai, secretarul general al Națiunilor Unite Organizația Mondială a Turismului, consideră că sentimentul anti-turistic este o problemă serioasă. Și este.

Nu încerc să vă stric vacanța. Dar nu există nici negarea înnascută a imperialismului. Trecem prin casele altora ca și cum ar fi ale noastre. Nici nu-i de mirare că nu ne mai vor acolo.

Comenteaza aceasta stire

Înaltă Trădare, dar să o știm și noi!

Sesizarea depusă la Parchet de liderul PNL Ludovic Orban este doar acțiunea disperată a taberei formată din președintele Klaus Iohannis și reprezentanții la București a popularilor europeni, în contextul primei confruntări dintre Germania și SUA, în care România, ca și mare parte a Uniunii Europene, este captivă.

În chestiunea mutării ambasadei Klaus Iohannis e doar un Yes-Man sau își negociază interesul propriu?

În mass-media europeană ies la iveală motivele enervării lui Klaus Iohannis și a gafei cu damf antisemit, ce au culminat cu cererea teatrală de demisie, adresată premierului Viorica Dăncilă.